Incursiune în chintesența emoțiilor oratorului: Atunci când te adresezi nu creierului, ci inimii
Dacă v-aş fi spus acum opt ani că America va ieşi dintr-o recesiune gravă, îşi va relansa industria auto şi va avea mai multe locuri de muncă noi ca oricând în istorie…Dacă v-aş fi spus că vom deschide un nou capitol în relaţiile cu poporul cubanez, vom opri programul nuclear iranian fără să tragem un singur foc şi îl vom elimina pe creierul atentatelor de la 11 septembrie…
Dacă v-aş fi spus că vom obţine pentru toţi dreptul la căsătorie, că vom obţine asigurare medicală pentru încă 20 de milioane de cetăţeni… Dacă v-aş fi spus toată acestea, aţi fi spus că ţintim cam sus. Dar asta am făcut. Asta aţi făcut voi…
Toate cele de mai sus le spunea Barack Obama în discursul său de adio, susținut fiind de uralele publicului la “plecarea” din funcția de președinte al Statelor Unite. O analiză a psihologului american Dean Keith Simonton, întreprinsă nu demult, arăta că ceea ce separă președinții SUA care au avut succes de alți politicieni este limbajul pe care l-au utilizat. Cuvintele și expresiile uzitate pentru a crea conexiuni emoționale cu publicul ascultător. Totul pentru a trezi în ceilați sentimente de iubire, ură, admirație, speranță…După cum se spune, de aceea cei mai buni oratori știu că pentru a avea succes în public trebuie să se adreseze nu rațiunii, ci emoțiilor, nu creierului, ci inimii.
Le-a spus că lasă țara mai puternică
Spre deosebire de predecesorii săi, nu a ţinut discursul din Biroul Oval, ci a mers la Chicago, locul unde şi-a început ascensiunea în politica americană. Le-a spus americanilor că lasă ţara mai puternică şi mai prosperă decât în urmă cu opt ani, chiar dacă mai sunt multe lucruri de îmbunătăţit. Şi le-a cerut americanilor să vegheze permanent la starea democraţiei lor.
De-a lungul timpului, discursurile președintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, l-au apropiat și mai mult de oamenii care l-au votat. Dincolo de îndemnurile din discursursuri, Obama a rămas fidel propriului îndemn. Pe care îl urmează de multă vreme şi care, de fapt, nu este al lui, şi nu este îndemn, fiind chiar definiţia Americii: „Yes We Can”…
Deși sunt numite simplu – „Discursurile lui Obama”, ele se alătură listei discursurilor celebre de-a lungul timpului ale preşedinţilor americani, listă pe care J.F.Kennedy deţine supremaţia.
Epilog
Emoţiile l-au copleşit pe Obama, la discursul de adio, când a vorbit despre familia sa. Și mai ales despre prima doamnă, pe care a numit-o cea mai bună prietenă a sa: „O nouă generaţie ţinteşte mai sus pentru că te-a avut pe tine drept model. Am fost mândru de tine şi ţara a fost mândră de tine. Malia şi Sasha, din tot ce am făcut în viaţă, cel mai mult mă mândresc cu faptul că sunt tatăl vostru”, a spus președintele SUA.
Barack Obama le-a promis americanilor că va continua să le fie alături ca cetăţean şi şi-a încheiat discursul cu sloganul primei sale campanii prezidenţiale: „Da, putem! Da, am putut şi da, putem! Mulţumesc, Dumnezeu să vă binecuvânteze! Domnul să aibă în pază America şi de acum înainte”.