Ghid de supraviețuire pentru părinții care pleacă cu copiii în vacanță (Repost)
Copiii iubesc vacanțele cu familia extinsă. Aceștia îşi urmează verișorii mai în vârstă ca niște pui și leagă relaţii cu cei de vârsta lor care au potenţialul să devină trainice.Vizitele la bunici sunt preţioase, creând amintiri plăcute și oferind în acelaşi timp un sentiment de aparatenenţă.
Dar vacanțele pot fi, de asemenea, stresante. Copiii stau adesea până târziu, se deconectează de părinți și se topesc de la supraîncărcare. Dr. Laura Markham, de la ahaparenting.com îl numește Sindromul de stres în familie. (Desigur, părinții se confruntă adesea cu propria lor versiune, indiferent de tensiunile familiale extinse, de bunicii care îi judecă sau de presiunile logistice.) Prima regulă pentru o vacanță odihnitoare este să găsești o modalitate de a-ți restabili liniștea atunci când simți că nu mai poți!
Chiar dacă este vorba doar despre propria ta familie care pleacă într-o vacanță pe care de mult ați așteptat-o, programele întrerupte, călătoriile și prăbușirea entuziasmului pot fi cu ușurință o rețetă pentru lacrimi și nefericire. Iată câteva dintre sfaturile de top pentru a vă ajuta să gestionați viața în timpul vacanței – fie în vară, fie în timpul iernii – astfel încât să puteți maximiza bucuria și să minimalizați lacrimile.
1. Oferiți copiilor o detaliere a evenimentelor viitoare, astfel încât să știe la ce să se aștepte.
Înainte de a călători, puteți face o mică agendă în care să scrieți un program pentru a le arăta ce se va întâmpla în fiecare zi. („Atunci plecăm la bunici, unde vei putea să te joci cu toții verii tăi.”) Agenda trebuie să fie realistă și cât mai atractivă – poţi imprima fotografii pe hartie sau poți desena diverse activități. Mulți copii iubesc să deseneze o imagine a ceea ce se va întâmpla în fiecare zi.
Acest lucru vă ajută pe amândoi să vă bucuraţi de anticiparea activităților și să învingeţi orice temeri. Și văzând acele fețe zâmbitoare în avans, îi ajută pe copii să se familiarizeze mai repede cu rudele pe care nu le văd des.
2. Spuneți-le copiiilor despre comportamentul social pe care îl așteptați de la ei.
Rolul se joacă cu ei în mașină înainte de a sosi undeva sau înainte de plecare:
„În holurile hotelului, vorbim încet și nu fugim.”
„Ce faci când unchiul Norman vrea să te îmbrățișeze?” (Nu forțați copiii să se îmbrățișeze dacă nu doresc, ci să-i învățați să ofere o strângere de mână consistentă).
„Și dacă nu vă place cina servită?”
„Când vrei să părăsești masa, cum facem acest lucru?”
„Avionul este ca un sat zburător cu toți cei apropiați împreună, deci există reguli speciale pentru a fi siguri și atenți. Să vedem dacă putem ghici care sunt … E greu să rămâi în scaunul tău … ce crezi că ai putea să faci în avion dacă te plictisești?”
„Ce vei face dacă verișorii încep să se certe?”
3. Păstrați copiii în programul lor obișnuit cât mai mult posibil.
Copiii au nevoie de siguranţa rutinelor familiare. Ele sunt accentuate de evenimente necunoscute și de ceea ce le simte ca o imprevizibilitate haotică. Fă ceea ce poți pentru a-ți păstra programul la timp și ai răbdare atunci când se îmbolnăvesc sau se irită.
4. Dacă zburați cu copiii, planificați să ajungeți mai devreme
… suficient încât să ajungă să „fugă” puțin în holul de la aeroport după ce au stat în mașină înainte să stea în avion. Asigurați-vă că schimbați scutecele și folosiți toaleta chiar înainte de îmbarcare. Dacă utilizați scutece speciale de noapte (mai absorbante), cu puțin noroc evitați schimbarea lor în zbor. Luați cu voi mici „distracții” pentru copii ca să evitați plictiseala copiiilor – cărți, hărți, puzzle-uri, meșteșuguri simple – pentru fiecare copil. Asigurați-vă că aduceți bomboane, acadele fără zahăr sau altceva care pot fi mâncate în timpul decolării și aterizării. Și chiar dacă nu folosiți de obicei ecrane cu copilul dvs. este bine să aveți filme descărcate astfel încât copilul dvs. să aibă ceva de vizionat, chiar dacă nu există nici un fel de wifi pe zborul dvs.
5. Nu planificați mai mult de un eveniment pe zi.
Ceea ce vrei să eviți, desigur, este să obosești mai mult decât o faci într-o zi obișnuită. Nu ai vrea să te întorci din vacanță mai obosit decât ai plecat. Trebuie să ții cont că nu toți copiii se pot obișnui repede cu un nou program, deci planificați-vă să faceți mai puțin. O să aveți mai mult timp să vă bucurați de vacanță.
6.Să aveți așteptări adecvate vârstei.
De la un copil de patru ani nu te poți aștepta să stea liniștit în timp ce vă bucurați de o cină cu ştaif. Dacă faceți multe vizite printre adulți, asigurați-vă că aveți cu ce îi ține pe copii ocupați. Dacă pot citi, să le cumpărați o nouă carte pentru această ocazie, una care să îi atragă atenția încă de la copertă. Dacă sunt prea tineri pentru a rămâne absorbiți într-o carte, asigurați-vă că există o opțiune de vizionare a unui film sau a unor desene educative. Chiar dacă de obicei aveți o oră stabilită pentru cină, vacanțele reprezintă un moment excelent pentru a hrăni copiii mai devreme. Amintiți-vă că trebuie să vă reîncărcați bateriile!
7. Vorbiți cu copilul în fiecare dimineață.
… înainte de a vă da jos din pat. Este un moment prielnic de a vă conecta cu copilul și să revizuiți împreună modul în care va decurge ziua – chiar dacă va fi asemănătoare cu cea care a trecut.
8. Planificați-vă un anumit număr de ore de odihnă pentru fiecare noapte.
Asigurați-vă că aveți timp destul să vă reîncărcați bateriile peste noapte. Un somn bun și odihnitor va face următoarea zi să fie plină de energie și entuziasm.
9. Asigurați-vă că aveți o noapte liniștită.
… este bine să discuți cu copilul tău despre cele întâmplate peste zi. Întrebați despre lucrul lor preferat din acea zi, cel mai neplăcut lucru și la ce se așteaptă de la ziua următoare. Atunci veți auzi conflictele sau incertitudinile minore pe care copilul dvs. Le are cu ceilalți copii.
10. Adu-ți draperii cu tine în vacanță.
… pentru a îi permite copilului să doarmă mai mult dimineața – și pentru a vă ajuta copilul să se obișnuiască cu serile de vară când lumina rămâne peste zi pentru o perioadă mai lungă.
Sursă – ahaparenting.com.