Ești țapul ispășitor din biroul tău? Iată ce poți face
Autorii acestor atacuri urmăresc, de regulă, să abată atenția de la ei, să se autodisculpe, să își mascheze propriile neajunsuri și să facă pe toată lumea să se simtă mai bine deturnând nemulțumirea generală asupra unui individ sau grup de persoane. Dar să vedem ce se poate face în legătură cu obiceiul de a găsi țapul ispășitor, o practică veche de când lumea.
E bine să vă dați seama când sunteți țapul ispășitor. Semnalele nu sunt întotdeauna fățișe, dar dacă sunteți mereu acuzat pe nedrept sau încolțit de un coleg, s-ar putea să fiți o astfel de victimă. Încercați să înțelegeți ce se întâmplă și din ce motive sunteți agresați sau reduși la tăcere. Întrebați-vă dacă vă sunt refuzate drepturi elementare sau dacă sunteți forțați să vă comportați diferit de cum simțiți. Dacă ajungeți la concluzia că omul are doar nevoia să își verse furia sau nemulțumirea pe cineva, e timpul să luați atitudine.
Așadar, dacă vi se face o nedreptate, faceți-o imediat cunoscută. E posibil să intuiți foarte bine motivele pentru care colegii v-au transformat în țap ispășitor: fie că ați sărit în apărarea cuiva, fie că cineva se simte amenințat de voi și de acțiunile voastre, fie că v-ați aflat în mijlocul evenimentelor când alții au stat deoparte – important este să nu vă autoculpabilizați. Povestiți totul unui superior în care aveți încredere, discutați situația cu directorul de resurse umane. Cereți să vi se asigure confidențialitatea și relatați lucrurile așa cum sunt, din punctul vostru de vedere. Expuneți-vă argumentele cu obiectivitate. Furnizați detalii cu privire la abuzul pe care l-ați resimțit și dați numele tuturor celor implicați. Explicați și felul în care vedeți rezolvarea problemei.
Chiar dacă respectivul coleg care vă hărțuiește nu va fi concediat pentru că v-a transformat într-un țap ispășitor, măcar puteți să-i arătați ce este acceptabil și ce este inacceptabil pentru voi. Cereți, cel puțin, ca acel coleg abuziv să fie mustrat pentru acțiunile sale. Dacă vor exista represalii din partea lui, anunțați-l, din nou, pe angajator.
Cereți sprijin. Vorbiți cu familia și prietenii, familiarizați-vă cu legislația care interzice discriminarea la locul de muncă – Legea 202/2002, de pildă. Angajați-vă un avocat care să vă reprezinte în cazul în care drepturile v-au fost grav încălcate. În sfârșit, mergeți la un terapeut dacă e nevoie să vă vindecați de traumele abuzului.
Închei, rugându-vă să reflectați la următorul aspect: într-o organizație, practica găsirii unui țap ispășitor se traduce, în esență, printr-o evitare a asumării răspunderii. Indică incapacitatea grupului de a evalua cu inteligență și onestitate adevărata natură a problemelor care se află la originea dificultăților și a insucceselor, precum și o lipsă de hotărâre de a lupta cu ele.