Carmen Ursa Georgescu: Puterea rețelelor alumni
Carmen Ursa Georgescu: Unul dintre principalele avantaje ale unui program de EMBA este legătura care se creează între cursanți
Este expert în relaţii internaţionale şi are peste 12 ani de experiență în proiecte globale cu prezenţă pe mai multe continente. În perioada 2018 – 2020 a urmat cursurile programului Executive MBA organizat de ASEBUSS Business School.
Face parte, așadar, din prima generație de absolvenți care a parcurs și experimentat ambele modalități de studiu, și cel tradițional, față în față, dar și cel la distanță, adoptat după declanșarea pandemiei. Mai mult, tot în timpul pandemiei, mai precis în a doua jumătate a anului 2020, s-a alăturat echipei ClusterPower, care pusese bazele celui mai mare centru de date din România și unul dintre cele mai mari din Europa, asumându-și rolul de CCO.
Experiența de absolvent EMBA în pandemie, importanța networking-ului, avantajele expunerii ca adult la experiența de învățare în echipă ori puterea rețelelor alumni sunt doar câteva dintre subiectele pe care le-am abordat în interviul cu Carmen Ursa Georgescu, co-fondator și CCO ClusterPower.
Cum ați trăit și simțit trecerea spre noul model de lucru? Ce impact a avut asupra pregătirii dvs? Știu că v-ați pregătit și susținut lucrarea de disertație în plină perioadă de restricții.
Fiecare dintre noi a reacționat diferit, în funcție de personalitate și de modul în care eram obișnuiți să lucrăm până atunci. Pentru mine, cel mai bun sistem este cel hibrid, care îmi permite să am un program mai flexibil, mai productiv uneori, fără timp pierdut în trafic și cu mai puțin stres, dar în care pot și să merg fizic la birou, să mă întâlnesc cu colegii, atunci când doresc sau simt ca e necesar. Eu funcționez de mulți ani astfel, de dinainte de pandemie, eram deja obișnuită cu munca la distanță. Deci pentru mine trecerea de la cursurile față în față la cursurile online s-a făcut ușor. Acestea fiind zise, cred totuși că unul dintre principalele avantaje ale unui program de EMBA este legătura care se creează între cursanți, schimburile de idei care au loc nu doar în timpul atelierelor de lucru ci și în pauza de cafea sau în timpul mesei de prânz. Declanșarea bruscă a pandemiei și restricțiile care au urmat ne-au obligat să renunțăm la partea de socializare, după care ne-a părut rău tuturor. Cât despre lucrarea de disertație, la finalul programului de EMBA am avut un proiect comun, RO – US, la care am lucrat împreună cu colegii de la Kennesaw State University, iar prezentarea proiectului și examenul final trebuia să aibă loc la Atlanta. Nu am mai putut merge în SUA, s-au închis granițele cu două săptămâni înainte de plecarea noastră, deci am susținut proiectul online. Deși am avut o altă experiență decât cea la care ne așteptam, a fost totuși bine că am avut această posibilitate, să susținem examenele și prezentările finale de la mii de kilometri distanță, fără să fie afectată absolvirea.
Cum ați depășit acele prime momente de derută? Ce a schimbat fundamental noul context în planurile și organizarea dvs?
Pentru mine și angajații mei trecerea de la munca de la birou la munca de acasă s-a făcut ușor și rapid. Atunci când fiecare știe ce are de făcut în companie, nu este necesar ca angajații să fie legați de o adresă, având în vedere că avem suficient de multe instrumente și tehnologii care să ne permită să ne desfășurăm activitatea practic de oriunde. Evident că a trebuit să schimbăm logistica operațiunilor, dar nu a fost pe atât de greu pe cât s-ar putea crede. Provocările mai mari au venit de la contextul macro economic creat de criza COVID, gestionarea resurselor umane în plin șoc sanitar etc. A ajutat mult și că am mai putut schimba opinii cu ceilalți colegi de la MBA.
Personal, credeți că ați pierdut sau ați câștigat din postura de exponent al primei generații de absolvenți MBA în pandemie?
Mi-aș fi dorit să închei cursurile de ASEBUSS așa cum le-am început, cu prezență la cursuri, pentru motivele deja evocate. Desigur că trebuie să vedem și partea bună a lucrurilor, și anume: experiența pe care am câștigat-o, atât ca manager cât și ca cursant de EMBA; faptul că restricțiile impuse de pandemie au accelerat anumite tendințe care existau deja, de transformare digitală a companiilor, de digitalizare (fie și doar parțială) a anumitor instituții publice, de exemplu. Situația prin care am trecut cu toții ne-a arătat și că trebuie cu orice preț să desăvârșim aceste procese de digitalizare a administrației spre beneficiul cetățeanului și al societății. Cred că acesta ar fi cel mai mare câștig al crizei prin care am trecut: conștientizarea nevoii de implementare a tehnologiilor de digitalizare pentru ușurarea vieții cetățenilor și optimizarea modului de funcționare a companiilor și instituțiilor.
