De ce așteptările nerealiste sunt o sursă inepuizabilă de conflicte
Tot așa, când se întâmplă ceva „incorect” din punctul tău de vedere, nu te baza pe cineva din afară ca să vină și să rezolve situația. Ia atitudine, chiar dacă, de cele mai multe ori, nu vor exista premii de consolare pentru efortul tău.
De reținut legat de așteptările noastre este faptul că au impact și asupra celorlalți. Vă amintiți, de bună seamă, experimentele făcute la Harvard încă din anii `60, când s-a demonstrat puterea convingerii asupra comportamentului altor persoane. Când profesorii le-au spus anumitor copii (selectați aleatoriu) că sunt inteligenți, acei copii s-au comportat ca atare, nu numai în clasă, dar au avut și rezultate mai bune la testele de IQ.
Cercetările arată că vom obține maximum de la alte persoane dacă avem încredere în ele. Când credem în cineva, îl tratăm mai bine decât pe cei despre care credem că nu vor reuși, îi acordăm mai multe șanse decât dacă suntem convinși că va eșua. Se pare că suntem capabili să îi oferim acelei persoane în care avem încredere un feedback mai clar, ajutorul pe care altora nu suntem dispuși să-l oferim și să o învățăm ce știm, având convingerea că merită să investim timp în asta.
În schimb, faptul că ne îndoim de cineva asigură și eșecul acelei persoane. În lumea medicală acesta se numește efectul „nocebo” (numele vine de la nocere în limba latină și înseamnă „a face rău”). Pacienții care se așteaptă ca tratamentul sau procedura medicală să nu dea rezultate evoluează mai prost decât cei care sunt convinși că va da. În cazul în care un medic folosește un tratament cu o rată mare de reușită, dar îl prezintă într-o lumină negativă, probabilitatea obținerii unui rezultat nefavorabil crește.
Iată în cele ce urmează și cele mai frecvente așteptări nerealiste:
- „Oamenii n-ar trebui să mă contrazică.” Sigur, știi ce vorbești, și din acest motiv, oamenii ar trebui să te ia în serios, dar nu te aștepta să fie de acord cu tine din politețe sau pentru că ideile tale sunt strălucite. Ce e evident pentru tine s-ar putea să nu fie la fel de evident pentru altcineva care are o experiență diferită sau o agendă de lucru diferită, așa că nu te simți jignit când oamenii nu sunt de acord cu tine. Îți va fi mai ușor dacă vei accepta că nu există un singur răspuns corect la o problemă (al tău). Sănătos e să te concentrezi pe modul în care puteți găsi soluții care să le convină tuturor celor implicați.
- „Oamenii înțeleg ce încerc să spun.” Nimeni nu îți poate citi gândurile, iar ceea ce încerci să spui este rareori înțeles ca atare. Nu te poți aștepta ca oamenii să te înțeleagă doar pentru că vorbești tu, trebuie să te exprimi clar. Dacă ceri cuiva să facă ceva fără să-i descrii întreg contextul sau fără să-i explici complexitatea unui concept din spatele unui proiect mai mare, este foarte posibil să scapi din vedere informații relevante pentru că ție nu ți se par necesare. Comunicarea nu funcționează dacă nu este clară și rămâne incompletă dacă nu ai răbdarea necesară să afli perspectiva celeilalte persoane.
- „X trebuie să se schimbe”. Există o singură persoană în această lume pe care o poți schimba dacă vrei, chiar dacă necesită un mare efort: tu însuți. Este foarte tentant să încerci să schimbi pe cineva care nu corespunde așteptărilor tale, dar e o inițiativă păguboasă care îți va produce mari dezamăgiri. Adună în jurul tău oameni onești, în care ai deplină încredere, astfel încât să nu te vezi nevoit să vrei să îi schimbi.
În fine, nu uita că așteptările îți modelează realitatea. Ele îți pot influența viața, atât în plan emoțional, cât și fizic. Trebuie să fii cu adevărat conștient de așteptările pe care le proiectezi fiindcă îți pot face viața un infern. Iar așteptările pe care le plasezi asupra altora vor fi o sursă inepuizabilă de conflicte.