Identități și teritorii. În căutarea propriei terra incognita
Identități, teritorii, timp, spațiu… „Eu caut permanent urmele lăsate de noi toți în univers și uneori le descopăr în interiorul fiecăruia : fărâme de memorie, amintiri care construiesc identități și teritorii”.
Sunt spusele artistei Ile Ștefi, cu prilejul unei expoziții dedicată memoriei și evoluției. Intenția fiind aceea ca privitorul să devină explorator, cuceritor sau… trecător prin locuri necunoscute. “Reamintindu-și propriul drum către prezent”, după cum subliniază curatoarea expoziției, Simona Tărtăcuță.
Vorboim despre faptul că Institutul Cultural Român Bruxelles anunță expoziția „Marked Territories” a artistei Ile Ștefi (Ileana Ștefănescu) care are loc în perioada 6-30 noiembrie 2018, la ArtAtrium, Covent Garden Building din Bruxelles. Aflată în căutarea propriei terra incognita, artista inițiază un demers al cartografierii. Delimitând teritori. Și invitând privitorul la contemplarea genezei. Deoarece apele primordiale dau naștere cerului și pământului, efortul creației matematizându-se în forme exacte, repetate metaforic.
Preocupată de amprenta lăsată de ființa umană antrenată în mișcarea universală perpetuă, artista investighează mecanismul mobilității colective din diverse perspective. De la distanța cosmică și până la tentația microscopului, urmele lăsate de noi în trecerea prin spațiu și timp fiind privite ca transformare a haosului în ordine. Frontierele apar și dispar. Surprinse în jocul luminii cu întunericul. Teritoriul se metamorfozează într-o ființă care își arată cicatricile cu bucurie explozivă. Totul într-un dialog poetic cu omul, la rândul său transfigurat de fenomenul trecerii.
Identități. Încă din adolescență
„Loc? Amprente? Pământ primordial?” reprezintă doar o parte dintre întrebările lansate de către artista Ile Ștefi.
Ileana Ștefănescu s-a născut la București în 1969 și a fost atrasă de artele vizuale încă din adolescență. După absolvirea Universității Politehnică București, Ile și-a dedicat timp și energie acestei pasiuni, artelor vizuale, și s-a înscris la Universitatea Națională de Arte din București. A absolvit în anul 2008, la clasa de pictură a profesorului Florin Ciubotaru. Din 2004, lucrările sale au fost apreciate constant, atât în cadrul unor expoziții personale, cât și în proiecte de grup, în România și în străinătate. Printre cele mai recente expoziții se numără: Kolner Liste Contemporary Art Fair (Koln, 2017), “Lieu/ Empreint” (Le Point K Gallery, Frejus, France, 2017), Art Safari Exhibition (București, 2016), 6th Beijing International Art Biennale (China, 2015).