Elevii care scot Românii la tablă. Sebastian Vîntu: Mentalitatea, ideologiile și salariile alungă tinerii din țară
Nu știu alții cum sunt, dar mie nu mi-au plăcut niciodată cuvintele „extemporal” și „lucrare de control”. Când eram în școala generală, mă treceau fiori reci pe șira spinării când le auzeam. Îmi inspirau nu teamă, ci repulsie. Și nu, nu era pentru că aș fi fost nepregătit. Dinamica între materia învățată pe de rost și aplicabilitate mi se părea încă de pe-atunci profund dezechilibrată.
Poate că generația mea – marcată de o copilărie cu cheia la gât și de o adolescență digitalizată – nu și-a făcut vocea auzită în acea perioadă. Da, am avut și noi momente în care am făcut răscoală, dar doar când situația era pur și simplu insuportabilă.
Acum, generația Z nu-și mai suprimă vocea. Și bine face. Acești tineri nu sunt răsfățați, ci vor să facă lucrurile cum trebuie – și asta cer și de la alții. Realizează că școala nu îi pregătește pentru viitor, așa că nu vor ca anii lor de formare să fie în zadar. Au o minte sclipitoare, sunt conectați și puși pe treabă. Au un drive fantastic și molipsitor, pentru cei care au ochi să îi vadă și urechi să îi audă.
Conștiința civică și conștiința de sine sunt la un nivel ridicat. Nu stau în tribune atunci când văd nereguli în societate și, totodată, fac tot ce ține de ei ca ziua de mâine să fie mai bună ca ziua de azi. Vă invit să descoperiți câțiva dintre mulții elevi care sunt în stare să scoată întreaga Românie la tablă. Dar în loc de lucrare de control sau extemporal, ei ne învață mai degrabă despre o conlucrare atemporală!
Următorul invitat din această serie este Sebastian Vîntu, care a făcut parte din echipa ce a reprezentat România la etapa națională a CAMPIONATULUI MICROSOFT OFFICE SPECIALIST 2019 și apoi la etapa internațională.
”Sunt pasionat de informatică, TIC și muzică și învăț la Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț.” – Sebastian Vîntu
CE TE ENTUZIASMEAZĂ CEL MAI TARE LA VIITOR?
Independenţa, speranța că voi reuși să îmi realizez visurile.
CUM AI DESCRIE SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT ROMÂNESC, CU BUNE ȘI RELE?
Sistemul de învăţământ românesc este puţin lipsit de umanitate, dar eficient.
DE CE AI ALES SA PARTICIPI LA ACEASTĂ COMPETIȚIE? CARE SUNT LUCRURILE CU CARE AI RĂMAS ÎN URMA EXPERIENȚEI?
Am participat la competiţie fiindcă sunt pasionat de informatică și tehnologie și datorită îndrumării doamnei profesoare. Această experienţă mi-a adus multe cunoştinţe legate de felul în care se desfăşoară competiţiile de tipul acesta, despre importanța dezvoltării aplicațiilor TIC și despre modul de desfășurare a activităților în cadrul unei mari companii de IT.
CUM I-AI DESCRIE PE TINERII DIN ROMÂNIA UNUI STRĂIN?
Tinerii din România sunt foarte curioşi şi doritori de un sistem nou de învăţământ, de posibilități de dezvoltare personală și profesională, ceea ce îi determină să părăsească ţara, fapt pentru care nu ar trebui criticaţi. Din ce în ce mai mulţi tineri români descoperă IT-ul şi dezvoltă o pasiune pentru acesta.
DE CE CREZI CA ARE NEVOIE SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN ROMÂNIA CA SĂ ÎI ÎMPIEDICE PE TINERI SĂ PLECE?
În opinia mea, nu sistemul de învăţământ îi determină pe tineri să plece din ţară, ci alte aspecte precum mentalitatea şi ideologiile românilor, salariile etc. Deocamdată cred că voi studia mai departe în România, dar am şi planuri ce presupun plecarea din ţară.
CE SFATURI AI PENTRU ELEVII MAI MICI CA TINE?
Un sfat important pentru elevii mai mici este să îşi găsească un scop în viaţă pe care să îl considere cea mai înaltă prioritate. Este bine să se implice în cât mai multe activităţi şi proiecte, mai ales extraşcolare.
Primii invitați din această serie au fost cei patru elevi care au reprezentat România la etapa europeană a competiției SCI-TECH CHALLENGE de la Bruxelles, din 14-15 mai, organizată de Junior Achievement (JA).
Citește și povestea Mihaelei Florea, precum și povestea lui Marius-Adrian Boier, și cea a Cristinei Ciocaru.
Articol preluat din numărul 259 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.