De ce e competiția la serviciu ca sabia lui Damocles
Competiția e sănătoasă când toată lumea are de câștigat, când te întreci cu colegii într-un mod prietenos, relaxat și productiv. Dacă însă succesul altuia te pune pe tine sau pe altcineva într-o postură de nesiguranță sau de inferioritate, e clar că lucrezi într-un mediu ostil.
În general, o foarte mare implicare a unui coleg e un semn bun. Înseamnă că îi pasă de ceea ce face, caută să obțină satisfacții în plan personal, iar pentru bunul mers al companiei, e dispus să contribuie cu idei și la proiectele altora. Când mediul e prietenos și atmosfera e de susținere reciprocă, genul acesta de implicare funcționează în interesul tuturor, face sarcinile mai ușor de îndeplinit și chiar mai plăcute. Dacă voi simțiți nevoia să sărbătoriți succesul unui coleg și reușiți să vă bucurați sincer de un rezultat obținut de el, iarăși e un semn bun. Dacă însă tu și ceilalți sunteți presați și obligați să îl ajungeți din urmă sau să îl depășiți, acesta este un semn negativ al unui mediu organizațional hipercompetitiv.
Tot așa, dacă te simți mereu în pericol, pentru că șefii compară în mod regulat munca ta cu a altora, cu siguranță lucrezi într-un mediu exagerat de competitiv. Dacă e nevoie să îi demonstrezi șefului că munca ta este la fel de prețioasă ca a oricărui alt coleg aflat pe același post sau dacă ești constrâns să egalezi rezultatele cuiva, în sfârșit, dacă acel loc de muncă te obligă mereu să îți dovedești valoarea și să îți aperi meritele, acela e un mediu nesănătos.
O atmosferă hipercompetitivă este dată în vileag și de o mare reticență în a împărtăși informații și de secretomanie. De regulă, acest lucru se întâmplă din teama ca nu cumva altcineva să se folosească de acele informații în interesul propriu și de a obține rezultate prin care să îi depășească pe ceilalți și să crească în ochii șefului.
Mai mult, dacă pentru ajutorul și sprijinul pe care îl oferi, altcineva este apreciat, lăudat sau recompensat, iar tu ești acuzat că ai rămas în urmă cu treaba, atunci ai tabloul complet.
Efectul unui mediu de lucru hipercompetitiv asupra angajaților e ca sabia lui Damocles care atârnă deasupra capului. Curând se instalează stresul, mai ales când recunoașterea de care se bucură unii îi demoralizează pe alții. Plăcerea de a munci dispare și cu timpul apar efectele negative asupra sănătății fizice și mentale.
Așadar, când locul tău de muncă este atât de competitiv încât simți că are un impact negativ asupra calității vieții tale, ai două variante: fie ridici această problemă în mod deschis și cauți să obții soluționarea ei, fie îți cauți de drum.