Mama lider Alpha: Leadership feminin la mine acasă
Acum i se spune smart kids management. Pe vremea bunicii era pur și simplu „copii de crescut”. Nu știau altfel. Ce-i drept, nu erau cărți și seminarii de parenting, dar nici nu aveau office stress related traumas. În schimb, știau cum să gestioneze mulți copii și nepoți fără pampers, o casă fără încălzire centrală, mașină de spălat și un soț total neimplicat în treburile „femeiești”. Nu aveau însă birou, șefi, proiecte, deadline-uri și nici ambiții personale.
Să fie bine, să fie rău? Vorba feng-shui-ului, e așa cum e, în fiecare perioadă. Iar acum e complicat. Și cred că e așa de când femeia a decretat că vrea să fie egală cu bărbații. Adică acum avem acces la slujbe și poziții înalte, ore de birou prelungite, educație continuă, vot, implicare civică, dar nu ne-a luat nimeni de pe umeri responsabilitățile anterioare. Și chiar dacă te mai ajuți cu o bunică și vreo doamnă la curățenie ori mai duce bărbatul copilul la grădiniță, tu, femeia casei, ești agenda ambulantă a tuturor.
„Maaaami, la ce oră am dansurile?”, „Mi-ai văzut cumva carnetul de note?”, „Nu mai știu ce trebuie să-mi iau cu mine la Cercetași!”, „Mami, mă doare bultica”. „Iubita, îmi aduci aminte să îl sun pe instalator înainte de prânz?”. Asta ca să nu mai vorbim de meniurile zilnice pentru toate gusturile membrilor familiei.
Eu, una, am în jurisdicție următoarele „entități”:
*un soț cu un job, câteva proiecte personale, o pasiune maximă pentru înot și alte câteva;
*un copil de 14 ani, în clasa a VIII-a, meditații la română și mate săptămânal, antrenamente de polo zilnic, aparat dentar de reglat lunar, sporadic lecții de chitară și kinetoterapie, cosmetică săptămânal, zilnic fițe și figuri de adolescent. Acum trebuie să îi fac și buletin!
*un copil de 10 ani, în clasa a III-a, olimpiadă, canto, pian, franceză, dansuri, polo, participare la emisiuni TV și înregistrări cu grupul Miniton, aparat dentar de reglat, kineto, fițe și figuri de pre-adolescent;
*un copil de doi ani cu grădi, înot, kineto, joacă, răsfăț, răceli, fițe și figuri de copil mic;
*hrana zilnică pentru toți ai casei;
*un câine shiba inu de scos zilnic de 3 ori, de hrănit de 2 ori, de pieptănat, alintat, urmărit tranzit intestinal;
*o pisică de 5 luni și jumătate; de hrănit, de oblojit după trei operații și de alintat la cerere;
*o casă mare de ținut în parametri decenți;
*două emisiuni de realizat săptămânal la Canal 33 („Design Perfect” și „Sănătate, Trup și Suflet”);
*cam două emisiuni pe săptămână la care mă duc în calitate de invitat;
*evenimente de prezentat ca MC sau moderator (pasiunea vieții mele);
*organizare de evenimente și PR;
*ședințe de terapie „Călătoria” și de life coaching;
*5 pagini și un timeline de Facebook, plus un cont de Insta și unul de Linkedin de întreținut;
*un blog de refăcut;
*participarea la evenimente sociale, mondene și de caritate;
*întreținerea mea personală în parametri decenți de formă fizică.
În ajutorul meu am o mamă care, patru seri din șapte, vine să le mai gătească fetelor și să se asigure că se culcă liniștite, un soț care mai preia din drumuri și are în totală grijă mașina de spălat, o doamnă care vine o dată pe săptămână să deslușească ce n-am apucat eu. Lumea mă admiră pentru curaj, dar și pentru norocul meu de a face ceea ce-mi place și de a avea o familie numeroasă și frumoasă.
Adeseori sfârșesc ziua cu lacrimi în ochi sau de-a dreptul pe obraz de neputință, de oboseală, alteori de umilință și frustrare. De multe ori am senzația că am eșuat total ca mamă! Văd în filme cum mamele au răbdare să inventeze jocuri pe care să le joace zilnic cu copiii lor, să le compună cântecele, să se pună la mintea lor și să îi asculte… Eu mă simt mai mult șoferul, bucătarul, asistentul și coordonatorul fetelor mele decât acea mamă-model din filme. Aș vrea să am timp să le dau încredere în ele, aș vrea să fac ceva să nu se mai certe între ele… Știu că fac tot ce pot cu resursele pe care le am eu acum. Dar tot mi-aș dori să nu mai fiu nevoită să gătesc zilnic, să am un șofer care să le ducă la școală, să nu mai fac calcule dacă am bani să plătesc toate facturile luna asta și să plănuim vacanțe pentru toți. Și, deși scriu acest articol la 1.20 AM, mi-aș dori să pot dormi pe săturate.
Și într-un moment în care mi-am zis „Așa nu se mai poate!”, am convocat o ședință cu toată familia, în care am anunțat următoarele amendamente:
*În afara weekendurilor când noi suntem plecați, fiecare duminică va fi „patronată”, pe rând, de unul dintre noi, care va decide programul întregii zile, iar noi, ceilalți, îl vom urma cu entuziasm, trăind-o prin ochii celui „in charge”.
*În timpul săptămânii instaurăm concursuri de „cel mai bine spălate vase”, „cea mai frumos aspirată cameră”, „cel mai aranjat dulap” etc., miza fiind 5 lei pentru fiecare secțiune.
*O dată pe săptămână gătim împreună, mâncăm cu calm și ne povestim cum au decurs trecutele 7 zile și cum ne-am dori să fie următoarele.
Mamă lider Alpha
Acestea sunt cele mai noi strategii de kids management elaborate de casa Gabor-Iliescu și primite cu urale de fetele mele minunate, care, în ciuda războaielor zilnice, știu să încheie seara cu o rugăciune spusă împreună, deseori fără mine. Și dacă stau să mă gândesc la cum mă descurc cu trei fete, aș spune tocmai pentru că sunt trei și, uneori, mă scot din minți, știu să aibă grijă una de cealaltă. Într-una din seri, înainte de rugăciunea de culcare, mi-au zis „O să vezi, mami, că noi o să ne descurcăm, o să avem meserii frumoase și care să ne permită să avem mult timp liber de petrecut în familie…”. Și am înțeles că poate le-am transmis tot ce voiam să le transmit. Și depinde doar de mine să mă relaxez și să iau toți bolovanii ăștia de pe umerii mei și să-i transform în bile de magician cu care să jonglez fără efort cât e ziua de lungă!
Din toată experiența mea de până acum, confirm că valorile leadershipului feminin sunt cele ale emisferei creative, emoționale, intuitive. Atunci când femeia se va da jos de pe grumazul bărbatului și va fi ea însăși, așa cum îi dictează intuiția și diplomația dată de maternitate, locul ei de lider alpha se va instaura natural, așa cum bărbatul și-l va relua pe cel de protector alpha, de cercetător, de explorator.
Concret, cred că femeia ar trebui să-și descopere și să își pună în valoare darurile sale naturale și să își exercite autoritatea feminină cu sufletul, nu cu mintea.
Roxana Gabor Iliescu este jurnalist, mediator specializat pe cupluri, analist, coach, specialist PR, dar și mamă de trei fete, soție, antreprenoare și promotoare a feminității în programul The Journey.
Articol preluat din numărul 245/martie 2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.