Cum îți ferești copilul de anturajele nepotrivite și influențele negative
Influenţa anturajului poate fi greu de sesizat — de fapt, s-ar putea chiar ca nici să nu ne dăm seama că ea există. Să ilustrăm acest lucru: Dacă ne aflăm la nivelul mării, tot volumul de aer de deasupra exercită o presiune constantă asupra noastră de aproximativ 1 kg/cm2.* Poţi trăi sub o astfel de presiune zi de zi fără să-ţi dai seama că există. De ce? Pentru că te-ai obişnuit cu ea.
E adevărat, presiunea atmosferică nu este neapărat dăunătoare. Însă, când oamenii ne influenţează în mod subtil, ajungem să ne schimbăm încetul cu încetul.
Cum ne influenţează anturajul
Îţi place să te bucuri de aprobarea celorlalţi şi să fii acceptat de ei? Majoritatea am răspunde afirmativ. Totuşi, dorinţa firească de a ne bucura de aprobarea celor din jur poate fi o sabie cu două tăişuri. Până unde vom merge pentru a câştiga aprobarea după care tânjim? Chiar dacă suntem convinşi că noi nu ne vom lăsa influenţaţi în sens negativ, ce putem spune despre cei din jurul nostru? Se străduiesc ei să reziste influenţei anturajului sau se lasă modelaţi de el?
Cum ne-ar putea afecta acest lucru şi pe noi?
Activităţile noastre zilnice legate de şcoală, de studiu, de obligaţiile familiale şi de muncă ne obligă, în general, să avem de-a face cu persoane care nu ne împărtăşesc valorile creştine. De exemplu, la şcoală s-ar putea ca mulţi să caute să fie agreaţi de colegi aproape cu orice preţ. Ce se va întâmpla dacă ne alegem prietenii apropiaţi dintre cei care practică astfel de lucruri sau care le consideră normale, ba chiar de admirat? Am putea ajunge — probabil treptat — să adoptăm o atitudine asemănătoare.
De ce influenţa anturajului poate fi periculoasă
Imaginează-ţi că înoţi în mare. În timp ce eşti concentrat să treci peste valuri înaintând spre larg, forţe puternice acţionează fără ca tu să-ţi dai seama. Valurile te împing spre ţărm, dar poate că există şi un curent marin. Încetul cu încetul, el te poartă fie spre stânga, fie spre dreapta. Când, în sfârşit, te uiţi spre ţărm, nici nu-ţi mai zăreşti familia sau prietenii. Nici n-ai băgat de seamă cât de departe te-a purtat curentul! În mod asemănător, în timp ce suntem ocupaţi cu treburile noastre zilnice, gândurile şi sentimentele ne sunt în permanenţă influenţate de lumea din jur. Înainte de a ne da seama, aceste influenţe ne pot împinge departe de normele la care întotdeauna am crezut că vom ţine cu tărie.
Droguri, anturaj nepotrivit, persoane dubioase care vor să-i facă rău, șoferi care nu țin cont de lumina roșie a semaforului etc… Încerci să îl ferești pe copilul tău de toate pericolele străzii. Dar cum să faci să reușești?
În primul rând, trebuie să-l înveți să se păzească singur de eventualele pericole. Dar ce te faci cu tentațiile venite chiar din partea prietenilor lui? Îți protejezi adolescentul „creându-i un spațiu plăcut și o atmosferă caldă,. Specialiștii au observat cătinerii care preferă un anturaj nepotrivit, se droghează sau chiar comit infracțiuni la îndemnurile amicilor mai mari sunt cei care nu primesc acasă ceea ce găsesc pe stradă. Copilul dorește din ce în ce mai mult să fie afară, cu prietenii săi sau se lasă tentat de posibili abuzatori, tocmai pentru că aceștia oferă ceea ce părinții nu au pentru ei: comunicare, timp și atenție.
Învață-l să-și dea seama și să se ferească
Pentru ca să-l înveți să se păzească de pericole trebuie să îl cunoști, să știi ce îl sperie și ce îl bucură sau entuziasmează, spun specialiștii.Înainte de a-l lăsa să meargă singur la școală, învață-l să-și dea seama și să se ferească dacă o persoană din jurul lui se comportă ciudat și să refuze invitațiile neobișnuite. De exemplu, dacă un străin îi oferă dulciuri sau bani ca să meargă cu el sau dacă cineva îi cere informații despre unde este un anumit obiectiv și după aceea îi cere să-l însoțească, să refuze. În cazul în care este atacat, trebuie imediat să fugă, să țipe sau chiar să-l muște pe cel care încearcă să-l forțeze. Cei mici ar trebui să știe să se adreseze unei alte persoane (de preferință o altă mamă cu un copil sau un agent de poliție) în cazul în care se întâmplă să se rătăcească.
E important să te asiguri că își știe numele și adresa completă chiar de la vârsta grădiniței. Cunoaște-i prietenii și chiar pe părinții lor. Ia numerele lor de telefon pentru a comunica cu ei în cazul în care fiul sau fiica ta întârzie prea mult la joacă sau la școală. Și atunci când merge la o petrecere care se prelungește ori îl lași să rămână peste noapte la un amic, va fi bine să ai aceste detalii. Chiar dacă adolescentul va protesta când va vedea că îți iei aceste precauții, se va simți în siguranță și va vedea că îți pasă de el. În consecință, se va expune mai puțin tentațiilor legate de consumul diferitelor substanțe (alcool, tutun, droguri).
Oferă-i afecțiune și păstrează echilibrul
Ar trebui să discuți cu el și să-i explici care sunt consecințele consumului de alcool și droguri. Informează-te întâi tu însăți și abordează astfel de subiecte cu el. Dacă nu o vei face tu, oricum va vorbi cu amicii lui. Mai bine află de la tine întâi. Dar ține cont și de sfatul psihoterapeutul care spune că „nici o adicție (inclusiv cea la fel de nocivă, legată de calculator) nu apare decât ca expresie a lipsei copilului de afectivitate pozitivă, echilibrată, în care el, ca persoană, este luat în considerare. Totuși, mare atenție! Copleșirea lui cu atenție, “cocoloșeala”, nu îl face să se simtă bine, ci, în unele cazuri, se va simți tratat inadecvat cu vârsta sa”.
Este important să păstrezi un echilibru legat de activitățile în aer liber și timpul petrecut în casă pentru a nu-i imprima teama de „afară”. Este bine să îi aduci la cunoștință că pe stradă se poate expune la o serie de pericole. Pentru acest lucru, însă, subliniez importanța comunicării bazată și menținută pe încredere. Cel mic trebuie să știe că va găsi întotdeauna un sprijin în tine și îi vei fi necondiționat alături. Foarte mulți părinți comit greșeala de a condiționa dragostea lor de reușita odraslei în anumite acțiuni. Acesta este momentul în care adultul își transformă copilul, fără să își dea seama, într-o posibilă victimă a celor răuvoitori care sunt dispuși să-i ofere și timp și atenție aparent necondiționat.