Puterea este la individ
Dati-mi voie, intai, sa fac o voluta. Fiecare perioada isi are leit-motivul ei. Il enunta cineva la o conferinta, il preia si il multiplica presa, este citat apoi pe la seminarii si workshopuri, intra in manuale si, in final, ajunge emblematic. Cel pe cale sa fie consacrat ca refrenul zilelor noastre suna asa: puterea este la individ. Stiu, l-ati mai auzit, dar e abia inceputul. Catre asta se merge. Motivele? Criza de forta de munca, lipsa calificarii necesare, dar, mai ales, nevoia de diferentiere. Sunt multe de povestit aici, n-o sa o fac acum. Raman pe ideea centrala: individul, tot mai puternic in mecanismul afacerii.
Or, la Erisma despre asta este vorba, despre omul din spatele unei functii sau al unui logo de companie si despre redescoperirea sa.
Prima lectie este privitul adanc in oglinda. Ce se vede? Un manager, mai mic sau mai mare, instruit bine in materie de proceduri si norme, educat sa respecte deadline-uri si sa livreze rezultate. Scrie prezentari, vorbeste in public, negociaza contracte si citeste marketing. Aproape perfect.
Erisma vine, prin profesorii ei, si-i spune personajului din oglinda: nu esti perfect si nici nu trebuie sa fii asa; ai slabiciuni, recunoaste-le; ai puncte tari, arata-le; uita-te in ochii celuilalt si asculta-l cum gandeste; vorbeste-i in cuvintele tale de om; cultiva-ti mintea cu lucruri frumoase; fii tu insuti!
Suna a decalog, dar este mai degraba un ghid de autenticitate pe care cei predispusi la inregimentare (adica cei mai multi dintre noi) ar trebui sa-l invete pe de rost. Face bine la minte, la inima si la business.