Turnul de fildes
Scolile mai mari sau mai mici, de stat sau private, afiliate sau nu la prestigioase institutii internationale, dau fara partinire diplome, titluri, certificari. Si bine fac! Asta e treaba lor, sa creeze competente.
Vine si vremea practicii, a punerii in fapte. Omul confirma, intai pe pozitii mai mici, apoi mai inalte. Cand nu mai are unde urca, schimba locul de munca. Urmeaza o companie mai mare, cea mai mare. Urca repede, inghite etape. Ajunge sus. Se uita in jur – singur. Se uita in zare – nimic. Cade pe ganduri. Am mers prea repede? Sa-i mai astept putin! Dar cat? Nu pot sta mult pe loc. Aici, sus, aproape de zei, viata e scumpa. M-as incumeta mai sus, dar cu cine? Care e compania dispusa sa-mi sustina zborul de unul singur?
Omul – pentru ca e totusi om, in carne si oase – a luat-o inaintea timpului. I-a lasat in urma pe cei care mai cauta si acum adevaratul drum, a lasat in urma firme care-si descopera mai greu identitatea organizationala. A renuntat sa mai astepte si s-a inaltat. Peste piata, peste economie, peste tara! Din lipsa de competitori, din lipsa de sponsori, se plictiseste. Si ca sa treaca timpul mai repede, pana cand il vor ajunge si ceilalti din urma, s-a apucat de construit. Isi face – am vazut cu ochii mei – propriul sau turn de fildes. Ia fildes (nu stiu de unde, dar asa e povestea), il modeleaza si il asaza randuri-randuri, in cercuri tot mai stramte, in jurul sau. Din cand in cand, se opreste. Se uita in jur – singur. Se uita in zare – nimic…
Am ales metafora turnului de fildes deloc intamplator. Supercalificarea, pana cand se va naste un for general recunoscut care s-o ateste, este o chestiune de proprie perceptie. Ne uitam mai multi la el, intr-o oglinda. Noi vedem un om, un specialist, un expert. El vede un supercalificat. E problema lui! veti spune. Ei bine, nu. Nu e numai problema lui. E nevoie de multi astfel de oameni, de armate intregi de astfel de oameni. Atata doar ca trebuie ajutati sa coboare din turnul de fildes, sa recunoasca si altora competentele si sa construiasca, la fel de bine, de repede si de frumos, nu turnuri de fildes, ci superechipe de experti, superproduse, supertehnologii si superservicii. Si nu maine sau aiurea in lume, ci acum si aici!