Cum să dezvolţi abilități de leadership la copii
În timp ce abilitățile de conducere pot veni în mod natural, copiii învață lecții de-a lungul timpului care o să aibă influențe semnificative mai târziu în viață. Cuvintele potrivite spuse la momentul potrivit pot face diferența.
Iată câteva sfaturi utile, scrise de John Rampton, ENTREPRENEUR VIP, Entrepreneur and Connector, într-un articol pentru site-ul entrepreneur.com, pentru a vă ajuta să insuflați aptitudinile corecte în viitorii lideri din viața voastră:
1. Fii un exemplu bun.
Ca lider, îți dai seama de importanța stabilirii unui bun exemplu pentru echipa ta. Acest lucru este chiar mai important în rolul dvs. de părinte. Permițându-le copiilor să vadă cât de bine vă echilibrați afacerea și îndatoririle personale, îi veți învăța responsabilitatea printr-un comportament eficient.
2. Încurajați activitățile de echipă.
Mai întâi, identificați interesele copiilor dvs. și încurajați participarea acestora la activitățile de grup. Indiferent dacă se înscrie într-o trupă de cercetare, participă la un sport sau se alătură trupei școlare, copiii învață lecții valoroase despre munca în echipă prin intermediul acestor activități.
3. Accentuați perseverența.
Cei mai buni lideri învață să se ocupe de eșec la fel de grațios pe cât se ocupă de succes. Este important să expuneți viitorii lideri la dezamăgire, mai degrabă decât să-i protejați de ea. Copiii trebuie să învețe să facă față pierderii și să avanseze atunci când cealaltă echipă câștigă sau altcineva este ales președinte de clasă.
4. Construiți abilitățile de negociere.
Fiecare lider bun cunoaște arta compromisului. În loc să oferiți copiilor dvs. Un răspuns de tipul "da" sau "nu" unei cerințe, faceți-i o ofertă și permiteți-i să contracareze oferta oferind puncte solide. Învățați-i abilitățile de negociere, cum să nu renunțe niciodată la ceva fără a cere altceva în schimb.
5. Abilități de luare a deciziilor.
Copiii ar trebui să învețe cum să ia decizii bune cât mai devreme posibil. Deoarece copiii sunt copleșiți de prea multe alegeri, restrângeți opțiunile la două sau trei. Soția mea Kristy spune: "Învățați-i pe copiii dvs. să cântărească argumentele pro și contra ale fiecărei opțiuni pentru a lua decizia cea mai informată posibil. Asta îi va ajuta să ia decizii corecte în viața de zi cu zi".
6. Ajută-i să își crească stima de sine și încrederea.
Când te duci la un restaurant, plasezi comenzi pentru copiii tăi? De fapt, puteți transforma o cină simplă într-un exercițiu de consolidare a încrederii prin a-ți face copiii să vorbească direct cu oamenii care îi servesc. Permițându-le să comande și să vorbească direct cu chelnerii, îi va ajuta să câștige încrederea în ei înșiși și să poată comunica ceea ce au nevoie.
7. Încurajați munca.
Adesea, copiii sunt dornici să înceapă să lucreze într-o anumită măsură. Dacă copilul dumneavoastră dorește să construiască un stand de limonadă, susține-l și încurajează-l. Odată ce copiii dvs. sunt suficient de mari, ei pot să beneficieze de oportunități de muncă, cum ar fi îngrijirea copiilor și curățarea șantierelor din vecinătate, cu condiția să locuiți într-un cartier sigur. Aceste locuri de muncă timpurii pot fi esențiale pentru construirea de competențe de conducere la copii.
8. Înscrieți-i în tabere de vară.
Tabăra de vară este plină de oportunități de participare la activitățile de team building. Odată ce tinerii ating o anumită vârstă, pot fi chiar rugați să-i ajute pe consilieri. În timp ce multe tabere au nevoie de consilieri cu vârsta de 18 ani, un participant la tabăra obișnuită poate să se specializeze ca unul chiar la fața locului, unde vor fi însărcinați să conducă grupuri de copii mai mici.
9. Organizați seara jocurilor în familie.
În loc să petreceți o seară uitându-vă la ecranele dvs., luați în considerare o seară de jocuri de board. O noapte a jocurilor în familie nu numai că oferă o modalitate unică de a petrece timpul împreună, ci și ajută copiii să învețe un sport bun, să joace după reguli și să gândească strategic.
10. Învățați-i abilitățile de planificare a proiectului.
Ca familie, probabil aveți multe evenimente planificate, de la vacanțe de familie până la plecări în vizită la rude. Pe măsură ce vă pregătiți, nu lăsați copiii în afara procesului de planificare. Tratați fiecare eveniment ca și cum ar fi un proiect de afaceri, organizând sesiuni de brainstorming și delegând sarcini mai mici tinerilor dumneavoastră membri de familie.