Retman și RetmagiA. Povești de trezit adulții
Primul meu contact cu cartea Retman și Retmagia a fost în momentul în care traversam dilema cu care se confruntă mai toți părinții analogi care au acasă copii digitali: nu cumva copilul meu petrece prea mult timp cu ochii în ecran, la desene animate sau jocuri?
Oare de acolo vin prea multele stări de furie, panică, deprimare, frustrare? Cum aș putea să i le contracarez fără să îi interzic desenele animate sau jocurile pe calculator? Atunci am dat peste cartea psihologilor Daniel David și Anca Dobrean, transpusă în limbajul de povestitor al jurnalistului Mihai Goțiu. Un fel de „cui pe cui se scoate”, pentru că dependența de ecrane a copiilor se tratează în același limbaj la care copiii sunt receptivi – adică desene animate și, în esență, povești. Poveștile sunt vindecătoare prin însuși rostul lor, cu atât mai mult atunci când sunt țintite ca, prin limbaj și personaje, să ajungă exact la inima celor care au nevoie de ele. Dar cine nu are nevoie de poveste?
Nu există părinte care să nu fi experimentat furia copilului și să nu se fi simțit neputincios în fața crizelor, agresivității, ostilității, iritabilității, nemulțumirii odraslei – toate aceste stări fiind diferite nuanțe și ipostaze ale furiei. În momentul în care tu, ca părinte, înțelegi mecanismele furiei, vei găsi și căile de a o dezamorsa. Iar una dintre cele mai bune metode este să îl inviți pe copil să vorbească despre ce simte el. Din această perspectivă, cartea te ajută să găsești cele mai simple modalități de a ajunge la suflețelul micului furios și apoi, prin scenarii bine țintite, să deblochezi ceea ce el nu poate exprima decât prin țipete, urlete și alte manifestări zgomotoase. Gândește-te doar la felul în care părinții sau bunicii noștri ne retezau toate aceste „exprimări” prin interdicții de genul: „Oprește-te că mă faci de râs în lume și-ți mai rup și urechile” și vei vedea diferența între o generație care și-a reprimat emoțiile și o altă generație care este educată să și le manifeste, să le înțeleagă, să le gestioneze. Cu înțelegere, cu empatie, cu blândețe, cu seninătate și cu poveste.
Cartea publicată de Editura Trei este o premieră în psihologia mondială, fiindcă utilizează desenele animate nu doar în scop educativ, ci și ca terapie în sine. Eu am citit cartea și prin ochii părintelui copleșit de furiile copiilor, dar și cu ochii copilului interior care încă mai caută înțelegere și vindecare. De aceea e o carte minunată și pentru adulții care mai au de lucrat cu această stare interioară specială, care ne dictează mai toate alegerile iraționale din viață. La fel de utilă este și pentru liderii, managerii sau antreprenorii care rămân blocați în stilul autoritar al șefului care doar critică, ceartă, controlează și pedepsește.
Daniel și Retman, eroii principali, se confruntă cu tot felul de personaje (Necesarus, Frustratus, Descurajatus, Catastrofus) care vor să îi deturneze de la Legile Fericirii. Din aceste confruntări rezultă povestea CÂND VREI PREA MULT – remediu pentru vinovăție, povestea O EXCURSIE ÎN NATURĂ – strategii împotriva depresiei – și povestea O PREZENTARE CU DINOZAURI – adresată celor anxioși, copleșiți de frici, fobii și alte temeri nelămurite. Poveștile pot fi citite în carte sau urmărite în filmul de desene animate de pe DVD.
Prima lege a fericirii
Fă tot ceea ce depinde de tine pentru a obține ceea ce îți dorești. Acceptă că uneori chiar dacă faci tot ceea ce depinde de tine, lucrurile nu merg așa cum îți dorești.
A doua lege a fericirii
Nu spune lucruri urâte despre tine și despre alții. Toți oamenii sunt la fel de importanți. Acceptă însă faptul că între oameni există difrențe.
A treia lege a fericirii
Nu exagera lucrurile rele care se întâmplă uneori.
A patra lege a fericirii
Fii fericit de lucrurile bune care ți se întâmplă. Când se întâmplă lucruri rele, ai răbdare și toleranță. Caută fericire în alte situații.
Marea lege a fericirii
Fericirea ta depinde de cum gândești despre lucrurile care ți se întâmplă, nu de ceea ce ți se întâmplă.
Articol preluat din numărul 250/septembrie 2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.