Mancatorii de jar
Au fost Jocurile Olimpice de la Atena.
Le-am urmarit cu un interes usor peste medie, la limita exasperarii familiei. Dincolo de emotiile patriotice, am monitorizat un fenomen. Nu, n-am gresit spunand fenomen! Pentru ca este un fenomen ceea ce se intampla cu atitudinea sportivului american. Imi permit sa dau filmul inapoi si sa vi-l prezint la start, in minutele premergatoare lansarii, cursei, exploziei. Un pachet de muschi iradiind "Sunt cel mai bun!". Toti porii lui, fata, pozitia lui spun: "Sunt cel mai tare!". Degaja incredere, a fost pregatit sa creada cu tarie in forta lui. Il prezinta crainicul, il saluta publicul si el raspunde, cu o fluturare a mainii: "Asteptati, o sa castig imediat!" Ce-or manca oamenii astia? McDonald’s, veti raspunde cu obida. Eu cred ca mananca jar. Cel putin asa imi vine sa-i spun antrenamentului, constructiei lor psihologice. Ceea ce se intampla acolo, in laboratoarele lor morale este exceptional. N-am aflat sa existe pastile de incredere, dar sportivii americani se poarta de parca ar inghiti asemenea pilule cu pumnul. Capul sus, concentrat, frematand sa inceapa, sa arate ce poate, sa invinga. Echipament impecabil, poate putin subdimensionat pentru masa de muschi, si multa determinare.
Nu exista ceilalti competitori (au fost studiati in faza de pregatire, pe caseta), nu exista pista alaturata, nu exista arbitri sau antrenori, nu exista nimic mai interesant pe stadion decat cursa lui, culoarul lui, aparatul lui.
Fenomenul acesta al supremei increderi in sine este cu atat mai coplesitor cu cat se transmite. Incat ajungem cu totii – spectatori si participanti la intrecere – sa gandim in termenii: va fi sau nu invins americanul?! E nascut sa aiba incredere in sine, antrenat sa invinga, pregatit sa castige. Chiar si cand nu iese primul, americanul se poarta la fel. Faptul ca nu l-au chemat pe podium e un detaliu, oricum a fost cel mai bun sau cel mai iubit de public sau cel mai frumos. Se aplauda singur si iese mandru din arena. Pesemne ca in fabricile americane de facut invingatori se invata si cum sa pierzi. Imi si imaginez titlul manualului: "Ghid pentru suportat infrangerea".
Nu ma pricep, dar sunt convinsa ca un specialist ar putea traduce in cifre ceea ce eu doar intuiesc: mentalitatea de invingator face ea singura multe din procentele succesului.