Joaca de-a copilăria. Greu de păstrat, dar nu imposibil
Oare câți dintre copiii de azi mai știu ce e aceea joaca – acea adevărată joacă sau, spre exemplu, câți dintre ei știu expresia „cine nu-i gata îl iau cu lopata”? Puțini sau deloc, dar cu siguranță majoritatea ştiu să “mânuiască” mobilul, ori tableta.
Telefoanele inteligente și tabletele sunt babysitteri convenabili și…pacificatori pentru copiii plictisiți sau care plâng. Dar ele îi pot împiedica copiii să dezvolte forța necesară a mâinilor pentru a ține creioane, ori foarfeca și să îndeplinească sarcini pe care copiii de aceeași vârstă puteau să le facă cu ușurință cu doar un deceniu în urmă. Cu alte cuvinte, copiii care folosesc prea multă tehnologie vor fi incapabili la școală să scrie cu creionul, sau să taie hârtia cu foarfeca. Iar un studiu al Fundației NHS Trust a relevat că unii dintre copii nu au aptitudini pentru scris și alte activități care necesită forța mușchilor degetelor.
În detrimentul copiilor
Medicii pediatri britanici dau vina pe tehnologie și pe lipsa jocurilor “tradiționale”, cum ar fi săritul coardei, șotronul, ș.a. „Copiii care vin la școală nu reușesc să țină creionul, ori stiloul, ori pixul în mână, deoarece nu dispun de abilitățile fundamentale de mișcare”, spune Sally Payne, medic pediatru, potrivit The Guardian – citat de Healthline. Payne indică tabletele vinovate pentru această pierdere a abilităților motorii fine. „Este mai ușor să dai copilului un iPad, decât să îl încurajezi să se joace în mod real, jocuri care ajută la musculatură”.
În primele etape ale dezvoltării, această diminuare poate fi în detrimentul copiilor de-a lungul copilariei, dacă nu este abordată cum trebuie de către profesori, părinți și profesioniști, după cum mai notează Healthline. „Copiii ar trebui să se reîntoarca la vechile jocuri de pe vremuri şi să renunţe la cele pe calculator. Recomandabil ar fi să se joace de-a v-aţi-ascunselea în parc sau în faţa blocului”. Aceasta era nu demult multmediatizata recomandare a unui studiu realizat de o echipă de psihologi olandezi.
În fond și la urma urmei, joaca de-a copilăria este cea mai grea. Pentru că e dificil „de păstrat”. Dar nu imposibil.
Sursa foto: Vintage Everyday vs Life Magazine