Cum învățăm eficient? Explicațiile unui psiholog
Învățarea este un proces care ne permite să creștem, să evoluăm, să trăim viața pe care ne-o dorim. În esență, aceasta constă în asimilarea de cunoștințe și deprinderi care ne duc mai aproape de atingerea obiectivelor dorite.
De regulă, învățarea are loc fie prin studiu individual, fie în cadrul unui grup, spune psihologul Laura Maria Cojocaru, președintele și fondatorul Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).
“Avantajele studiului individual sunt multiple, dar cele mai importante dintre ele sunt: îți alegi singur ce, cât și cum înveți, poți întrerupe oricând procesul învățării fără să intervii în procesul de învățare al altcuiva sau este foarte bun atunci când te afli la etapă de exersare cu scopul stabilizării informației și deprinderilor nou învățate”, explică Laura Maria Cojocaru.
Însă, există și o mulțime de avantaje ale învățării în grupuri. De exemplu, învățând în cadrul unui grup poți deprinde o mulțime de cunoștințe din experiența altora deoarece una dintre formele cele mai obișnuite și eficiente de învățare este să observi cum au găsit ceilalți soluții la probleme.
Totodată, din interacțiunea cu alții pot să apară idei noi și poți înțelege mai repede și mai ușor unde poți aduce îmbunătățiri abilităților tale. Nu în ultimul rând, realizarea sarcinilor este stimulată și îmbunătățită în prezența celorlalți, iar rezultatul general al grupului va fi mai precis decât al individului și pot beneficia de el toți membrii grupului, este de părere președintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistică.
În opinia acesteia, nu există însă o variantă ideală de a învăța. Pentru a ajunge la cele mai bune rezultate, ar fi ideal ca studiul individual să se îmbine cu învățarea în grup.
“Acest echilibru asigură o mai bună informare, un acces mai rapid la resurse, o capacitate mai mare de aplicabilitate, o viziune mai amplă asupra oportunităților. Astfel, avem șanse crescute de a avea o viață prosperă pe cele 3 mari planuri ale vieții: sănătate, relații, finanțe”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.