De ce sunt importante activităţile extraşcolare?
Studiile vin şi întăresc cele spuse mai sus şi demonstrează că activităţile extraşcolare ajută la formarea unei atitudini pozitive faţă de învăţat, încurajează munca în echipă şi solidaritatea, dar şi capacitatea de a găsi soluţii şi a rezolva mai uşor problemele.
Dezvoltarea copilului
Părinţii sunt încântaţi, iar copiii şi tinerii sunt câştigaţi prin practicarea activităţilor extraşcolare. Acest lucru e confirmat şi de studiul realizat de Smart Education, un centru de ateliere de parenting și dezvoltare personală pentru copii, care relevă opinia părinților din România cu privire la programele educative extrașcolare și la cursurile pentru dezvoltarea personală a copiiilor. Astfel, toţi părinţii, deci în procent de 100%, consideră că programele educative extrașcolare sunt importante pentru dezvoltarea copilului.
Limbile străine reprezintă alegerea părinţilor cu cel mai ridicat procent (43%), urmate de dezvoltarea personală, comunicare şi public speaking (42%) şi arte (34% dintre părinţi).
Dezvoltarea personală și limbile străine au fost votate în procent de aproape 20% de către părinți şi este cea mai întâlnită combinație de cursuri.
Preferinţele copilului
Tot din studiu reiese că principalele criterii de alegere a activităților extrașcolare sunt preferințele copiilor. Acest punct de vedere este împărtăşit de 73% dintre respondenţi, urmat de dezvoltarea anumitor abilități, votată în procent de 59% şi metoda de predare, considerată importantă în procent de 52%.
Mai puțin importante pentru părinți sunt recomandările altor părinți cu privire la anumite cursuri. Doar 6% dintre ei au considerat acest criteriu foarte important și doar 32% dintre ei, important.
În ceea ce priveşte partea financiară, 26% dintre părinţi sunt dispuşi să cheltuiască lunar pentru activități extrașcolare și ateliere de dezvoltare personală pentru copil peste 500 lei lunar. Așadar, cei mai mulți dintre părinți sunt dispuși să cheltuiască peste 100 de euro lunar pentru cursuri care dezvoltă abilitățile copiilor, în afara cadrului școlar.
Ceilalţi părinţi – 21% – sunt dispuşi să cheltuiască maximum 300 lei, 19% dintre ei ar cheltui până în 500 de lei, 17% dintre părinţi intenţionează să cheltuiască maximum 400 de lei, în timp ce doar 17% ar oferi 200 de lei pentru aceste cursuri.
Părinţii deja au observat abilităţile care s-au dezvoltat la copiii lor în urma unui curs extrașcolar. Printre beneficiile acestor tipuri de cursuri ei menţionează încrederea în sine, autocunoașterea, atenția, capacitatea de concentrare, competitivitatea, răbdarea, disciplina, ambiția.
“Studiul, realizat pe un eșantion de 200 de părinți cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani, aduce informații foarte valoroase cu privire modul în care părinții tineri percep educația copiilor lor, acea educație suplimentară, în afara cadrului clasic de învățământ. În primul rând, este grozav să aflăm că părinții înțeleg cât de importantă este pentru cei mici învățarea prin joc, precum și dezvoltarea încrederii în sine a copilului, alături de latura sa creativă“, spune Corina Tanasiciuc, fondator Smart Education.
Aşadar, activităţile extraşcolare sunt o altă formă de educaţie a copilului care îl ajută să se dezvolte multilateral, însă e recomandat ca acestea să fie asimilate paralel cu lecţiile de la şcoală.