Happy 4th of July: “American dream”, între impactul sociologic și cel metaforic
La 4 iulie, SUA marchează semnarea Declaraţiei de Independenţă a Statelor Unite ale Americii, în anul 1776. Actul parafează desprinderea a 13 colonii britanice de pe noul continent de Coroana Marii Britanii – reprezentând, practic, actul de naştere al Statelor Unite ale Americii. De atunci, SUA a însemnat, pentru tot ceea ce reprezintă restul lumii, pământul făgăduinţei! Acel loc unde te poţi îmbogăţi. Și da, acele loc unde visele pot deveni realitate.
De fapt, ce înseamnă acel “american dream”la care…visăm cu toții? Conceptul de “vis american” îi aparține scriitorului şi istoricului James Truslow Adam. În lucrarea sa din 1931, intitulată “Epopeea Americii”, acesta îşi explică conceptul astfel: “Visul american este acel vis al unei ţări în care viaţa ar trebui să fie mai bună, mai plină, mai bogată pentru toţi, cu posibilităţi pentru fiecare în funcţie de abilităţi şi rezultate (…). Visul american nu se referă la maşini şi venituri mari, ci mai curând la o ordine socială în care fiecare bărbat sau femeie are dreptul să-şi obţină statutul social pe care-l doreşte dacă este capabil, astfel încât să-i fie recunoscut meritul indiferent de condiţia socială din care provine”.
CITEȘTE ȘI: Ştefan Minovici – în perpetua căutare a visului american
Locul marilor schimbări
În majoritatea perioadelor, visul american a însemnat individualism şi consumatorism. Conform statisticilor, în 1953, 145.000 de americani aveau telefon instalat, 600.000 de americani îşi cumpăraseră un televizor nou şi o jumătate de milion maşină nouă. Și, când vorbim despre anii ’50 ne referim cu predilecție la America, locul marilor schimbări. Deja în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, preşedintele Roosevelt apelase în mod repetat la afirmarea „modului de viaţă american”. După război, aşa numita politică de consum a ajuns să constituie ingredientul principal al stilului de viaţă american, consumul ajungând să fie privit ca un fel de datorie civică de cetăţenii americani (mai ales cetăţenii de sex feminin). Potrivit sociologului austriac Anette Baldauf, în perioada de după Al Doilea Război Mondial, politica externă a SUA a încercat să limiteze influenţa comunismului prin intermediul diplomaţiei politice, al intervenţiei militare şi prin… puterea de seducţie a consumului (centrul comercial semnala superioritatea capitalismului).
De remarcat este faptul că acești ani au adus Statelor Unite primele mall-uri după standardele moderne de astăzi. Deoarece centrele comerciale (ulterior mall-uri) au fost „concepute” la punctul de intersecţie dintre politica Războiului Rece şi capitalismul de după război. În general, analiştii consideră că nu reprezintă o coincidenţă faptul că primul centru comercial din SUA „a fost construit într-un moment în care naţiunea ajunsese la apogeu economic, în timp ce cetăţenii discutau cu pasiune argumente pro şi contra construirii de buncăre!”.
CITEȘTE ȘI: Cei mai buni manageri sunt plictisitori
După cum am specificat, este greu de “cuprins” SUA, respectiv conceptul de vis american, într-o “nișă“. În cazul de față “spicuiri” ale istoriei aducând mici mărturii despre marea Americă și despre “the big american dream”.
Fascinația românilor pentru State
Probabil mulți dintre noi păstrăm undeva, într-un colț al minții, acel ton al vocii cu o ușoară tentă de clandestinitate a părinților și bunicilor noștri, ton ce făcea referire la “venirea americanilor” (50 de ani de comunism i-au aşteptat românii pe americani). Și, de ce să nu recunoaștem, a existat dintodeauna o fascinaţie a românilor faţă de America, de orice fel ar fi ea, consumeristă, cu iz de Coca Cola, de Woodstock, ori de Michael Jackson, a fi “în State” reprezentând dintotdeauna un fel de vis suprem (unii dintre români au ales calea emigraţiei încă din secolul al XIX lea, majoritatea fiind originari din zona Transilvaniei, alţii au fugit în perioada comunismului).
CITEȘTE ȘI: Planul de carieră: Instrumentul perfect pentru alegerea traseului profesional
Întrebaţi, pe parcursului unui sondaj IRES din anul 2015, care este primul lucru care le vine în minte atunci când se gândesc la SUA, românii asociază această ţară aproape în unanimitate cu elemente pozitive: trai mai bun (8%), dezvoltare/tehnologie (7%), democraţie (6%), libertate (5%), prosperitate/bani/bogăţie (4%), putere (3%), civilizaţie (2%). 3% avansează elemente negative, iar 1% asociază SUA cu terorismul sau războiul.
