Fred Rogers: Lasă-i pe copii să fie martori la bucuria ta de a face ce-ți place
Tom Hanks joacă în A Beautiful Day in the Neighborhood, un film despre Fred Rogers – prezentator de televiziune, păpușar, compozitor, scriitor și activist american, cunoscut pentru emisiunea de televiziune Mister Rogers’ Neighborhood (1968–2001) dedicată preșcolarilor. Fred Rogers a primit Medalia Prezidențială a Libertății în 2002, două premii Peabody și patru Premii Emmy.
Fred declara că a ales televiziunea pentru că își dorea ca acest instrument minunat să fie utilizat pentru a hrăni sufletele copiilor, nu pentru a-i transforma în consumatori.
În emisiunea sa, Fred Rogers le vorbea copiilor despre lucrurile care de obicei sunt greu de înțeles pentru ei – emoții pe care le simt, dar cu care nu știu ce să facă, lucruri de neînțeles pe care le fac adulții, situații complexe din viața lor de zi cu zi.
Vreme de mulți ani, Fred Rogers a fost singurul adult (nu un desen animat cu super-puteri) care le vorbea copiilor despre ei și despre ce se întâmpla în viața lor, în mod direct și autentic, cu blândețe, sinceritate și căldură.
„Sunt un om care le vorbește copiilor, la televizor, și le spune că ei sunt importanți, că în sufletul lor se află o comoară. Încerc să-i fac pe copii să se simtă cât mai bine posibil cu ei înșiși și cu oamenii din viața lor. Sper că emisiunea mea a adus mai mulți adulți onești în viața copiilor care ne-au urmărit de-a lungul anilor. Cred că toți oamenii au nevoie de onestitate, de autenticitate, în viața lor”, spunea Fred Rogers.
Dintre ideile împărtășite de Fred Rogers de-a lungul timpului, iată câteva care mă inspiră:
„Primul lucru care-mi vine în minte atunci când mă gândesc la oamenii de succes pe care i-am întâlnit de-a lungul timpului este bucuria, absolut evidentă, cu care își făceau munca și care n-avea de-a face cu succesul lumesc. Pur și simplu le plăcea foarte tare ce făceau.”
Nu succesul lumesc este obiectivul care îți asigură succesul. Ca să iasă bine, lucrurile trebuie să fie făcute din energia și cu motivația potrivită. Talentele și abilitățile cu care suntem dăruiți sunt menite unui scop care deservește viața și lumea. Banii și succesul sunt eventuale efecte secundare ale utilizării cu bucurie a acestor abilități. Dar busola care ne ghidează către ceea ce este bine este bucuria pe care o simțim atunci când facem lucrul pe care ne-am născut să-l facem. Este o bucurie care inspiră, energizează și ghidează – atât pe noi, cât și pe ceilalți.
„Sunt conștient de multele emoții și minunății cu care tu contribui la acest moment. Sunt foarte recunoscător să fiu aici cu tine.”
Iată o minunată lecție de leadership: să fii conștient, ca lider, de valoarea contribuției fiecăruia dintre oamenii tăi – prin diversitatea și bogăția aportului lor – și să fii recunoscător pentru că îi ai alături. Liderul conștient și recunoscător va fi întotdeauna iubit, apreciat și va reuși să construiască echipe puternice, loiale și dedicate.
Yo Yo Ma este unul dintre marii admiratori ai acestei lumi. După ce îl întâlnesc, oamenii sunt parcă mai înalți, parcă pășesc mai drept. Mai mare decât talentul îi este numai inima. În timpul unui master class de interpretare, Yo Yo Ma l-a ascultat pe unul din elevii săi cântând o bucată muzicală, o dată, și încă o dată, și încă o dată. În cele din urmă i-a spus: „Nimeni nu poate să producă sunetul pe care-l produci tu”. Fața copilului s-a luminat. Acele cuvinte au fost un dar nu numai pentru elev, ci pentru toți cei prezenți. Nimeni nu poate trăi viața pe care o trăiești tu. Și chiar dacă nimeni nu e perfect, cu toții avem șansa de a dărui lumii ceea ce este unic în noi și putem trăi în așa fel încât să avem o viață împlinită.”
