Ce am invatat despre CV-uri si interviurile de angajare
Mit 1: CV-ul trebuie sa aiba maxim 3 pagini
Am vazut CV-uri unor directori de mari companii care se intindeau pe un spatiu mult mai mare; numai lista de cursuri, scoli si institutii de specialitate urmate se intindea pe o pagina. Este adevarat ca CV-ul trebuie sa contina numai informatii relevante, mentionate succint, dar nu putem elimina din el etape profesionale doar pentru a ne integra in limita celor 3 pagini, ca putem da de banuit angajatorului ca vrem sa ascundem ceva, ceea ce se poate intoarce impotriva noastra.
Mit 2: Vara toata lumea e in vacanta, adio sanse sa iti gasesti de lucru
Vara stam cu totii cat mai la umbra, cu picioarele in apa rece dar asta nu inseamna ca nu se mai munceste. Companiile trebuie sa faca bani si vara si iarna si oricand. Imi aduc aminte ca anul trecut o prietena foarte ancorata in “business” mi-a turuit 5 minute fara suflare de ce vara nu creste nici iarba. Nu am putut sa ii spun direct, dar nu cred ca are dreptate.
Mit 3: E criza, asa ca mai bine stai cuminte unde esti
Sa vedem: pe de o parte este angajatul – poate demotivat, intrat intr-o faza de “platou” a carierei, unde nu mai este provocat de nimic, nu se mai dezvolta, totul pare monoton, eventual salariul sau este mai mic, pentru ca e criza. Pe de alta parte, avem agajatorul, care il incarca, punandu-i in spate sarcini noi, ca au fost reduceri de personal dar volumul de lucru a crescut; care trebuie sa se dezvolte, sa fie inovator, creativ, proaspat, pentru a supravietui. Imi imaginez o spirala care duce intr-o singura directie: in jos. Cineva ar face bine sa o opreasca. De ce nu ai fi tu?
Mit 4: In scrisoarea de intentie enumeram toate punctele noastre forte
Asa este, dar atentie: aceste au valoare pentru angajator doar daca sunt raportate la nevoile sale. Nimeni nu isi doreste o vedeta pur si simplu in compania sa, ci una care sa aiba rezultate, care sa fie atenta la obiectivele si prioritatile sale. Simplu sus, sa isi merite banii.
Mit 5: Daca esti incepator, nu te angajeaza nimeni
Stii de ce nu angajeaza o companie un incepator? Tocmai pentru ca gandeste asa. Am interactionat in ultimii ani cu mai multi jurnalisti aflati la inceput de drum: unii blazati, neimplicati, altii entuziasti si pozitivi. Ghici care dintre ei se angajau! Ceea ce vreau sa spun este ca atitudinea pe care o ai atunci cand interactionezi cu echipa care te evalueaza conteaza foarte mult si se vede in cele mai mici gesturi si in modul in care ii privesti in ochi (sau nu) pe cei care te intervieveaza.