Fiecare carte pe care am iubit-o ne tatuează pentru totdeauna
Tatuajele reprezintă semne pe care iubirile, experiențele și speranțele noastre ni le-au lăsat pe piele. Așa se spune. Sau…
Oamenii de stiinta au concluzionat ca tatuajul e o formă de a redobândi o parte din sine, din încrederea pierdută. Oricum ar fi, chiar la modul metaforic vorbind, tatuajul poate însemna multe…
Institutul Cultural Român și De Basm (Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți) au lansat, începând cu 8 octombrie, campania online „Cărți Tatuate”. Un proiect care lansează întrebarea-provocare dacă nu cumva iubirea pe care o avem față de cărți, experiențele pe care le-am avut prin intermediul lor și speranțele pe care ele ni le-au sădit în suflete n-ar trebui înscrise, la rândul lor, undeva. Ori…Dacă nu cumva (precis!) fiecare carte pe care am iubit-o nu ne tatuează pentru totdeauna sufletul, lăsând urme nevăzute care ne fac să fim cine suntem.
Provocarea lansată copiilor și oamenilor mari deopotrivă este să conceapă un „tatuaj” cu acea carte din copilărie care i-a impresionat cel mai tare. Și să-l trimită într-un mesaj pe adresa de Facebook a asociației, motivându-și într-un text scurt alegerea. Tatuajul poate reprezenta un personaj, poate fi un titlu de carte scris caligrafic, o mică pictură, un citat. În orice reprezentare grafică, în orice tehnică, pentru că nu există greșeli atunci când ne exprimăm iubirea sincer și din suflet. Nu în ultimul rând, scriitorii afiliați atât acestui proiect vor susține ateliere de lectură, scriere creativă, workshop-uri pentru elevi, părinți, bibliotecari și cadre didactice, toate menite să promoveze lectura în rândul copiilor și tinerilor, dar și să atragă atenția părinților și profesorilor asupra importanței cititului, în familie și la școală.
Cititul este distractiv; Cititul este util; Cititul te ajută să interacţionezi cu alte culturi şi să le înţelegi mai bine
Acest proiect al “cărților tatuate“ nu este deloc întâmplător. Aceasta deoarece ICR, alături de membrii clusterului EUNIC România (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale), organizează Luna Literaturii Europene, un proiect amplu prin care publicul este invitat să (re)descopere literatura europeană. Astfel, pe tot parcursul lunii octombrie au loc evenimente diverse, de la ateliere pentru copii și părinți la dezbateri, conferințe, concursuri și campanii de sensibilizare asupra necesității accesului la cultură al persoanelor din zonele defavorizate. De asemenea, evenimentele şi activităţile organizate în şcoli, la sediul ICR, în Librăria Cărturești Verona, dar și în mediul online, vor distribui următoarele mesaje: Cititul este distractiv; Cititul este util; Cititul te ajută să interacţionezi cu alte culturi şi să le înţelegi mai bine.