New L&D: flexibilitate, inovare permanentă, focus pe digitalizare
Pandemia a schimbat complet piața muncii. Iar una dintre industriile zdruncinate din temelii de criză a fost cea de Learning & Development (L&D). Nevoia sporită de învățare, de instrumente și abilități noi, adaptate contextului, a forțat-o însă să reacționeze rapid, să-și reorganizeze modelul de business, să diversifice programele, să transfere totul în mediul digital și să iasă prompt în întâmpinarea partenerilor cu oferte de instruire acomodate noilor nevoi și condiții de lucru.
Despre cum a remodelat pandemia piața de L&D, cum arată astăzi comunitatea de învățare și cum se pregătește compania pe care o conduce pentru startul din toamnă, am stat de vorbă cu Oana Scarlat, noul CEO al EXEC-EDU, liderul pieței de executive education, segmentul de top al pieței de training, adresat managerilor și antreprenorilor din România.
În doar trei cuvinte, cum a fost pentru EXEC-EDU experiența ultimelor 18 luni?
Intensă, provocatoare, interesantă.
Care a fost cea mai mare provocare? Cum ați reușit să o depășiți? Cum v-ați reconfigurat activitatea, astfel încât să puteți furniza, chiar și în condiții de criză, programe de învățare de înaltă calitate?
Prima provocare, la începutul pandemiei, a fost rezistența la schimbare. Unii clienți au fost reticenți în a adopta formate și soluții alternative de învățare remote. A trecut ceva vreme până ce s-au convins că beneficiile în mediul online sunt la fel de mari, pentru că facilitatorii noștri au reușit să regândească interacțiunea cu participanții astfel încât să rămână la fel de experiențială și interactivă.
Citește și: Pandemia, lecția deschisă despre fericire
Însă cea mai mare provocare a fost, de departe, efortul uriaș de adaptare pe care întreaga noastră echipă l-a realizat într-un timp atât de scurt. La mai putin de 2 luni de la startul pandemiei lansam un nou pachet de cursuri, sub umbrela e-Grow. Am schimbat, de asemenea, metodele, materialele, exercițiile, astfel încât să se plieze mediului online. Cursurile au devenit mai compacte, mai pragmatice, s-au desfășurat în sesiuni scurte, de 2-3 ore și au fost însoțite de secvențe asincron sau întâlniri de echipă. Nu am renunțat nici la componenta de networking – un avantaj recunoscut al programelor din Academia de Management. Serile de networking pe Zoom au fost foarte apreciate de către participanți, care au continuat să interacționeze și la distanță, pe WhatsApp și pe alte platforme colaborative.
Cum arată astăzi comunitatea de învățare, prin comparație cu cea de acum 18 luni?
Aș spune că este, în continuare, într-o continuă reconfigurare. De la online 100%, am ajuns să livrăm fie în format blended, fie din nou, la clasă, combinând secvențele online cu training față în față, unde rulăm simulări de business, workshop uri și proiecte de echipă. Testăm permanent soluții și instrumente noi, suntem atenți la tendințele globale, dar și la ceea ce se întâmplă pe plan local. Astăzi, ca să rezum tot în câteva cuvinte, este nevoie de flexibilitate, inovare permanentă și focus pe digitalizare. Nu în ultimul rând, cred că această perioadă a contribuit la maturizarea pieței, iar pe noi ne-a ajutat să ne consolidăm poziția de jucător de top al pieței, dar și să devenim mai agili și mai atenți la nevoile clienților și partenerilor noștri.
Se apropie toamna, toate școlile se pregătesc pentru a da start unui nou ciclu de învățare. Ce programe a pregătit Academia EXEC-EDU? Care sunt principalele lor atuuri și beneficii? Ce scenarii de lucru aveți în calcul?
Academia de management EXECEDU are o tradiție de peste 20 de ani și reunește 9 programe de pregătire complexe, organizate într-un mod unic, care facilitează antrenarea competențelor pe parcursul mai multor luni, în cadrul unor sesiuni practice de învățare dublate de întâlniri și proiecte de echipă. Aceste programe oferă o perspectivă unitară, de ansamblu asupra unor competențe vitale pentru succesul organizației: leadership, resurse umane, strategie, operațiuni, managementul proiectelor, finanțe. Formatul hibrid și elementele suplimentare de învățare colaborativă, la distanță, pe care le-am introdus anul trecut, oferă beneficii suplimentare, pentru că participanții rămân conectați la învățare și în afara orelor de curs. De aceea, anul trecut, aceste programe, în special cele de management și leadership, au înregistrat un număr mai mare de solicitări, în ciuda pandemiei. În cadrul acestor programe interacționezi cu experți renumiți, cu experiență de business, dar și cu colegii – directori care provin industrii variate – ceea ce face procesul de învățare interesant și dinamic. Aceștia fac schimb de idei și opinii, se provoacă reciproc și stabilesc relații de business. Posibilitatea de conectare online ne-a adus și oportunitatea de a atrage cursanți din toate zonele țării.
De ce investesc cursanții în astfel de cursuri?
Motivele pentru care cursanții investesc în cursurile EXEC-EDU sunt diferite. Top managementul și antreprenorii participă la cursuri pentru a accelera dezvoltarea companiilor din care provin, având acces la expertiză de top și networking de calitate. Participanții din segmentul middle management sunt motivați și de obținerea unei certificări valoroase, alături de creșterea competențelor, de exersarea abilității de luare a deciziilor, dar și de posibilitatea unei promovări în companie.
Concret, la toamnă… În această toamnă iau startul 4 dintre programele Academiei, iar modul de lucru va fi blended. Vom valorifica experiența și lecțiile pe care le-am învățat în această perioadă, păstrând sesiunile online, care ne aduc avantajul de a ne conecta de oriunde, dar le vom alterna cu sesiuni intensive față în față, răspunzând nevoii tot mai mari de conectare și interacțiune a participanților.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 273
Pentru abonare, click aici