Cum își face timp omul de carieră pentru copilul său? Echilibrul între viața personală și cea profesională
HR Directorul Metropolitan Life, Cătălina Mușat ne spune că există echilibru între cele două vieți. Și adaugă că își privește viața ca pe un întreg. „Personal și profesional sunt arii în egală măsură importante pentru mine ca om. Aceste două zone se completează una pe cealaltă. Dacă privesc în spate, pot spune că au fost perioade în care am alocat mai mult timp și energie ariei profesionale. Am compensat însă în alte perioade, fiind mult mai prezentă în ceea ce reprezintă pentru mine familia și dezvoltarea personală. Și pot spune că au fost alegeri bune pentru că, ceea ce sunt astăzi este rezultatul investițiilor făcute peste ani în ambele arii – profesional și personal. Dacă analizez împreună atât viața personală, cât și pe cea profesională, am reușit să am un echilibru în viața mea.
Am avut susținerea și înțelegerea familiei mele tot timpul, iar eu la rândul meu am oferit același sprijin de fiecare dată. Cred că este important să ai un plan, să știi ce îți dorești și să nu renunți pe parcursul drumului. Cei care mă cunosc știu că sunt o persoană perseverentă și dacă îmi propun ceva, voi obține cu siguranță acel lucru. Și o altă însușire care mă caracterizează: pun suflet în tot ceea ce fac.”
În egală măsură
Cătălina Mușat (foto) mai susține că cel mai bun mod de a avea timp pentru toate este prin prioritizare. „Nu știu exact rețeta generală, știu însă că eu sunt una dintre acele persoane care și-a dorit mereu să fie mamă. Este sensul meu în viață și, deși nu mă consider o mamă perfectă, mă străduiesc și investesc în fiecare zi să fiu mai bună. Am învățat de la fetele mele să fiu caldă și răbdătoare, dar, mai mult, am învățat ca în relația cu fiecare dintre ele să fiu eu, să mă descopăr pe mine și să mă manifest așa cum sunt, autentică. Și am primit înzecit de la ele de fiecare dată când am făcut asta. Am alocat și aloc timp pentru fetele mele. Relația cu ele a fost și este importantă pentru viața mea ca întreg. Apar și perioade în care am mai mult de lucru, dar în fiecare zi avem cel puțin două, trei ore pe care le petrecem împreună, iar peste week-end sunt în cea mai mare parte „a lor”.
Cred că este important ca atunci când ajungi acasă să fii prezent și să nu rămâi în continuare conectat la email-uri și la alte conversații legate tot de activitatea de la birou. De altfel, este acel timp de care am nevoie ca de aer pentru că în prezența fetelor mele reușesc să mă relaxez, să dăruiesc și să primesc în egală măsură, mă simt fericită și îmi încarc bateriile.”
Activități de familie
Legătura dintre membrii familiei nu se construiește și nu se menține oricum. Pentru asta, fiecare dintre noi avem „un plan de activități”. „Programul meu zilnic în timpul săptămânii arată cam așa: dimineata ne trezim cu melodiile lor preferate, eu le pregătesc la micul dejun ceva ce știu că le place mult apoi plecăm împreună către școală și after school. În timpul zilei ne auzim la telefon sau ne scriem mesaje, iar seara mergem împreună spre casă. În drum spre casă fiecare dintre noi povestim ce am făcut peste zi , iar acasă începe joaca. Mâncăm împreună și apoi verificăm temele.
Avem și câțiva membri ai familiei care ne așteaptă cu nerăbdare acasă – 3 pisici și un cățel care contribuie și ei la atmosfera de veselie din familie. Am două fete de vârste diferite (7 și 13 ani), iar provocarea vine și din a petrece timp și a avea activități cu fiecare dintre ele separat. Au nevoi diferite și asta devine tot mai vizibil în fiecare zi. Cu Ana-Maria, cea mai mare dintre ele, trebuie să fiu la curent cu tot ce este nou în materie de fashion, dezvoltări în aria de digital, ce cărți noi au mai apărut. Cu Sara încă simt că este mai simplu: facem puzzle, ne plimbăm cu rolele, mergem în parcuri de distracții, citim povești. Avem însă multe activități și împreună: gătim, mergem la cumpărături, vizităm muzee, mergem la echitație, ne plimbăm cu bicicletele, mergem la film, ne contrazicem și dezbatem pe diferite teme.”
Ești nevoit să alegi între cele două vieți? Sau nu există conceptul de „două vieți”?
Atunci când vorbim despre echilibru, deja nu mai este vorba despre viață personală și viață profesională. Dacă se completează reciproc, atunci este o singură viață. „Pentru mine, Cătălina Mușat, viața personală și cea profesională formează împreună viața mea. A spune că trebuie să alegi una dintre ele în defavoarea celeilalte nu cred că reflectă realitatea vieții noastre, cel puțin nu realitatea vieții mele. Uneori aloci mai mult timp unei arii și investești mai mult, pentru ca apoi să te întorci mai bine pregătit, cu mai multă energie și să poți să fii mai prezent, să faci mai multe în cealaltă direcție. Acest lucru se repetă pe parcursul vieții. Excesele în oricare dintre aceste arii nu cred că ar duce către o viață armonioasă.”
Părerea copilului despre programul de lucru al mamei
Uneori părinții mai primesc reproșuri din partea celor mici. Poate simt nevoia de mai multă atenție, nevoile lor se schimbă și sunt din ce în ce mai multe pe zi ce trece și atunci poate interveni un mic conflict între generații. Directorul de HR însă își prioritizează foarte clar toate activitățile. „Poate că mai mult Sara, fiica mea cea mică, dar și Ana-Maria și-ar dori ca eu să petrec mai mult timp cu ele. Iar eu țin cont de această dorință a lor. În fiecare lună încerc să le surprind prin a le aloca mai mult timp și asta de cele mai multe ori atunci când ele nu se așteaptă. Le plac mult aceste surprize, văd bucuria pe fața lor de fiecare dată. Pe de altă parte, ele știu că eu fac cu pasiune ceea ce fac și îmi sunt alături în proiectele mele. Le place să le mai povestesc ce am învățat nou, la ce cursuri am participat sau momente haioase de peste zi. Îmi doresc să le insuflu bucuria și energia care m-au însoțit pe mine pe tot parcursul vieții în tot ce am făcut, știu că dacă vor face cu pasiune ceea ce fac vor avea o viață frumoasă, de care se vor bucura din plin.”
Tu cum reușești să obții echilibrul între viața profesională și viața de familie?