În Finlanda, cea mai fericită ţară din lume, taţii sunt încurajaţi să petreacă mai mult timp cu copiii lor
Dar mai întâi se vedem ce spune acest raport al ONU, care a clasificat nivelul de mulţumire din 156 de ţări în urma unui punctaj obţinut la evaluări privind PIB-ul pe cap de locuitor, speranţa de viaţă, libertate socială, asistenţă socială, generozitate şi lipsa corupţiei, transmite Mediafax.
Astfel, primele zece locuri ale topului sunt deţinute de următoarele ţări:
- Finlanda,
- Norvegia,
- Denemarca,
- Islanda,
- Elveţia,
- Olanda,
- Canada,
- Noua Zeelandă,
- Suedia,
- Australia.
Statele Unite se află pe poziţia a 18-a, după o coborâre de patru locuri, iar România se află pe 52, după un salt de cinci trepte.
Creşterea copilului în Finlanda – un model de bune practici
Finlanda se află pe locul al doilea din lume în ceea ce priveşte egalitatea de gen. În această ţară, taţii primesc nouă săptămâni de concediu plătit pentru creşterea copilului, iar mamele – 4 luni. După această perioadă, unul dintre părinţi poate sta acasă cu cel mic, până când acesta împlineşte vârsta de trei ani, timp în care primeşte o alocaţie de la stat în valoare de 450 de euro lunar.
Totuşi, guvernul finlandez susţine că doar 20% dintre taţi profitau de această facilitate, aşa că a demarat o campanie de promovare, numită „Timp petrecut cu tata”. „Muncim o mare parte din viaţa noastră, iar concediile pentru creşterea copilului sunt scurte. A fi părinte e cel mai important job din lume!” – aşa sună sloganul campaniei respective.
Drept urmare, în 2017, în Finlanda, taţii au petrecut mai mult timp cu copiii lor decât mamele: bărbaţii au stat cu micuţii lor, în medie, cu opt minute în plus faţă de mame, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Este singura ţară dezvoltată unde se întâmplă acest lucru. „E timpul să arătăm noii generaţii că tăticii vor şi sunt capabili să aibă grijă de copii”, spune ministrul finlandez pentru Egalitate de Şanse, Annika Saarikko, potrivit The Guardian.
Statul finlandez sprijină o familie chiar înainte de naşterea copilului. O femeie care aşteaptă un copil, care nu are o sarcină cu complicaţii, poate beneficia între 11 şi 15 vizite medicale gratuite. În plus, nu există costuri pentru naşterea în spital. Mai mult, fiecare nou-născut primeşte din partea statului fie o „cutie” ce conţine lucruri esenţiale precum pătuţ, saltea, cărucior, jucării şi altele, fie 140 de euro.
Rezultatul acestor politici? Nu doar că finlandezii sunt cei mai fericiţi din lume, dar au şi cea mai mică rată a morţii infantile de pe mapamond. În contrast, România are cel mai mare nivel al numărului de bebeluşi care mor înainte de a împlini vârsta de un an: 7,6 decese la 1.000 nascuti-vii, cifra fiind de peste două ori mai mare faţă de media europeană.