De ce este important ca micuțul să citească?
Unii psihologi spun că plăcerea cititului la copii se transmite încă din burta mamei. Este prima acţiune prin care micuţii se obişnuiesc cu vocea părinţilor. Cititul este unul dintre cele mai calitative momente de petrecere a timpului liber cu copilul, pe lângă joc.
Cititul este o formă de cunoaştere, dar nu singura. Cititul te ajută să ai access la descoperiri, să înţelegi mai bine oamenii, să accesezi părţi ale lumii la care altfel ai avea acces mai greu, dar nu este singura formă de cunoaştere. Ai putea să te uiţi la documentare, să priveşti şi să asculţi oameni cât mai diverşi, să călătoreşti în diverse părţi ale lumii, să joci constant un sport sau să pictezi.
Ca trainer de parenting, Miruna Pătraşcu, una dintre fondatoarele şcolii de parenting, Parentime, primeşte frecvent întrebările de mai sus. Dar primele întrebări pe care le adresează părinţilor sunt: De ce este important pentru tine ca cel mic să citească sau Care ai vrea să fie motivaţia copilului tău pentru a citi?“.
„O motivaţie ar putea fi de exemplu că lumea cărţilor este mai ordonată, mai previzibilă decât lumea reală. Poţi fi observator de pe margine fără să fie nevoie să te implici. Fiind copil, atunci când citeşti poţi scăpa de pisălogeala părinţilor şi împuşti doi iepuri dintr-o lovitură“, mai spune experta în parenting.
Din momentul în care îţi clarifici de ce este important pentru tine ca micuţul tău să citească şi care vrei să fie motivaţia lui pentru a o face, te poţi hotâri cum vrei să mergi mai departe. Dacă îţi doreşti ca cititul să se regăsească printre opţiunile de petrecut timpul liber, atunci iată ce trebuie să faci:
• Primul lucru pe care este indicat să-l faci este să te vadă pe tine citind în timpul liber. S-au făcut studii despre cum anume îi influenţează cititul pe copii: dacă le-aţi citit copiilor când eraţi mici, dacă sunt obligaţi/încurajaţi să o facă de la şcoală sau dacă au o bibliotecă cu cărţi la dispoziţie. S-a descoperit că doar un factor este relevant statistic: dacă te văd pe tine citind în timpul liber. Asta înseamnă că modelezi valoarea şi beneficiul cititului în familia ta.
Poate fi dificil ca cei mici să te vadă citind mai ales din cauza timpul personal redus.
• Al doilea lucru important este ca cel mic să-şi folosească timpul liber citind. Cititul este de fapt o ocupaţie veche, din perioade în care timpul nu trecea aşa de repede, iar noi reuşeam să ne concentrăm mai mult decât lungimea unui mesaj pe Twitter de câteva caractere. Dacă să doriţi ca această ocupaţie veche să fie păstrată la voi în familie, trebuie să îi recreaţi puţin cadrul.
Dacă îţi doreşti ca micuţii tăi să citească pentru că este una dintre cele mai compacte forme de învăţare, atunci trebuie să modelezi învăţatul ca valoare, să îi înveţi să înţeleagă lucrurile pe care le citesc, să le aşeze într-un context. Trebuie, deci, să vorbeşti cu ei despre experienţa şi beneficiile cititului.
Miruna Pătraşcu este mama a două fete de vârstă şcolară. Ea are o experienţă plăcută cu cititul pentru că, pentru ea, este una dintre modalităţile favorite de petrecere a timpului liber. Fără să vrea, spune ea, Miruna a reuşit să transmită fetelor plăcerea cititului. Le povestea ce anume îi plăcea sau o intriga dintr-o carte, făcea vizite regulat în librariile şi bibliotecile care îi plăceau, iar atunci când se plictiseau împreună le întreba dacă nu vor să citească.
„De abia aşteptam momentul în care începeau să citească. Pentru îmi doream să-mi citească şi ele şi să le întreb ce se mai întâmplă în cărţile lor. La noi în casă, achiziţia cărţilor este singura cheltuială pe care nu trebuie să o economisim“, conchide Miruna Pătraşcu.
De ce să citim cu copiii? Pentru că învaţă cuvinte noi, îşi dezvoltă abilităţile de ascultare şi imaginaţia, îşi ascut memoria, atenţia şi concentarea şi, mai presus decât orice, creează o legătură strânsă cu cel care citeşte. Lectură plăcuta!