Putina strategie
Cariera nu inseamna ocuparea unui post. Cariera este un proces, o evolutie continua.
Pentru cei aflati in cautarea propriei identitati profesionale sau a locului celui mai potrivit de munca, vestea nu e proasta si nu e veste. Ei stiu deja ca ceea ce li se intampla – cautarea, adecvarea sau invatatul – reprezinta cariera insasi sau mersul carierei.
Odata stabilite obiectivele, directia de actiune si resursele pe care le alocati evolutiei profesionale reprezinta strategia de cariera.
Asa cum am mai spus, obiectivele sunt esentiale si ele nu inseamna instalarea intr-o functie. Ci proiectia imaginii voastre ca profesionisti intr-un orizont rezonabil de timp. Pe parcurs, munca, rabdare si o asidua constructie la largirea competentelor, la adancirea specializarii si la ridicarea standardelor de instruire.
Vorbe mari?! Nu. Doar o scurta recapitulare a ceea ce cu siguranta v-ati propus si singuri. Si pentru ca nu vreau sa va las prada unui inceput de ingrijorare, o sa va amintesc si alte elemente de strategie pe care e bine sa le aveti in vedere.
Fiti informati cu tot ceea ce se intampla in universul profesional apropiat, pentru a va feri de surprize. Altfel spus, cariera trebuie avuta permanent sub control. Iar daca apare oportunitatea, ea trebuie sa va gaseasca in pozitie de start, niciodata relaxati, auto-multumiti sau resemnati.
Fiti, la randu-va, o sursa de informatie. Fiti prezenti, activi, vorbiti prin tinuta, prestatie si rezultate despre voi. Nu aveti voie sa fiti discreti cu realizarile voastre, cu ideile voastre bune, cu indicatorii depasiti. Asta nu inseamna ca bat clopotele la fiecare contract incheiat. Ci doar ca prezenta voastra trebuie sa fie pe merit! asociata cu proiectele importante, cu partenerii semnificativi, cu tot ceea ce se intampla pozitiv in firma.
Lucrati mereu la competentele voastre, remarcati-va printr-un portofoliu larg de abilitati, care nu trebuie insa sa va stirbeasca din statutul de bun specialist. Fiti cei de care e nevoie, fara de care nu se poate merge mai departe!