Întrebări cu care construiești viitorul carierei tale
„În următorii 20 de ani lumea se va schimba mai mult decât în ultimii 300”, ne avertizează Gerd Leonhard.
Oamenii încearcă să ghicească viitorul pornind de la prezent sau de la trecut. Credem că ceea ce a funcționat bine până acum ar trebui să ne fie de folos și în viitor, cu ceva îmbunătățiri, pe ici pe colo. Dar acum schimbările tehnologice se petrec exponențial, combinatorial și recursiv, prin urmare ceea ce înainte se întâmpla în 10 ani, acum se întâmplă în 3. Logica și ipotezele care determină viitorul s-au schimbat total. Prin urmare, viitorul nu va mai fi o simplă prelungire a prezentului, ci va fi extrem de diferit.
Așadar, viitorul a sosit. Dacă nu ții pasul cu schimbarea, vei merge înapoi cu viteza cu care schimbarea conduce lumea înainte. Iar ca să ajungi în viitor nu eficiența operațională te va ajuta, ci capacitatea de a genera noi modalități pentru a face fuziunea dintre abilitățile și competențele tale și noile tehnologii, abordări, soluții, tipuri de clienți, tendințe ale pieței etc. Altfel spus, trebuie să ai capacitatea de a-ți imaginea lumea ce vine. „Viitorul este al celor care îl aud venind”, spune Gerd Leonhard.
Viitorul nu se visează, ci se construiește, iar pentru asta trebuie să știi să-ți pui întrebări. Și trebuie să știi să formulezi întrebări noi, pentru că o întrebare nouă aduce o perspectivă nouă. „Formulează o întrebare diferită, care să-ți deschidă o perspectivă diferită, care să-ți arate o cale diferită, care va face toată diferența”, sintetizează Hal Gregersen.
Întrebările diferite sunt cele care reîncadrează realitatea și capătă un rol catalizator. O întrebare bună abordează realitatea diferit, înlătură blocajele în gândire și presupunerile limitative, canalizând energia creatoare pe alte căi. Așa apar posibilități și soluții noi, noi percepții și cunoștințe care energizează, motivează și te fac să te simți bine.
Iată câteva întrebări care te-ar putea ajuta să-ți găsești drumul către viitorul carierei tale. Și nu uita că, adeseori, întrebările revelatoare nu sunt cele de (re)cunoaștere, ci sunt cele transformatoare.
Cum prevăd că va evolua domeniul meu de activitate?
Este o întrebare fundamentală – nu numai pentru a-i afla răspunsurile, ci și pentru ca tu să-ți păstrezi mereu vie această preocupare. Este vital să fii mereu la curent cu tendințele, transformările, cu tot ceea ce se petrece. Nu trebuie să le știi pe toate, dar este important să știi să-ți cauți informațiile și, odată ce identifici câteva puncte de interes, să știi să le unești pentru a căpăta o viziune de ansamblu a drumului către viitor. Este vital să vezi ce se întâmplă, unde ne aflăm, încotro mergem.
Ce fac ca să învăț?
Nu este vorba atât de rutina învățării, cât despre o permanentă prezență de spirit și conectare la realitate. Trebuie să te afli într-un schimb permanent cu viața, cu lumea, cu domeniul de acitivitate ca să știi ce e nou, în ce direcție e nevoie să mergi, când să schimbi direcția. Iar pentru asta este esențial să-ți păstrezi vie curiozitatea de explorator și să ai curajul de a învăța – pentru că expunerea la nou și transformarea, devenirea permanentă cere curaj.
Cât de conștient trăiesc?
Trebuie să te trezești la tine însuți și trebuie să te trezești la realitate. Iar pentru a fi conștient trebuie să fii autentic. Inteligența nu mai este suficientă. Inteligența te aduce în frunte, dar pentru a și rămâne acolo trebuie să fii pe deplin conștient. Conștiența este noua formă de inteligență.
Lumea noastră se schimbă mai repede decât ne putem noi adapta. Prins în capcana vitezei, a complexității, a incertitudinii, este important să nu funcționezi pe pilot automat. Pentru a acționa conștient trebuie să te examinezi și să te cunoști cu adevărat, să gândești amplu pentru a vedea mulțimea de posibilități, să fii realist, să acționezi asumat, și să ridici ștacheta ca să funcționezi la adevăratul tău potențial. Fiind conștient și cu prezență de spirit, vei gândi mai profund, vei învăța mai repede, vei colabora mai bine, te vei adapta mai ușor și vei deveni mai performant.
Regândesc?
”Felul în care gândim definește cadrul, cutia în care trăim. Iar mentalitatea noastră adeseori nu ne lasă să ne eliberăm din această cutie, transformând orice piedică într-un obstacol de netrecut”, crede Ron Williams. În opinia sa, ”reframing–ul este crearea unui nou peisaj mental care oferă mai multă libertate, un mai mare grad de flexibilitate și modalități alternative de abordare a unei probleme, care pot conduce adeseori la soluții neașteptate. În multe cazuri, reframing-ul presupune să te vezi pe tine însuți într-o nouă lumină”.
În vremuri de profundă și rapidă schimbare, (re)framing-ul are importanță strategică și este esențial pentru a înțelege situația curentă și a vedea ce este de făcut mai departe.
Accept schimbarea, știu să mă adaptez?
Schimbarea este întotdeauna solicitantă, dar întotdeauna definește un spațiu mai potrivit pentru tine. Este o oportunitate căreia nu i te poți opune, așa că ai face bine să te împaci cu ea și s-o lași să-ți sufle în pânze.
În “Gânduri către sine însuși“, Marcus Aurelius scrie: “Contemplă necontenit devenirea oricărui lucru și obișnuiește-te să gândești că nimic nu-i place naturii Întregului precum schimbarea celor existente și să facă din ele altele noi.”
Secretul schimbării este să-ți investești energia în a accepta și a construi ceea ce e nou, nu în a te agăța de ceea ce e vechi și deja a trecut. Schimbarea este o nouă etapă a unei evoluții continue.
Ce impact am asupra celorlalți?
În viitor nu ajungi singur. Viitorul se construiește cu o echipă bună. În viitor vei avea nevoie să te afli în companie bună. Așadar, fii omul de care au nevoie ceilalți, fii omul de care aveai tu nevoie când erai tânăr. Fii omul de care este nevoie pentru construirea unei lumi mai bune.
Cum m-ar vedea un începător?
Cei aflați la început de drum adeseori văd mai clar cine se află pe drum și cine (le) stă în drum. Intuiesc pe cine să urmeze, de la cine au de învățat, cine îi inspiră, în cine au încredere. Ridicându-te la standardele lor, vei fi mereu prezent, conștient, la curent.
Ce spun și ce fac alții?
Inspiră-te de la cei pe care-i vezi că știu să se orienteze – inclusiv la cei care excelează în alte domenii decât tine – pentru că mintea ta va fi mai receptivă la ce se vede pe alte căi, cu care ești mai puțin obișnuit, la care atenția nu ți s-a tocit. Caută surse de inspirație. Înnoirea este însuflețitoare și energizantă și îți revendică prezența, intuiția, inteligența.
Foto: Pixabay