Când lauda are un efect neașteptat
Unul dintre marile câștiguri atunci când șeful te felicită este că lauda îți poate da aripi. Da, îți crește stima de sine, îți stimulează creativitatea și inițiativa. Te simți pe șapte cai, nimeni nu-ți mai stă în cale. În cazul unora, tocmai acest lucru se poate dovedi catastrofal. Angajații cu egouri mari, predispuși să-și ia nasul la purtare după ce au primit prea multe laude, pot să dezvolte un comportament destructiv față de colegi.
Cineva care are deja o personalitate egocentrică poate presupune că este singurul care merită să fie lăudat și că el este angajatul preferat al managerului. Egoul supradimensionat îl împinge către o mentalitate și un comportament de tipul „eu versus ei“, care produce dezbinare între colegi și afectează munca echipei. Productivitatea proprie poate fi, de asemenea, afectată. Un angajat cu egoul supradimensionat, căruia șeful îi spune că face o treabă excepțională, ar putea să creadă că el are totdeauna dreptate, că nu are cum să greșească și că nu mai are nimic de îmbunătățit. Lauda șefului îi hrănește sentimentul și așa exagerat al valorii de sine, îi afectează discernământul, capacitatea autocritică și dorința de a lucra la potențialul maxim.
Un alt efect nedorit pe care managerul îl poate stârni când laudă un singur angajat este că poate crea animozitate în rândul celor care au lucrat la același proiect. Chiar dacă cineva s-a făcut remarcat, e greu de crezut că a obținut rezultatele de unul singur. Astfel, cei care nu beneficiază de laude vor presupune, pe de-o parte, că omul este pila șefului. Pe de alta, vor gândi că ei nu fac o treabă destul de bună, se vor plafona și acest lucru le va inhiba dorința de a obține rezultate pe viitor.
În sfârșit, unii manageri își laudă angajații tot timpul pentru că asta spun studiile de management că vor să audă oamenii. S-ar putea să fie foarte surprinși să afle că angajații le consideră vorbe goale tocmai pentru că șeful le folosește prea des și în legătură cu sarcini de rutină. Angajații simt imediat când lauda venită de la șef a fost praf în ochi, mai ales dacă angajatorul nu prea își dă seama când oamenii au depus un supraefort sau când au făcut strict ceea ce scrie în fișa postului.
Laudele sunt cu dus-întors, așadar. Reflectați voi înșivă la treaba aceasta: nimic nu e mai rău pentru moralul echipei decât să favorizați, să evidențiați sau să felicitați pe cineva în detrimentul altcuiva.