Fă-ți planuri ca un călător, nu ca un turist
Cum știi că e timpul să ridici ancora? Ești neliniștit, te simți amorțit, ești neentuziasmat, neimplicat. Ești prea mulțumit, prea așezat, nemișcat, ești prea de multă vreme neschimbat. Dacă lanțul a ruginit, iar barca a înțepenit sau plutește prea liniștit, dacă orizontul acesta ți-e prea bine cunoscut, e timpul pentru un nou început.
Experiențele sunt valoroase nu dacă durează pentru totdeauna, ci dacă durează atât cât să-și împlinească menirea.
Cum îți plănuiești călătoria către noile orizonturi?
„Călătorul vede ce e de văzut, turistul vede ce a venit să vadă”, spunea scriitorul G. K. Chesterton. Iar Winston Churchill spunea că „planurile sunt prea puțin importante, dar planificarea este esențială”.
Verifică-ți rezervele de energie emoțională și spirituală.
Pe lângă energia fizică, energia emoțională și energie spirituală au un rol vital și specific pentru buna noastră funcționalitate.
Oboseala emoțională se manifestă prin cinism, sarcasm, tendința de a ironiza, de a acuza, de a învinovăți. Energia emoțională se reface prin emoții pozitive, prin experiențe ce aduc bucurie, care trezesc afecțiune, care ne fac să râdem. Oboseala spirituală se manifestă prin senzația că nimic nu are sens, că totul e în zadar, că nimic nu mai contează, prin lipsă de chef de viață. Energia spirituală se reface prin iubire și autenticitate, prin experiențe care trezesc uimire, încântare, entuziasm, prin meditație, prin generozitate.
Fii autentic.
Ești autentic atunci când funcționezi optim din punct de vedere emoțional și spiritual. Numai când ești tu însuți ai acces la toate resursele tale de forță, inspirație și energie necesare pentru a face față situațiilor – dificile sau fericite. Așadar, autentic fiind, vei vedea situațiile clar, le vei înțelege corect, vei ști ce ți se porivește și vei plănui călătoria care te împlinește.
Cunoaște-ți valorile.
Călătoria e mai ușoară dacă îți cunoști și îți asumi valorile, pentru că atunci îți faci planuri și iei decizii care să le onoreze. Astfel trăiești în acord și în armonie cu tine. Omul este însuflețit de valorile și credințele sale. Acestea îl inspiră, îl energiează, îl motivează, îl ghidează.
Clarifică-ți obiectivele.
Și pentru a-ți împlini destinul, trebuie să știi clar ce vrei, ca să știi în ce direcție să mergi și ca să plănuiești adecvat. Trebuie să -ți cunoști prioritățile și să le așezi în ordinea corectă – este ceea ce ne-a transmis și Matthew K. Cross în cadrul MasterClass-ului organizat de Revista CARIERE, care a avut loc la București, pe 23 mai.
Lasă vântul să-ți umfle pânzele.
Dacă ești prea rigid și prea pedant, atunci nu vei lăsa loc intuiției, schimbării, neșteptatului, necunoscutului, destinului. Nu te lupta cu vântul, lasă-l să-ți umfle pânzele. Lasă loc intuiției – care te va informa și te va inspira. Fii deschis la sugestii și idei. Dacă nu ți-e bine, atunci înseamnă că ceva nu faci bine, ceva nu vezi, ceva nu crezi. Observă ce se întâmplă în jurul tău, vezi și ascultă semnele, simte de unde și încotro bate vântul și lasă-te ghidat către ce ai de făcut. Intuiția îți va arăta soluțiile potrivite.
Ai grijă să nu te încarci cu mai mult decât poți duce.
Nu căuta să schimbi toate aspectele vieții tale în același timp – cum tindem să facem la sfârșit de an, de exemplu. Fă lucrurile pas cu pas. Începe prin a te concentra pe un aspect de viață pe care dorești să-l îmbunătățești și apoi, câteva luni mai târziu, treci la următorul.
Nu-ți dori ce crezi că poți avea, dorește-ți ce vrei.
Înțelege clar și asumă-ți ce vrei cu adevărat. Eliberează-ți visele de limitele temerilor și ale neîncrederii. Eliberează-le de așteptările altora. Gândește ca și cum obiectivele tale ar fi împlinite deja, iar noua realitate face deja parte din viața ta. Cum arată, ce include, cum te simți?
Nu te feri de emoții.
Dorințele și preferințele tale îți direcționează direcționează atenția, te motivează, te trezesc și îți conturează interesele, îți solicită acordul și te alertează la riscuri. Universul reacționează la vibrația emoțiilor, nu numai a cuvintelor. În descrierea obiectivelor tale, include cuvinte care să-ți trezească emoții – te vor energiza, te vor motiva. Ce ar fi călătoria fără emoția așteptării, fără fiorul speranței, fără surpriza descoperirii, fără bucuria împlinirii?
Spune-ți o poveste.
Emoția este mai importantă decât logica. Construiește o poveste în jurul obiectivelor tale. Sub stimularea a diverse elemente din componența unei povești, creierul secretă hormoni specifici și utili scopurilor noastre. Poveștile schimbă chimia creierului nostru. Fără poveste, informațiile, logica și datele nu au însemnătate. Povestea ajunge la inimă, unde analiza cantitativă nu are acces. Povestea ne ajută să înțelegem idei și ne convinge așa cum cifrele și graficele nu o vor face niciodată.
Ai grijă să ai așteptări funcționale.
Ca să acționezi optim și inspirat, trebuie să ai așteptări funcționale. Pentru asta, trebuie să înțelegi, nu doar să știi, la ce să te aștepți.
Așteptările trebuie să fie conștiente, pentru că cele implicite, neexaminate pot ascunde contradicții, incongruențe nebănuite, care îți sabotează visele și planurile, pe nesimțite.
Așteptările trebuie să nu fie selective. Adeseori suntem receptivi doar la ce ne poate face fericiți (dacă punem accent pe success și stare de bine) sau la ce ne poate face nefericiți (dacă punem accent pe teamă, suferință și eșec). În ambele cazuri, vom ignora sau vom trece cu vederea aspecte importante și relevante.
Așteptările trebuie să fie flexibile pentru a face loc și a fi în pas cu evoluția noastră.
Acționează conștient și intenționat.
Energia ta se află acolo unde este atenția ta. Prin urmare, investește-ți atenția înțelept. Fii mai atent la ce poți să schimbi tu însuți – pentru că aceasta este calea către independență, libertate și putere. Nu-ți pierde timpul gândindu-te la lucruri care nu-ți stau în putere – cum ar fi circumstanțele externe, ce fac ceilalți, cum te văd ceilalți, ce părere au despre tine. Stabilindu-ți obiective, făcând planuri vei trece din nou la cârma vieții tale.
Asigură-te că obiectivele tale te mai reprezintă.
Du lucrurile la bun sfârșit numai dacă sfârșitul este cel bun. Mai ales cînd facem planuri pe termen lung, se poate întâmpla ca în viața noastră sau în noi înșine să fi avut loc schimbări importante, cu care planurile de altădată să nu se mai potrivească. Dacă este așa, schimbă direcția, actualizează destinația. Poate altora le vei părea nehotărât, dar, în realitate, vei fi realist, autentic și cinstit.
Așadar, pornește cu încredere spre noi orizonturi. Schimbarea definește un spațiu mai potrivit pentru tine și e calea ta spre mai bine.