Femei implicate. Lumea are nevoie de cariera lor în știință
Implicarea femeilor în lumea ştiinţei este un aspect valoros, căci ele pot aduce o contribuţie valoroasă la dezvoltarea proiectelor şi la îmbunătățirea calității vieții a noastre, a tuturor.
Astăzi, provocarea este să crească numărul femeilor implicate în domeniile științifice și tehnice. Lumea are nevoie ca ele să fie în știință!
Nu în ultimul rând, implicarea femeilor în cercetarea științifică reprezintă un factor cheie pentru progresul economic, social și cultural. Dar… cum își aleg tinerele din România o carieră? Care sunt opțiunile lor ? Și în ce măsură intenționează să urmeze o carieră în știință sau în cercetare științifică? Influențate în primul rând de părinți, cele mai multe tinere intenționează să se îndrepte către medicină și studii economice. Dar iau în considerare și domenii precum psihologie, sociologie sau comunicare, marketing și studii politice. Majoritatea tinerelor din România s-au gândit deja la cariera pe care își doresc să o urmeze. Două din zece tinere iau în considerare o carieră în știință. Însă numai 1,5% sunt interesate de o carieră în cercetare științifică, potrivit unui studiu realizat de L’Oréal România.
În fond, spre ce fel de cariere se îndreaptă tinerele din România?
Primele opțiuni spontane ale tinerelor din România sunt Medicina (16%) și Studiile Economice (13,7%), urmate de trei domenii plasate pe poziții apropiate. Cele trei domenii sunt: Poliție, Armată sau Jandarmerie (10,7%), Psihologie, Sociologie (10,5%) și Informatică, Cibernetică (10%).
Întrebate ce alte opțiuni mai iau în considerare, tinerele incluse în cercetare au amintit: Psihologie, Sociologie (39,9%), Comunicare, Marketing, Studii Politice (36,8%) și Artă – 32,8% (fotografie, pictură, sculptură). Două din zece respondente iau în considerare posibilitatea de a urma o carieră în știință. Însă numai 1,5% dintre respondente sunt interesate de o carieră în cercetare științifică. Pe de altă parte, tinerele consideră că este o idee mai puțin bună să se orienteze către știință. Deoarece se tem de volumul mare de muncă pe care îl implică…
Concluzie
Care este provocarea într-o asemenea carieră? Vorbim, iarăși, despre cariera în cercetare. “Întrebarea este interesantă. Sunt avantaje și dezavantaje. Avantajele unui asemenea traseu azi sunt: accesul la informația de specialitate, existența multor centre de cercetare dotate cu echipamente de cercetare noi și performante care pot fi folosite pentru a-ți duce la capăt aproape orice idee și, poate, posibilități mult mai mari de aplicare la granturi din fonduri europene. Dezavantaje: lipsa unor granturi naționale adresate cercetătorilor tineri, aflați la început de carieră (cu criterii de eligibilitate corespunzătoare), care să îi formeze, să le aducă experiența necesară pentru aplicațiile/granturile europene sau naționale mari de mai târziu. Aceste granturi au existat atunci când eu mi-am început cariera, mai întâi granturi ale Academiei Române și apoi ale Ministerului Educației și Cercetării”, spune Elena Dragomir (Butoi), cercetător la Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu”.
Elena Dragomir (Butoi) răspunde și la întrebările: “Poate fi un tânăr atras de cercetarea biomedicală? Sună cam ca Everestul! Poate un tânăr din zilele noastre escalada Everestul cercetării biomedicale?”. “Da, firește că poate”, este de părere Elena Dragomir (Butoi). Dacă te pasionează, viața de cercetător vine cu multe: experimente mereu diferite, prezentări, seminarii, lucrări… Trebuie să fii foarte activ din punct de vedere academic, nu poți sta pe loc, trebuie să avansezi. În cercetare, ești responsabilizat de la bun început. Dacă nu îți place monotonia, dacă apreciezi un anumit grad de libertate, ești gata să lucrezi în echipă și apreciezi că poți faceactivități variate (trebuie să îți faci propriile proiecte, să găsești finanțare, să ai și competențe manageriale), o carieră în cercetare e ceea ce îți trebuie”.
Revenind la studiul sus menționat, întrebate cu ce asociază cuvântul știință, jumătate dintre tinere au menționat în mod spontan cuvântul inteligență.