INVATA SA ZBORI IN 2012
Se spune ca in decurs de un an toate celulele corpului nostru se reinnoiesc si practic suntem complet altii din punct de vedere fizic. Lucrurile sunt la fel de valabile si cazul corpului emotional si mental atunci cind avem intentia clara de a ne transforma si evolua.
Si pentru ca titlul pe care l-am ales este “Invata sa zbori” am sa incep prin a va spune povestea celor ce au inventat primele avioane la inceputul secolului XX.
Avind la dispozitie absolut toate ingredientele ce l-ar fi putut conduce spre succes, Samuel Pierpont Langley isi propusese la inceputul anului 1900 sa devina primul om care piloteaza un aeroplan. Lucrase la Harvard ca profesor de matematica, avea prieteni oameni importanti precum Andrew Carnegie si Alexander Graham Bell, i se acordase un grant de 50.000 de dolari ca investitie in proiectul sau, avea alaturi multe minti luminate si sustinerea presei. O lume intreaga astepta finalizarea proiectului sau.
La citeva mile distanta, Wilbur si Orville Wright munceau cu pasiune la masina lor zburatoare. Pasiunea lor era atit de intensa incit a determinat entuziasmul si angajarea unui grup mare de oameni din Dayton, Ohio. Nici vorba de granturi, fonduri guvernamentale, conexiuni la nivel inalt sau echipe de calibru cu studii la inalt nivel. Pe 17 decembrie 1903 un grup mic de oameni asista la prima demonstratie de zbor, pentru prima oara in istorie. Cum a fost posibil acest lucru? Sa fi fost pur si simplu noroc?!
A fost nevoie de ceva mai mult decit inteligenta, motivatie si munca pentru ca ei sa reuseasca. A fost nevoie de inspiratie si mai ales de o motivatie bine articulata pe care fratii Wright au constientizat-o si impartasit-o celor din jur.
Citi dintre noi avem vise atit de indraznete si intelegem sensul profund al cuvintului inspiratie? Citi dintre noi avem curajul sa fim asemeni pilotilor si sa privim lucurile in perspectiva? Ce gandim despre oamenii care au o astfel de abordare? Ii admiram sau ii catalogam pe cei ce experimenteaza senzatii tari la mii de metrii altitudine ca fiind un pic nebuni. Cu siguranta sunt altfel decit majoritatea dintre noi, au o alta atitudine legata de viata, accepta riscul si vad oportunitatile. Au viziunea de ansamblu si in mod cert si-au depasit demult fricile.
Cit de des vi se intimpla sa priviti cu atentie frumusetea unui fluture in zbor? Ca si mine, cu siguranta sunteti incintati de frumusetea fluturilor. Nasterea unui fluture reprezinta un proces complex. Este nevoie de un proces de metamorfoza completa, de la stadiu de ou, ajungind omida, crisalida pentru ca in final sa ajunga acel fluture ce ne impresioneze prin frumusetea sa.
Din aceste perspectiva m-am gandit la tot ceea ce inseamna “zbor” pentru mine. Am pus in practica o gramada de concepte si invataturi si asemeni fluturelui am trecut prin transformari interioare semnificative, vizibile in manifestarile mele din lumea exterioara.
La modul concret, adeseori experimentez placerea de a zbura si de a privi lumea de la mii de kilometri inaltime, calatorind prin lume, cunoscind oameni si traind experiente neobisnuite.
A fi in zbor inseamna a trai riscurile asumate si oportunitatile acestei vieti, a ne depasi fricile, a vedea tabloul de ansamblu, a cauta zilnic noi optiuni, solutii, idei, a ne accepta asa cum suntem si a-i accepta pe cei din jur fara a-i judeca.
A trecut timpul manualelor in care ni se explica cum sa fim si sa ajungem in x pasi. Fiecare dintre noi merita sa fie el insusi, la potentialul maxim si sa aleaga cum vrea sa arate propriul sau viitor. Cred foarte mult in puterea exemplului, in experientele traite cu toate simturile si in forta uriasa a povestilor emotionante.
La inceput de 2012, va propun un exercitiu simplu
A sosit momentul sa-ti oferi citeva ore si in paginile albe ale Jurnalului Personal, sa scrii doar atit LISTA MEA DE VISE. Pe partea stinga vor aparea toate acele lucruri ce au legatura cu:
- Ceea ce vrei sa fii
- Ceea ce vrei sa ai
- Ceea ce vrei sa faci
Cand te apuci sa faci aceasta lista, scrie pur si simplu ceea ce gandesti si simti, ceea ce iti vine in minte si in inima, fara bariere sau auto-sabotare, fara a te intreba daca e corect sau posibil.
Ofera-ti cel putin o ora pentru acest exercitiu.
Clarificarea Listei de Vise
Lasa sa treaca cel putin 36 de ore, dupa care revino la lista ta si incepe sa clarifici fiecare element din lista.
Pe paginile din dreapta creaza coloane cu urmatoarele titluri/sectiuni: arie din viata/ acum 2 ani/ astazi/in 3 ani/grad de importanta. In felul acesta va rezulta clar legatura intre fiecare vis si aria din viata careia ii apartine. De exemplu;
Vis | Arie | Acum 2 ani | azi | Peste 3 ani | Importanta |
manager | Cariera | 2 | 4 | 10 | 8 |
silueta | Sanatate | 7 | 3 | 7 | 6 |
Folosind scoruri de la 1 la 10, in care 1 inseamna nefericit/slab/nevoie de atentie completeaza coloanele in care rezulta cum erai in trecut, prezent si mai ales cum vrei sa arate lucrurile peste 3 ani.
Aloca apoi un scor legat de gradul de importanta pentru ceea ce vrei sa devii in oricare din ariile de viata importante pentru tine: calatorii, finante, educatie, viata de familie, sanatate, relatii, cariera, comunitate, viata sociala, aventura, spiritualitate, dezvoltare personala.
Dintr-un astfel de demers ar putea rezulta la un moment dat proiecte pentru urmatorii ani, in care vei investi multa energie si ii vei inspira pe cei din jur. Inspiratia, energia debordanta si mai ales rezultatele pe care le poti obtine sunt contagioase, va asigur.
Se spune ca suntem suma experientelor noastre de viata. Putem fi designerii propriei noastre vieti si crea viata la care visam, daca puterea intentiei este la cote ridicate.
Viata este o aventura, o calatorie fabuloasa, o experienta unica, pe care meritam sa o traim la superlativ, avind puterea de transforma si schimba. Doar timpul este ireversibil … in rest totul se poate transforma. Prin urmare, traiti fiecare zi cu bucurie, alaturi de oameni asemeni voua, creind, iubind si indraznind sa zburati!
Va urez “Zbor placut” in 2012 !
Oana-Miruna Stinga
Marketing, Leadership si Coaching sunt ariile in care expertiza si pasiunea se completeaza perfect. Pasiunea pentru marketing este inca foarte vie, fapt reflectat de formatele de training propuse. La fel si cea pentru transformarea umana prin coaching si programe de leadership. In afara celor 3 ingrediente: ENERGIE, ENTUZIASM, EMOTIE, as mai adauga inca unul, INSPIRATIE, gratie careia dau viata proiectelor mele.