„Programul de MBA m-a ajutat să dezvolt abilități mai largi, cum ar fi aceea de a privi afacerile dintr-o perspectivă de sistem, să gestionez schimbarea.”
Ruxandra Vodă, Director de Comunicare Telekom România și absolventă a unui EMBA, crede că programul a ajutat-o în gestionarea echipelor, precum și a situațiilor de criză, cum a fost cea pandemică.
„Percepția mea asupra MBA-ului merge mai departe de aprecierea studiilor propriu-zise și acoperă oportunitatea de dezvoltare a personalității, de creștere ca individ, deoarece trebuie să punctez încă de la început faptul că această experiență te modelează ca persoană”, spune Ruxandra Vodă. Parcurgând acest program, ea a fost pusă în situația de a-și evalua și lucra cu punctele ei forte și slabe, și de a pune sub lupă interesele carierei, pasiunile personale, ambițiile, îndoielile și incertitudinile. Așadar, pentru Ruxandra Vodă, MBA-ul reprezintă un punct intermediar pentru o carieră matură.
Care au fost așteptările cu care a început programul? Directorul de Comunicare al Telekom România este mulțumit de imaginea pe care o completează diploma obținută în Executive MBA la Tiffin University, United States, însă precizează că nu a plecat în această călătorie cu scopul principal de a obține titlul, ci pentru conținutul programului și accesul la lectori de prestigiu, care i-au adus o nouă perspectivă în modul de gândire, în dobândirea de noi abilitați și șansa de a-și duce meseria la „nivelul următor”.
La final, printre altele, a apreciat contactele valoroase din întreaga lume câștigate în timpul acestor studii. A găsit benefice, de asemenea, discuțiile cu persoane care activau în același domeniu de activitate ca și ea, mai degrabă decât cu persoane care cunosc practica doar din literatura academică.
„Cunoștințele și expertiza obținute mi-au depășit așteptările. Am fost plăcut surprinsă.” Legat de beneficiile obținute în urma EMAB-ului, Ruxandra Vodă apreciază că a primit multe lecții valoroase pe parcursul anilor de studiu. Referindu-se la una anume, ea își amintește de lecția care i-a oferit șansa de a învăța despre cum să determine mai multe personalități puternice, geniale, cu abilități înnăscute de lideri, să lucreze împreună la un proiect, ca o echipă. „Este o provocare extraordinară să înveți cum să lucrezi împreună cu acești oameni deosebiți și să îi pui în mișcare într-o direcție similară.”
În plus, programul de MBA absolvit a ajutat-o să dezvolte abilități mai largi, cum ar fi inovația, abilitatea de a privi afacerile dintr-o perspectivă de sistem și să gestioneze schimbarea. Pentru că deși schimbarea devine mai evidentă în perioadele de criză, ea este totuși constantă în mediul de business. Crede că printre primele abilități accesate a fost abilitatea critică, a managementului schimbării, prin adaptarea rapidă la noul context și identificarea unei noi direcții. „Mie mi-a adus multe beneficii decizia de a urma acest MBA, așa că recomand și altora să urmeze un astfel de program. Pe parcursul programului am fost îndemnați să ne folosim timpul în MBA să învățăm, să fim deschiși la experiențe cu care suntem mai puțin confortabili și să ne testăm noi abilități”, mai spune Ruxandra Vodă.
Unele dintre cele mai comune competențe pe care le va dezvolta un student de MBA, în funcție de programul de studiu pe care îl alege, sunt: îmbunătățirea abilităților de conducere și de gestionare a oamenilor, gestionarea situațiilor dificile și adoptarea deciziilor grele la momentul potrivit. Un MBA este, de asemenea, o modalitate excelentă de training pentru un mediu de afaceri în schimbare.
Acest material a fost preluat din Ghidul MBA 2021.
Puteți vizualiza aici un preview al ghidului.
Dacă doriți să achiziționați un exemplar, click aici.
.