Liderul noii generații: Smerit, conector și conștient (I)
România are puțini lideri autentici. Și foarte mulți lideri închipuiți.
Cu toate că managerii și antreprenorii din ziua de azi au acces la informații de profil și la o elită de specialiști care să îi consilieze în ale leadershipului, puțini sunt cei care sunt dispuși să facă transformarea de la autohtonul concept de „șefu’“ la cel de lider autentic.
Și mai puțini sunt cei care mai apoi internalizează în profunzime conceptele deprinse în programele de coaching dedicate.
Am ales să opunem acestei realități pesimiste una aflată în cealaltă extremă, cea a liderului smerit. În contrapartida paradigmei formate din șefi, manageri, conducători sau directori cu o funcție care le dă putere, dezbatem în această ediție conceptul de lider smerit, deseori confundat cu liderul umil sau modest.
Lideri din diverse domenii și aflați în diferite perioade ale vieții vorbesc despre felul în care este înţeleasă şi practicată smerenia, despre felul în care un astfel de lider se raportează la succes, despre autenticitate și ceea ce se întâmplă în absența acesteia.
Fiindcă lipsa autenticității în leadership creează un vid care anulează sau neutralizează orice cursuri, conferințe, teorii care nu au pe ce se grefa, în absența unei personalități care nu vibrează la valorile umanității profunde. Iar liderii sunt în primul rând oameni, nu roboți, nu supraoameni.
Vom publica zilele următoare opiniile specialiștilor consultați de noi pe această temă.
Citește și:
Leadershipul smerit – ce este, cum și de ce funcționează chiar și în era digitală
Pentru a fi performanți, liderii trebuie să fie oameni buni
De ce avem nevoie de lideri conștienți
Articol preluat din Revista CARIERE, nr. 257/mai 2019. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!