Internetul lucrurilor – perspectivă sau noua realitate?
De la banalul termostat activat prin internet și becul controlat de pe smartphone, până la autoturismul capabil să primească un flux de informații în timp real, ce alimentează această explozie?
Pur și simplu, în cloud există spațiu nelimitat de stocare, iar dispozitivele sunt din ce în ce mai ieftin de produs. Fiecare gadget conectat are nevoie de o adresă pentru a comunica cu alte dispozitive – Internet Protocol (IP), iar noul sistem IPv6 poate oferi alte miliarde de adrese IP.
Industria anunța că standardul de comunicare Bluetooth pentru comunicarea fără fir este cea mai recentă versiune a tehnologiei, dar și ea evoluează în conformitate cu Internetul lucrurilor. Noul standard Bluetooth 4.2 permite ca dispozitivele să se identifice reciproc și să şi comunice, într-un mediu din ce în ce aglomerat, conectându-se mult mai facil la un IPv6 activ.
În realitate, e tot mai ușor și mai ieftin să produci dispozitive conectate la Internet. Legea lui Moore, potrivit căreia „puterea de calcul a procesoarelor se va dubla la fiecare doi ani” e actuală, iar corolarul acesteia ar fi: „cipurile sunt tot mai ieftine, iar preţul celor pentru Wi-Fi scade de la un an la altul”.
În perspectiva în care telefonul vecinului se poate conecta singur la frigiderul tău, e bine să verifici deseori dispozitivele pe care le deții. Dacă nu au ecran sau tastatură, nu înseamnă că nu sunt vulnerabile la atacuri cibernetice. Orice dispozitiv conectat la rețeaua de acasă poate fi accesat prin Internet și, prin urmare, trebuie securizat.
Acordați atenție setărilor de securitate de pe orice gadget. În cazul în care el e accesibil de la distanță, dezactivați opţiunea când nu vă este necesară. Schimbați parolele implicite cu termeni greu de ghicit.
Accesaţi des site-ul producătorului pentru actualizările de soft. Multe gadgeturi sunt conectate la rețeaua de acasă, care este şi ea conectată la internet. Modemul și router-ul stau între dispozitivele noastre personale și lumea întreagă, iar securizarea lor este capitală. Şi posibilă, cu un firewall corect configurat. În rest, vă las să descoperiți în cover story-ul ediției de mai a revistei CARIERE care sunt implicațiile Internetului Tuturor Lucrurilor asupra vieții noastre în viitor.