De la pedeapsă, la comunicarea eficientă cu copilul
Sondajul arată că peste 75% dintre părinții care au participat la sondaj au mărturisit că au fost pedepsiți fizic (20%) şi emoţional (39%) de părinţii lor cel puţin o dată şi doar 1% dintre ei ar urma exemplul părinților lor în situații similare.
Mai mult de jumătate dintre cei pedepsiți spun că, atunci când erau mici, cel mai mult îi dureau amenințările și injuriile, iar de cele mai multe ori se simțeau nedreptățiți. O treime dintre ei se simțeau și speriați, iar aproape o treime furioși. Cei mai mulți și-ar fi dorit ca părinții lor să fie mulțumiți, iar mai mult de o treime să fi fost iubiți, ascultați și acceptați. Cei care nu au fost vreodată pedepsiți (24%) s-au simțit mai iubiți si acceptați de părinții lor.
Cum să ai o relaţie bună cu copilul?
Pedeapsa emoțională (amenințări, injurii, izolare) cântărește mai mult în amintirile proaspeților părinți decât pedeapsa fizică, arată sondajul online. Pedeapsa i-a „învățat” pe copiii de ieri, deveniți părinții de azi, teama de consecințele propriilor acțiuni, determinându-i deseori să mintă sau să ascundă adevărul de părinții lor. Soluția? Mai mult de două treimi din respondenți sunt de părere că dacă ar fi astăzi în locul propriului părinte, ar încerca să-și ajute copilul să înțeleagă unde a greșit, în loc să folosească pedeapsa. Totuși, un sfert dintre părinți iau în calcul pedeapsa pentru a corecta comportamentul copiilor.
Aşadar, cum trebuie ca părinţii de azi să-şi echilibreze emoţiile astfel încât să nu creeze tensiuni în relaţia cu cei mici?
În primul rând, părinţii trebuie să îşi dorească să schimbe ceva şi să conştientizeze că pedepsele nu sunt o soluţie pentru a schimba comportamentul celor mici, acestea fiind ineficiente, contraproductive şi cu efecte nocive pe termen lung.
Dacă acest pas este făcut, este la latitudinea părinţilor să îşi reconfigureze relaţia cu copiii şi să găsească cele mai bune soluţii pentru a depăşi blocajele şi tensiunile. În volumele "Parenting necondiţionat" de Alfie Kohn şi "Părinţi liniştiţi – copii fericiţi – Cum să înlocuim țipetele cu conectarea" de Dr. Laura Markham aflăm, de exemplu, că atunci când părinţii învaţă să îşi gestioneze corect emoţiile – pedepsele, certurile, ameninţările dispar sau se răresc foarte tare din peisajul zilnic.
Dr. Laura Markham mai spune că părinţii trebuie să-şi gestioneze propriile emoţii, iar în acest fel îi învaţă pe cei mici să facă acelaşi lucru. Consecinţa? O relaţie mai bună cu copiii, depăşirea momentelor dificile fără ca relaţia părinte-copil să fie afectată, copiii care se vor simţi ascultaţi şi acceptaţi. Un copil care se simte astfel va fi mult mai dornic să coopereze, din proprie voinţă.
"Metodele prezentate de L. Markham sunt uşor de pus în practică, totul începe prin a te înţelege pe tine însuţi, a apela la metode de destresare, a conştientiza cum funcţionează emoţiile, a cere ajutor pentru a-ţi rezolva problemele vechi, a învăţa să te opreşti înainte de a acţiona), dar cheia succesului rămâne dorinţa profundă de schimbare", spune Despina Bădescu, redactor-șef totuldespremame.ro.
„Adevărul este că, practic, toţi am fost răniţi în copilărie, iar dacă nu ne vindecăm rănile, ele ne împiedică să fim nişte părinţi aşa cum trebuie pentru copiii noştri. Dacă ai o zonă care ţi-a provocat răni în copilărie, poţi să fii sigur că acea zonă îţi va aduce durere mai târziu, ca părinte, şi îţi va răni copilul”, spune Dr Laura Markham în cartea sa.
"Aşadar, părintele ar trebui să se preocupe pentru a menţine vie conectarea cu cel mic acordându-i timp special în fiecare zi, acceptându-i emoţiile, chiar şi pe cele dureroase, ascultându-l cu adevărat, jucându-se cu el şi ajutându-l astfel să se elibereze de tensiuni, căutând motivele adevărate din spatele comportamentului dificil al copilului", mai spune Despina Bădescu.
Pentru că, de cele mai multe ori, ţipetele şi pedepsele sunt un indicator al faptului ca un copil are nevoie de mai multă conectare şi nu de mai multă disciplină.
Dr Laura Markha, fondator www.ahaparenting.com şi doctor în psihologie clinică, va susţine o conferinţă pe tema “Spunem NU pedepselor fizile și emoționale” pe 14 şi 15 noiembrie la Bucureşti.