De ce escrocii sunt narcisiști și de ce unii narcisiști sunt escroci
După ani de cercetare, psihologii au descoperit în ce constă puterea de seducție a personalităților narcisice și să-și explice mecanismele care stau la baza farmecului irezistibil al acestora și a capacității de a obține ceea ce urmăresc: părerea foarte bună despre ei înșiși.
Narcisiștii stăpânesc bine arta de a face impresie. Le pasă de aspectul lor, își aleg hainele și accesoriile care atrag atenția. Preocuparea obsesivă față de sine este poarta dintre personalitatea narcisică și charismă. Intenția acestora de a face o face o primă impresie excelentă îi ajută să își mascheze „superioritatea“ prin umor și bună dispoziție, care, în ochii noștri, trec drept siguranță de sine. Nu e o surpriză că se descurcă foarte bine la interviuri, au mulți adepți pe Facebook și pe alte rețele sociale.
Apoi, sunt manipulatori. Au un stil obraznic de a se autopromova și, fără să clipească, sunt capabili să își asume creditul pentru munca și realizările altora sau să dea vina pe colegi și pe subordonați pentru propriile greșeli. Când lucrurile nu merg bine, ascund informațiile, denaturează lucrurile și recompun povestea în varianta lor, în așa fel încât nicio vină să nu planeze asupra lor. Vă sună cunoscut? Narcisiștii sunt convinși că merită credit pentru ceea ce sunt, indiferent de contribuțiile sau realizările lor reale. Iluzia de grandoare îi ajută să fie mai convingători decât orice persoană onestă dar incapabilă, din considerente morale, să distorsioneze realitatea. E întotdeauna mai ușor să-i păcălești pe alții când te-ai păcălit deja pe tine și e foarte greu să te simți vinovat, când ai încredințarea că ești inocent.
Narcisiștii au trăsăturile care se caută de regulă la un lider. Datorită capacității lor de a acumula putere și influență, tocmai personalitățile narcisice se numără printre candidații la funcțiile de conducere. De la un lider se așteaptă să fie încrezător, charismatic și neinfluențabil, pentru a fi eficient. Exact aceste calități care îi propulsează să ajungă lideri sunt cauza comportamentului necinstit și incompetenței lor odată ajunși în funcție. În sport, în afaceri, în politică, leadershipul presupune construirea unor echipe performante și ingredientele critice pentru succes sunt competența, nu încrederea în sine, altruismul și nu egoismul, integritatea și nu charisma. Până când nu vom înțelege acest lucru, vom continua, din păcate, să admirăm și să promovăm narcisiștii în detrimentul celor cu adevărat competenți.
Dar să nu dramatizez. Toți putem avea un grad mai mic sau mai mare de narcisism, în timp ce la alții frizează patologia. Interesant este că un grad moderat de narcisism este chiar apreciat, cel puțin în cultura corporatistă de inspirație nord-americană. Tomas Chamorro-Premuzic, CEO al Hogan Assessment Systems, spunea că șefii la care s-a descoperit un grad moderat de narcisism îi depășesc în eficiență pe cei cu un grad redus sau prea mare de narcisism. Caracteristicile bune asociate cu personalitatea de tip narcisist sunt abilitatea de a comunica, viziunea strategică și ambiția. Nu e de mirare, mai spune el, că îi găsim pe narcisiști atât de atrăgători, în ciuda defectelor pe care le maschează.
Vestea bună este că o personalitate narcisică nu-și poate prelungi seducția exercitată asupra noastră pe termen lung. Exuberanța, farmecul și încrederea pe care o afișează nu durează, pe ceas, mai multe de două ore și jumătate. După care, se transformă într-un fel de aroganță defensivă și lipsă evidentă de moralitate, care nu trec neobservate, ceea ce îi face să fie în permanentă căutare de admiratori sau de noi victime.
De aceea, când avem de-a face cu o personalitate extrem de charismatică, sfatul specialistului este să nu luăm nicio decizie grăbită: să nu cumpărăm nimic, să nu o angajăm și să nu o promovăm până când nu ne dăm seama cine este cu adevărat. Nu toți narcisiștii sunt escroci, dar cei mai mulți escroci sunt narcisiști și charisma este trăsătura care îi trădează.