Este brandul personal un pericol pentru brandul de companie?
Apariția conceptului de brand personal a dus, cum era și de așteptat, la o preocupare a companiilor cu privire la modul în care brandul de firmă poate fi afectat sau eclipsat de brandul personal. Pe de o parte a existat, și încă există, teama că un angajat competent, expus excesiv ca brand, poate fi vânat mai ușor de competitorii de pe piață și racolat de către aceștia. Pe de altă parte, s-a pus problema că un om care se bucură de prea multă vizibilitate în fața clienților pune în plan secund brandul de companie.
Prin urmare, este firesc să ne punem întrebarea, în ce măsură merită ca angajatorul să își încurajeze angajații să își facă un marketing personal și cât de nociv sau de avantajos poate fi acest lucru?
Înainte de a răspunde concret la această întrebare se cuvine să subliniem faptul că a le interzice angajaților să se afirme ca specialiști pe rețelele de socializare ar fi nu doar absurd, ci și o lovitură de imagine pentru companie în sine. Rețelele de socializare sunt pline de oameni activi care mai devreme sau mai târziu ar răspândi informații cu privire la astfel de interdicții, ceea ce nu ar aduce niciun beneficiu companiilor.
De altfel, din ce în ce mai mulți specialiști în domeniu vorbesc despre faptul că brandul personal se completează cu cel de firmă, căruia îi e complementar. O voce în acest sens este cea a lui Jayson DeMers, colaborator al Forbes, care susține că a comunica poveștile brandului de corporație prin intermediul unui brand personal, în speță angajatul tău, înseamnă a câștiga mult mai ușor încrederea clienților. Un om care vorbește despre un produs sau despre niște servicii devine o voce distinctă care poate face diferența între competitori pe termen lung și foarte lung.
Cultivarea brandului personal al angajaților este și o componentă de vânzare atractivă în procesul de recrutare, deoarece indică faptul că respectivei companii îi pasă de dezvoltarea oamenilor care lucrează pentru ea.
Așadar, în loc să-și facă griji inutile că le vor fi luați angajații buni, angajatorii ar trebui să se concentreze asupra aspectelor pozitive. În primul rând, „head hunting” (vânarea de personal) este o practică ce datează de dinainte de apariția brandului personal. Prin urmare, niciun angajator nu are garanția că un profesionist va rămâne pe termen lung în compania sa dacă nu are un brand personal cunoscut. În al doilea rând, dacă dintr-o firmă pleacă un angajat cu o imagine bună, el va vorbi despre foștii lui angajatori în termeni pozitivi, aducând astfel o contribuție importantă la imaginea de brand a companiei.
În concluzie, sprijinirea dezvoltării personale a angajaților este bună pentru afaceri în general. Sunt studii care arată că peste 50% din oameni consideră că informațiile transmise de un angajat obișnuit sunt cu mult mai sincere și mai corecte decât cele transmise, de pildă, de un CEO sau de un membru de board sau consiliu de administrație. În plus, pentru angajați, convingerea că ei sunt cei care pot face diferența este un stimulent la fel de important ca un salariu competitiv și un mediu de lucru agreabil. Cu siguranță, pe calea succesului personal, aceștia vor merge mână în mână cu brandul de companie, fără de care afirmarea individuală se face mult mai greu, cât timp între cele două este mai degrabă o relație de interdependență decât de excludere reciprocă.
Photo by Patrik Michalicka on Unsplash