De ce nu suntem toţi campioni
Sportivii care vor performanţă dedică timp şi efort în pregătirea pentru competiţii, însă cel mai adesea, un „je ne sais quoi“ îi separă pe campioni de restul plutonului. Odată înscrişi într-o competiţie, toţi sportivii sunt conştienţi că vor verifica pe pielea lor cât de performanţi sunt şi totuşi, doar câţiva reuşesc să transforme asta în medalii şi trofee. Ce vă pot spune e că în decursul antrenamentelor, campionii îşi exersează anumite abilităţi mentale care îi ajută să dobândească acel sentiment de încredere deplină şi de calm. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Rigoarea îi conduce pe sportivi la o stare de detaşare rece şi de siguranţă în care cheia pentru victorie este credinţa absolută în competenţele şi abilităţile lor. Cei mai mulţi reuşesc să suprime orice fel de superstiţii şi gânduri iraţionale. Am aflat că un sportiv are cele mai mari şanse să câştige dacă el, antrenorul sau echipa lui crede că va câştiga. Acest tip de convingeri sau procese cognitive se dezvoltă în timp şi ajung să devină un fel de automatism, aplicabil în orice situaţie.
Indiferent de domeniu, sunt nelipsite trei etape în pregătirea unei victorii: setarea obiectivului, tehnicile de relaxare, vizualizarea şi… ce îşi spun când vorbesc cu ei înşişi.
Stabilirea obiectivului are un rol esenţial în procesul de automotivare. Odată ce a fost stabilit cu claritate, îi ajută pe sportivi să-şi direcţioneze energia în direcţia respectivă şi să se concentreze în timpul antrenamentelor şi al competiţiei. Focalizarea pe obiectiv îi ajută să-şi gestioneze stările de anxietate, să-şi menţină motivaţia şi să-şi redreseze încrederea, precum şi să obţină acea stare de duritate mentală necesară pentru performanţa de top.
Prin tehnicile de relaxare sportivii învaţă cum să blocheze factorii de distragere a atenţiei sau chiar cum să reducă hormonii de stres care influenţează negativ performanţa. Fiecare şi-a dezvoltat o tehnică proprie de relaxare pe care o practică regulat pe tot parcursul pregătirii, ceea ce o face mai uşor de aplicat într-o situaţie de competiţie. Fiecare are propria modalitate de a-şi asigura aproape instantaneu calmul şi siguranţa de sine.
Vizualizarea este primul pas pentru realizarea unui vis şi, prin urmare, are o importanţă vitală pentru oricine doreşte să atingă excelenţa. Există o serie de tehnici de vizualizare pe care sportivii le folosesc cu scopul de a atinge starea de spirit dorită. Odată ce şi-au recreat starea de spirit câştigătoare, realizarea performanţei devine mai uşor de obţinut. De exemplu, un maratonist care ia startul trebuie să se imagineze trecând linia de sosire. Un atlet trebuie să se imagineze că a încheiat cu succes proba şi are deja medalia la gât. Victoria începe cu o viziune, aşa că cei mai mulţi sportivi folosesc vizualizarea în procesul de realizare a obiectivului pe care şi l-au propus.
Deşi nu vor să dezvăluie exact ce îşi spun când vorbesc cu ei înşişi, toţi campionii fac asta: vorbitul cu sine îi ajută să menţină controlul asupra atenţiei, asupra modificărilor de dispoziţie, să-şi păstreze eficienţa şi să-şi crească perseverenţa.
Campionii au momentele lor când sunt demotivaţi şi când au gânduri negative, dar, de regulă ştiu exact ce să îşi spună ca să scape de ele şi ce să facă pentru a se remonta. Când pierd, campionii par mai puţin afectaţi de greşelile pe care le-au făcut sau de oportunităţile pe care le-au ratat şi, dacă e să-i compar cu mine, par mult mai puţin anxioşi sau frustraţi. "Limitele sunt doar în mintea noastră, dar, dacă ne folosim imaginaţia, posibilităţile noastre devin nelimitate." – cam aceasta ar fi leit motivul oricărei întâlniri cu un performer de top.