Este foarte important să fim atenți la acei oameni din viața noastră care știu să aprecieze viața și lumea. Ei ne vor inspira să ne bucurăm și noi de ele și să avem curajul de a spera, de a crede în idealurile noastre și de a munci pentru împlinirea lor. E foarte ușor să fii cinic pentru că dărâmarea nu te obligă la nimic. E foarte ușor să fii critic pentru că asta îți dă iluzia puterii sau a superiorității. Dar a fi realist înseamnă a ști să asiguri funcționalitatea lucrurilor, iar pentru asta îți trebuie credință, încredere, speranță și implicare. Iar pentru a construi un viitor mai bun trebuie să fii idealist, pentru că idealurile sunt cele care ne conduc mai departe.
În preajma oamenilor care își trăiesc viața cu bucurie și dăruire, fiecare dintre noi devine conștient de forța sa creatoare, prin care își poate aduce apoi contribuția în această lume. Când ești conștient de forța ta creatoare ești conștient de tine, prin urmare devii autentic și ai acces la toate resursele tale și ești liber să te folosești optim de ele. Acesta este un important sens al vieții, care nu i se refuză nimănui.
„E important ca adulții să le arate copiilor bucuria de a face ce-ți place. În grădinița unde lucram în timp ce-mi făceam studiile privind dezvoltarea copiilor venea un sculptor care sculpta în fața copiilor. Directorul îi spusese: „Nu vreau să-i înveți pe copii să sculpteze, vreau să sculptezi în fața copiilor și să se vadă că-ți place să sculptezi.” Niciodată nu a fost folosit lutul cu mai multă imaginație ca în anul acela. Un mare dar pe care un adult i-l poate face unui copil este să facă ce îi place, în fața copilului. Poate îți place să mergi cu bicicleta sau poate îți place să repari lucruri – atunci fă asta în fața copiilor. Lasă-i pe copii să se molipsească de atitudinea asta.”
Copilul trebuie să fie martor la această bucurie nu numai pentru că e posibil să ajungă să-i placă și lui activitatea care îți place ție sau măcar să devină curios în legătură cu tot felul de lucruri noi. Dar este important să știe că acea bucurie există, că are voie să o trăiască, că e bine să o trăiască și să i se dăruiască. Este un mod de viață care îl va ajuta să-și găsească calea, menirea, împlinirea. E bine să creadă în acea bucurie, să o valideze, să îi dea importanța cuvenită, să o caute, să tindă către ea. Fiecare copil se naște cu această bucurie și e important să și-o descopere și să și-o exerseze.
Jeff, omul bun la toate, care făcea curățenie și întreținea dușurile la piscina unde înota Fred Rogers în fiecare dimineață, i-a spus acestuia să le spună tinerilor „să se bucure de ei înșiși, de cine sunt – că vor ajunge președinți, sau medici, sau profesori sau că pur și simplu vor fi ei înșiși. Fiecare om e bun la ceva, fiecare om poate să facă ceva.” Este bine să ne prețuim viața și să facem ce putem pentru ca și ceilalți să și-o prețuiască pe a lor.”
Să te bucuri de tine este eliberator: te eliberează de temeri și îndoieli, îți eliberează talentul, credința și încrederea. Astfel echipat, vei crea, vei produce și vei inspira. Și vei contribui la construirea de circumstanțe, situații, comunități funcționale și performante.
Toți oamenii au nevoie de onestitate în viața lor, cum bine spune Fred Rogers. În primul rând, avem nevoie de propria noastră onestitate. Bucură-te în fața copiilor tăi și fii onest cu tine și cu ei.
Surse:
Remembering Mr. Rogers (1994/1997) | Charlie Rose
Mr Rogers … Cool Dude
The World According to Mister Rogers: Important Things to Remember
My Interview with Fred
Fred Rogers’ commencement address at Marquette University