Cum să îi inspiri băiatului tău respectul față de femei
Societatea a creat, atât de la femei, cât și de la bărbați, niște așteptări care au adus cu sine opresiune și suferință. În aceste condiții, cum procedezi tu, ca mamă, pentru ca băiatul tău să le respecte pe femeile din jurul lui?
Totul pleacă de la tine, ca femeie
Primul lucru ar fi să te întrebi pe tine însăți „Ce cred și ce simt eu față de femei?” Am eu, oare, anumite convingeri moștenite din alte generații, cum ar fi:
- „Nu e bine să lucrezi cu femeile. Sunt rele. Mai degrabă cu bărbații, pentru că de la ei știi la ce să te aștepți.”
- „Femeile au mereu un interes ascuns.”
- „Femeile te încolțesc pe la spate.”
- „Să nu care cumva să intri în gura femeilor, că nu mai ieși de-acolo!”
Dacă descoperi că ai astfel de convingeri care denigrează Sinele femeii, atunci probabil că nu te iubești nici pe tine, ca femeie. Probabil că încă nu ți-ai îmbrățișat identitatea feminină și, cu siguranță, nu ai cum să îi insufli băiatului tău respect față de celelalte femei. De aceea ai nevoie să revii la fiecare dintre aceste prejudecăți despre femei, să povestești cu cineva care știe să asculte și să afli de unde vine acea prejudecată.
Este una moștenită din societate sau una în care credea familia ta? Ce se întâmpla și se spunea în familie despre femeie? Cum vorbea mama ta despre femei, în general? Dar tata? Ideal ar fi să ajungi la frica pe care o simțeai ca fetiță, când auzeai că se vorbește așa despre femei, implicit despre tine. Să îți amintești acea teamă și acea rușine cu care, de-a lungul anilor, te-ai înconjurat și să le simți iarăși cât sunt de vii în tine. Odată cu reîntoarcerea la sursa acestor convingeri, începe procesul de vindecare. Încet-încet, le vei vedea altfel pe femei, prin lentila ta proprie, nu a altora.
Atitudinea tatălui, hotărâtoare în ochii băiatului tău
Al doilea lucru important este ce crede tatăl copilului despre femei. Dacă este un bărbat care le respectă și le admiră, atunci sunt șanse însemnate ca băiatul tău să preia această atitudine. Băieții tind instinctiv să devină precum tații lor, care sunt modelul masculin suprem.
Dar, dacă tatăl nu are o părere sănătoasă despre femei, e esențial să ai o discuție caldă cu el, mai ales dacă în familie există și o fetiță. Discuția poate duce inclusiv la terapie, pentru că aceste convingeri negative sădesc în copil teama față de femei. Abia după teamă apare disprețul față de ele.
Ca regulă generală, atunci când un om nu le respectă pe femei, înseamnă că, în copilărie, a avut o relație dificilă cu mama. Chiar dacă a simțit iubire autentică față de copilul ei, mama nu a arătat-o așa cum micuțul avea nevoie, motiv pentru care el s-a simțit neiubit. Ajuns la maturitate, subconștient, își revarsă supărarea pe mamă asupra tuturor femeilor.
Tehnici simple, dar eficiente
După această analiză a credințelor despre femei ale mamei și tatei, urmează orientarea spre exterior. Astfel, ca femeie, e important să te înconjori de prieteni-bărbați, care se poartă frumos cu tine. Iar dacă există cineva apropiat care nu te respectă, inițiază o discuție de familie pe această temă, context în care să povestești cum te simți și cum acel bărbat, care nu te tratează cu respect, are niște traume mai vechi, posibil provocate de o femeie.
O altă modalitate prin care îi inspiri respectul față de femei băiatului tău e să-l ajuți să se împrietenească aşadar cu partea lui feminină. Spre exemplu, gătește împreună cu el! Să-și însoțească mama în experiența gătitului reprezintă participarea lui la armonia și la hrana spirituală a familiei. Apoi nu îl rușina atunci când plânge; încurajează-l să își simtă emoțiile până la capăt. Să-i spui că e ca o fetiță atunci când plânge, așa cum procedează mulți părinți, este echivalent cu a-i zice că femeile sunt slabe și e o rușine să fii ca ele. Cu alte cuvinte, e bine ca băieții să fie în contact cu rădăcinile lor, să-i împrietenești cu partea lor feminină.
În plus, un aspect esențial în educație e ca mamele să își onoreze soţii și masculinitatea lor. Adică să le admire acestora succesul în orice domeniu al vieții, să le mulțumească pentru lucrurile pe care le aduc în familie și să le fie alături în momentele de cădere, fără să îi critice pentru că s-au prăbușit. Această atitudine are repercusiuni pozitive asupra felului în care băiatul le privește pe femei. Astfel băiatul vede cum tatăl lui este iubit și respectat și internalizează această stare de bine a părintelui: simte că și el, la rândul lui, este respectat.
De asemenea, pentru a înflori, băiatul are nevoie ca mama lui să îl respecte și să se bucure de masculinitatea lui. Să-i încurajeze dinamismul și, pe deasupra, temperamentul, așa cum e el: activ, timid, flexibil sau supersenzitiv.
Evident, în tot acest demers e nevoie de multă introspecție și de vindecarea vechilor răni moștenite din copilărie ori din alte locuri ale societății. Dar toate acestea sunt posibile atunci când ai oameni dragi și calzi în jurul tău.
Otilia Mantelers
Este expert în parenting, Pareting by Connection Instructor, trainer de Playful Parenting şi specialist în joaca terapeutică cu copiii de la 0 la 10 ani. De asemenea, Otilia este curator de conferinţe internaţionale de parenting şi de cuplu.
Articol preluat din numărul 235/martie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.