Unul dintre principalele beneficii aduse de un program de MBA este networking-ul. Iar dvs sunteți dovada vie a puterii relațiilor foarte strânse pe care le stabilești cu colegii de grup – sunteți unul dintre fondatorii Cluster Power, o companie înființată în 2019 de trei alumni ASEBUSS. Povestiți-ne, vă rog, despre începutul acestei afaceri.
Povestea colaborării dintre Asebuss si fondatorii ClusterPower e de durată, se întinde pe mai bine de 10 ani. Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower și soțul meu, e absolvent al promoției 2009. El m-a influențat să aleg această școală în 2018, când m-am înscris și eu la EMBA. Vladimir Ester, CTO ClusterPower a fost coleg cu mine la Asebuss și prin mine l-a cunoscut și pe Cosmin. Cosmin a înființat compania în 2019, el fiind unic acționar, iar destul de curând după aceea a început să lucreze împreună cu Vladimir la concept – competențele lor (Cosmin infrastructură energetică și Vladimir infrastructură IT) fiind complementare în proiect. Eu m-am alăturat echipei ceva mai târziu, în a doua jumătate a anului 2020. Din echipa de top management ClusterPower mai face parte și Yugo Neumorni, care ni s-a alăturat la sfârșitul anului 2021. Yugo a fost coleg de Asebuss cu Cosmin. Concluzia este că se pot naște legături colegiale strânse în timpul cursurilor de EMBA. Avantajul expunerii ca adult la experiența de învățare în echipă este posibilitatea de a descoperi potențialul colegilor mai bine decât în timpul activității desfășurate în același birou, de exemplu. Mai avem și alți colegi la ClusterPower care au absolvit programe de EMBA și, de asemenea, avem mai mulți colegi cu care am păstrat legătura și cu care avem relații de prietenie. Cum spuneam la începutul interviului, din punctul meu de vedere este unul dintre avantajele puternice ale unui program de EMBA.
Cine a avut ideea, cum s-a cristalizat? Cât de important a fost faptul că erați colegi?
Ideea inițială a fost a lui Cosmin, apoi am intervenit fiecare în ordinea descrisă mai sus. De cristalizat s-a cristalizat destul de repede, deși s-a muncit enorm la conceptul din spatele proiectului, au fost niște ani foarte intenși. Campusul de lângă Craiova este deja funcțional cu cel mai mare centru de date din țară, cu stație electrică, stație de cogenerare, s-a făcut o muncă titanică. Faptul că am fost colegi și în alt context, înainte de acest efort, a adăugat la doza de entuziasm cu care am lucrat.
Dacă cursurile ar fi fost la distanță, Cluster Power ar mai fi existat astăzi (în această formulă)?
Dacă nu am fi ajuns să ne cunoaștem și personal nu numai profesional, cu siguranță că relația dintre noi ar fi fost alta. Chiar dacă și cursurile online oferă posibilitatea performanței academice, e greu să cunoști personal pe cineva de la distanță. Nu e sigur că nu ar mai fi existat ClusterPower în această formulă, pentru că până la urmă vorbim în primul rând despre o realizare profesională, dar cu siguranță, ca echipă, ne-a ajutat mult și relația de încredere deja existentă între noi.
Cât de mult v-a ajutat cursul MBA să vă transformați visul în realitate, având în vedere că această companie a făcut pași extrem de importanți în plină criză?
Exercițiile cu aplicabilitate practică dar fără presiune sau miză economică pe care le-am făcut destul de des în timpul cursurilor de EMBA mi-au folosit când am trecut la realitatea construirii unui business, independent de criză. Drumul nostru nu s-a terminat, suntem abia la început, mai avem mult de construit. Personal cred că mai am mult și de învățat, de altfel cred că învățarea ar trebui să fie un proces continuu, din care să nu te oprești niciodată. Am învățat multe la Asebuss, dar intenționez ca acesta să nu fie ultimul curs pe care îl urmez.
ClusterPower, companie înfiinţată în 2019 de antreprenorul Cosmin Georgescu, regrupează în echipa de top management patru alumni EMBA ASEBUSS: Cosmin Georgescu, Vladimir Ester, Carmen Ursa Georgescu și Yugo Neumorni.
Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower, este expert în energie şi are o experienţă de 15 ani în management şi 20 de ani experienţă în domeniul infrastructurii energetice şi proiectelor tehnologice complexe.
Vladimir Ester, CTO ClusterPower, este expert în infrastructură şi servicii IT şi lucrează de 15 ani în domeniul tehnologic şi în dezvoltarea de proiecte IT de mare anvergură.
Carmen Ursa Georgescu, CCO ClusterPower este expert în relaţii internaţionale şi are 12 ani de experienţă în proiecte globale cu prezenţă pe mai multe continente.
Yugo Neumorni are peste 28 de ani de experiență în industria IT, este specializat în procese complexe de transformare digitală a companiilor din mediul industrial, reproiectarea și restructurarea sistemelor informatice, securitate cibernetică, proiecte ERP / BI și guvernanța IT.
Acest material a fost publicat în GHIDul MBA 2022.
Aici puteți accesa preview-ul Ghidului MBA 2022.
Pentru abonare, click aici.