Conceptul yard sale, o lecție valoroasă și sănătoasă pentru copii
Într-una din zile, o fostă colegă de liceu m-a întrebat ce metode de relaxare folosesc. Merg la spectacole, la filme, la masaj sau la înot, practic vreun sport care să mă repornească atunci când nu mai pot? Prima chestie pe care i-am spus-o fără să ezit a fost că cel mai tare mă relaxează zilele în care am târgul Love Yard Sale.
De 4 ani, lunar, are loc în București acest târg, unde poate veni oricine cu garderoba personală pentru a vinde ceea ce nu mai poartă. Produsele sunt aduse spre vânzare din motive care, de cele mai multe ori, țin de o nepotrivire de stil sau de o măsură prea mică sau prea mare. Cea mai mare satisfacție a vizitatorilor este că aici pot găsi piese de designer sau de brand renumit, sau vintage la prețuri care nu fac gaură în bugetul personal.
În cele două zile de târg, cât durează o ediție, stau aproape numai în picioare, alerg încolo și încoace, vorbesc cu oamenii, fac fotografii la produse și conținut pentru pagina de Facebook. Seara pic frântă. Cu toate acestea, mă relaxează teribil, este butonul de restart. Dar, după fiecare ediție de târg, simt că mi-am încărcat bateriile.
Faptul că văd oameni fericiți la final de zi, fie că sunt participanți, fie că sunt vizitatori, îmi dă mereu impuls să merg mai departe, indiferent de obstacolele pe care le întâmpin. Mă bucur că oamenii au înțeles acest concept al reciclării, absolut necesar oricărei societăți consumeriste. Dincolo de reciclare și recirculare, de mulțumirea că unii și-au mai eliberat din dressing, iar alții au plecat încântați că și-au cumpărat ceva ce și-au dorit la un preț decent, am realizat că acest yard sale mai are un mare atu: aduce o doză foarte necesară de asumare și responsabilizare, nu doar în rândul adulților, ci și al copiilor. Și asta am observat la cele două fete ale mele, mai ales la cea mare, de 7 ani și jumătate, însă fără să conștientizez de la bun început.
Un alt fel de educație financiară pentru copii
Dar să vă povestesc cum s-a produs declicul. Când am participat anul acesta la conferința pe tema educației financiare „Liber la educație sau educație la liber?”, Oana Moraru a povestit la un moment dat că în școala Helikon, pe care o conduce, organizează periodic, în curtea școlii, împreună cu elevii, mici târguri. Aceștia își aduc obiectele de acasă – jucării, haine, fiecare ce vrea -, își încropesc tarabe, pun prețuri și își vând între ei respectivele produse.
Unii se organizează pe echipe, fac schimburi și participă la un joc creativ care le aduce mari satisfacții. Practic, prin intermediul acestor mici yard sale-uri, copiii intră într-o altfel de relație cu banii, mult mai empatică și prietenoasă față de cum am fost noi educați. Și atunci mi s-a aprins un beculeț: eu de ce nu aș proceda la fel cu fetele mele, de 5 ani și, respectiv, 7 ani?
Târg am deja. Eva e familiarizată de mult cu atmosfera de acolo, jucării – o droaie, de care chiar vrem să scăpăm, așa că i-am lansat o propunere fetei mele mari: să vină la târg cu mine și să-și vândă și ea jucăriile și cărțile. Am convenit împreună cu amândouă fetele să le alegem pe cele cu care nu se mai joacă și să le vindem, iar în schimbul lor să-și cumpere ele altceva ce-și doresc sau să își pună banii la pușculiță. Acesta a fost momentul în care Eva a început să conștientizeze banii din pușculiță. Aceasta exista, dar punea bani acolo fără vreun scop anume. Prin participarea efectivă la târg, i-am dat șansa să experimenteze utilizarea banilor. Singură și-a triat jucăriile, singură și-a pus prețurile, eu i-am propus să aibă inclusiv un carnețel în care să treacă tot ce vinde și banii să și-i pună deoparte. Astfel, la câteva ediții și-a gestionat singură „masa” și, din banii obținuți, și-a cumpărat prima pereche de role.
A fost și este foarte mândră de ea. Mă amuză inclusiv dialogurile cu sora ei, care, la 5 ani, încă își dorește toate jucăriile din lume. Cea mare îi explică faptul că noi trebuie mai întâi să scăpăm de cele vechi, cu care nu se mai joacă, și abia apoi vom cumpăra altele noi.
Cred cu tărie că printr-un yard sale copiii pot deveni responsabili cu banii
Recent, una dintre fostele participante de la târg mi-a făcut o mărturisire care m-a flatat. Mi-a povestit că a venit la una dintre ediții împreună cu fetele ei adolescente și că a fost o „experiență fantastică să își aducă hainele să și le vândă”. Pentru fetița mai mică, yard sale a reprezentat o lecție despre „maturizare, despre conștientizare și responsabilizare, iar pentru cealaltă fiică, mai mare și mai introvertită, a fost o lecție despre alegere și încredere în propriile puteri”.
Mi s-a părut o declarație atât de frumoasă încât am reflectat multe zile după. Am conștientizat că târgul are un efect mult mai mare decât credeam. Corelând această mărturisire (printre multe altele) cu experiența personală, pot spune cu mâna pe inimă că e o experiență grozavă pentru copii – educă, inspiră și vine cu acea doză de libertate și joacă de care au nevoie copiii atunci când învață ceva.
Nu cred în perfecțiune sau în schimbări radicale bruște, dar cred că dacă facem lucruri mici și bune care să ne ajute să devenim mai responsabili cu noi și cu planeta noastră, le dăm o lecție valoroasă și sănătoasă copiilor noștri.
Articol preluat din numărul 251/octombrie 2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.