Cui îi pasă de ce zice lumea?
Adevărul e că femeile își fac probleme cu privire la carieră, la felul în care arată, la venituri și la familie. Un prim pas ar fi să înceapă să recunoască acest lucru. Superfemeia care le face pe toate deodată nu există. E un personaj fictiv. Să-ți construiești viața pe un mit, nu va duce nicăieri.
O femeie care muncește între 40 și 60 de ore pe săptămână nu are cum să ajungă la toate serbările copiilor săi, la școală. „Orice femeie ajunsă în vârf face compromisuri. Numai Superfemeia le face pe toate deodată, și aceasta este un personaj fictiv”. Cu toate acestea, ne simțim vinovate pentru că nu atingem un echilibru între muncă și viața personală.
Debora L. Spar, autoarea care analizează în Wonder Women standardele la care trebuie să se ridice femeile în societatea modernă, sugerează că n-ar trebui să ne simțim vinovate dacă nu excelăm pe toate planurile și dacă timpul pe care îl dedicăm familiei și menajului este limitat. Sau din contră, dacă profesional nu ne aflăm într-o poziție înaltă și nu avem propriul birou.
Iată, în cele ce urmează, câteva recomandări de bun simț pentru femeile care se confruntă cu așteptările multiple pe care le impune societatea.
- Învățați ceva de la bărbați. Ei știu că, dacă au de prezentat raportul de buget, orice alte treburi casnice pot să mai aștepte.
- Alegeți-vă o meserie pe care să o urmați cu pasiune. Dacă vă place cu adevărat ce faceți, șansele să vă întoarceți la muncă după ce ați devenit mame sunt destul de mari. Femeile fug din consultanța financiară și din bănci, dar medicii revin, probabil pentru că nimeni nu-și alege această meserie dintr-un capriciu.
- Nu vă îndepărtați prea mult de casă. Pe măsură ce viața se complică, e bine să aveți sprijinul părinților sau al rudelor voastre.
- Nu acceptați orice invitație de networking dacă nu vă ajută în plan profesional, dacă nu vă stârnește o curiozitate intelectuală sau dacă nu vă aduce nicio bucurie.
- Nu renunțați la sport sau antrenamentul de la sală, pentru că exercițiul fizic vă eliberează de stres.
- Găsiți-vă partenerul potrivit. Care? Acela căruia nu-i pasă dacă sunteți sau nu perfecte.
Sentimentul de vinovăție trebuie să dispară. Nimeni nu spune că ar trebui să renunțați la visurile voastre, ci să vă întrebați: ce e mai important pentru mine în prezent? Fiecare își poate lăsa amprenta în această lume, dar nu trebuie să fim perfecte. Nu jucați rolul Superfemeii, faceți lucrurile doar pentru voi, nu pentru ce zice lumea.
„O știți pe femeia aceea care «are totul» – o funcție de conducere, o relație perfectă, un aspect de invidiat? Nu o știți, pentru că nu există!”, spune Debora Spar. Mesajul ei este tranșant: Nu mai încercați să fiți atât de bune în toate!