Nu lasati jobul sa va fure identitatea
Profesia este parte integranta a identitatii noastre. Faptul ca sunt jurnalist e ceva ce ma defineste si in afara orelor de serviciu. E valabil si pentru voi, ganditi-va, indiferent daca sunteti ingineri sau manageri. La serviciu ne petrecem cea mai mare parte din timp, din venitul obtinut ne sustinem familiile si ne platim vacantele.
Ideea de echilibru intre munca si viata personala nu e noua, e mai degraba o reinterpretare a „visului american” pentru cei care vor sa „aiba totul” – un job fantastic, o cariera de exceptie, o familie reusita si timp liber de calitate. Insa pe continentul nord-american, acolo unde se intampla lucrurile pentru prima data, se vorbeste deja despre integrarea munca–viata personala in loc de echilibru. Oamenii si-au dat seama ca numai despre echilibru nu poate fi vorba: in functie de etapa de varsta la care te afli, prioritizezi una, in favoarea celeilalte. Intre 20 si 30 esti axat pe cariera, intre 30 si 40 te concentrezi pe familie si intre 40 si 50 vrei sa faci lucruri pentru tine. Iar, de cand cu aparitia tehnologiei mobile in vietile noastre, sunt mari sanse ca prioritatile legate de munca sa invadeze vietile noastre personale.
Ambitia noastra de profesionsti de a ne achita onorabil de sarcinile de serviciu, concentrandu-ne pe munca 12 ore pe zi, 7 zile pe saptamana, pune sanatatea noastra mentala si fizica, relatiile personale si fericirea noastra in joc. Psihologii au observat ca renuntarea la interesele sau hobby-uri personale in favoarea obligatiilor de serviciu, ne creeaza resentimente si ne izoleaza de ceilalti. Desi companiile incurajeaza sub toate formele engagementul, veti descoperi cu amaraciune ca cel mai respectat angajat este, de fapt, cel care stie sa seteze foarte clar limitele intre atributiile de serviciu si pasiunile sale.
A fi dedicat si ambitios este admirabil, dar nu lasati jobul sa va fure identitatea. O sa va treziti intr-o zi ca viata a trecut pe langa voi. Ce e de facut? Gasiti o activitate care sa va tina departe de computer si de smartphone. Invatati o limba straina, cititi cartile pe care n-ati apucat sa le cititi, alergati un maraton sau faceti voluntariat. Veti descoperi ca pasiunile voastre, cele din timpul liber, va vor face o persoana mult mai interesanta la serviciu decat inainte, cand erati 100% dedicat.