Chiar dacă 40% dintre români nu ştiu să explice cum înţeleg visul american, conotaţiile asociate acestei expresii definitorii pentru SUA avansate de participanţii la studiu au fost legate de: o viaţă mai bună (9%), realizare (7%), libertate (6%), oportunităţi (3%). Doar 4% dintre cei chestionaţi cred că acesta este doar o iluzie sau propagandă. De altfel, aproape trei sferturi dintre români sunt de acord cu faptul că America este țara tuturor posibilităților! (n.r. – datele fac parte din studiul Percepțiile publice ale românilor cu privire la SUA, realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, în perioada 3-5 august 2015, pe un eșantion de 1.011 de indivizi, reprezentativ pentru populația adultă din România. Marjă de eroare ±3,1%).
Legenda americană
Există câteva lucruri care nu prea sunt știute despre data de 4 iulie, după cum nota TheFw.com. Cum ar fi faptul că America nu și-a declarat independența pe 4 iulie. Se crede că primul Congres Continental al Americii a declarat independența față de monarhia britanică pe 4 iulie 1776. Dar votul oficial a avut loc cu două zile înainte, Declarația fiind publicată în ziare pe 4 iulie.
De asemenea, legenda americană spune că atunci când votul a fost oficiat, toți delegații au semnat Declarația în aceeași zi, moment ilustrat adesea în picturile populare. Însă, în realitate, a trecut o lună de zile până au semnat toți reprezentanții documentul. Singura persoană care semnase Declarația pe 4 iulie a fost John Hancock.
CITEȘTE ȘI: Internship plătit, cu posibilitate de angajare
Totodată, dacă data publicării Declarației de Independență a creat impresia că 4 iulie este ziua oficială a independenței Americii, moartea celor doi fondatori ai declarației în această zi a marcat în istorie Ziua Independenței, 4 iulie: președinții SUA Thomas Jefferson și John Adams au decedat amândoi pe 4 iulie, în același an 1826, la o diferență de cinci ore.
Ceva inedit
Desigur, de ziua de 4 iulie sunt legate atât datele istorice, cât și…picanteriile. Cum ar fi faptul că expresia „God bless America (Dumnezeu să binecuvânteze America”) a devenit tot mai populară, fiind recunoscută ca element de identificare a poporului american. De unde vine și care este semnificația? Expresia s-a auzit prima dată pe 30 aprilie 1973, când președintele Richard Nixon a folosit-o în mijlocul scandalului Watergate, scrie Huffington Post. Dar care a fost motivul pentru care Nixon a apelat la Divinitate? Se pare că președintele a implorat public națiunea să se roage pentru el, înainte de a rosti „Dumnezeu să binecuvânteze America”. Ulterior, președintele Ronald Reagan a început să o folosească în mod regulat. Potrivit analiștilor, de-a lungul vremii, expresia și-a pierdut sensul și a fost tratată de către președinți ca o modalitate de a inspira poporului american protecție divină și stabilitatea traiului.
La categoria picanterii figurează și faptul că nicio Zi a Independenței în America nu poate fi sărbătorită fără hot-dog. Însă, originea hot-dog-ului este necunoscută. Un caricaturist de la New York Evening Journal susține că la începutul secolului XX un vânzător a inventat pe loc acest sandviș la un meci al New York Giants și l-a numit „red hots”. Când caricaturistul de la ziar a desenat momentul ilustrând un câine teckel într-o chiflă, el a botezat produsul „hot-dog” fiindcă nu știa cum se scrie „dachshund” (numele german al rasei). Un alt istoric susține că un vânzător din New Jersey a dat denumirea de „hot-dogs”.
Lăsând la o parte „statisticile”, de orice fel ar fi ele, 4 iulie reprezintă o zi importantă în istoria celei mai mari puteri economice din lume.
Pentru Statele Unite ale Americii, această dată este un simbol al realizării democrației și unității în diversitate.
Happy 4th of July!
<The idea of the American Dream is rooted in the United States Declaration of Independence which proclaims that "all men are created equal" and that they are "endowed by their Creator with certain inalienable Rights" including "Life, Liberty and the pursuit of Happiness."
The meaning of the "American Dream" has changed over the course of history, and includes both personal components (such as home ownership and upward mobility) and a global vision. Historically the Dream originated in the mystique regarding frontier life. As the Royal Governor of Virginia noted in 1774, the Americans "for ever imagine the Lands further off are still better than those upon which they are already settled". He added that, "if they attained Paradise, they would move on if they heard of a better place farther west">…