Ecuatia fericirii
Dupa o cariera in care a studiat subiecte ca „neputinta invatata”, profesorul Martin Seligman a facut o schimbare radicala, atat in propria cercetare, cat si in domeniul psihologiei, in general. Descoperirea lui a fost ca oamenii ar avea mult mai mult de castigat daca psihologia s-ar concentra si pe altceva in afara de suferinta – pana la urma, ce ne dorim de fapt cu totii? Sa nu suferim? Cu siguranta, insa ne dorim si ceva in plus: oamenii isi doresc sa fie fericiti! Si nu exista, in acel moment, nici o stiinta care sa ii ajute sa faca asta. Astfel a aparut, la initiativa unui grup de psihologi condusi de Seligman, domeniul psihologiei pozitive.
Exista numeroase idei si concepte valoroase pe care psihologia pozitiva ni le-a adus, insa unul dintre cele mai interesante, din punctul meu de vedere, este asa numita „ecuatie a fericirii”: Fericire (Happiness) = Bagaj genetic (Biological Set Point) + Circumstante (Life Conditions) + Activitati voluntare (Voluntary activities). Pe scurt: H=S+C+V
Bagaj genetic – unii oameni se nasc mai fericiti
Daca vi se pare ca toata viata ati fost un pic mai pesimist(a) decat cei din jur, si asta v-a pus pe ganduri, e momentul sa va linistiti – e absolut normal sa fie asa. Motivul? Fiecare dintre noi venim pe lume echipati cu o predispozitie catre stari emotionale pozitive sau negative. Cu alte cuvinte, unii oameni se nasc mai optimisti, mai veseli decat altii.
Ceea ce ne spun cercetatorii este ca in creierul fiecaruia dintre noi exista un fel de barometru pentru fericire, care vine presetat pe o scara de la 1 la 100. Pentru unii dintre noi, baromentrul arata din start in jur de 20 (aceia vor fi ceva mai pesimisti din fire), iar pentru altii in jur de 80 (aceia sunt optimistii incurabili).
Daca nu va regasiti printre fericitii castigatori ai loteriei genetice, carora le este mult mai usor sa isi regaseasca optimismul si starea de bine in momente dificile, nu trebuie sa disperati. Fiecare dintre noi avem capacitatea sa ne crestem nivelul de fericire modificand celelalte doua componente ale ecuatiei, pe care le voi descrie imediat.
In acelasi timp, daca sunteti printre norocosii cu „barometrul” genetic aflat la valori superioare, nu e cazul sa va relaxati, gandindu-va ca nu mai aveti de facut nici un efort pentru propria fericire. Daca ecuatia este neglijata (adica nu facem mai nimic pe componentele „Circumstante” si „Activitati voluntare”), este foarte posibil ca avantajul genetic sa nu ne ajute prea mult.
Circumstante
Cu totii avem intuitia ca circumstantele vietii noastre ne pot ajuta sau impiedica sa fim fericiti. Acum aceasta intuitie are si sustinere stiitifica. Iar stiinta ne ofera niste raspunsuri contra-intuitive la intrebarea: Care circumstante ne aduc cea mai mare fericire?
Primul subiect care ne vine probabil tuturor in minte este cel legat de bani. Iar povestea lui Ruth, o castigatoare la loteria din SUA, este revelatoare:
Ruth era o persoana extrem de pesimista (chiar usor depresiva), care, toata viata, a cumparat, saptamanal, un bilet la loterie. Asta ii dadea speranta ca viata ei s-ar putea imbunatati, printr-un miracol. Pana cand, intr-o zi, miracolul s-a produs – Ruth a castigat marele premiu de 22 de milioane de dolari.
Desigur, Ruth a fost extrem de fericita. Si-a dat demisia de la job, si-a cumparat o casa cu 18 camere si o masina sport si si-a inscris copiii la scoli private. Un an mai tarziu insa, s-a intamplat ceva surprinzator. Desi stilul ei de viata se imbunatatise dramatic, starea de fericire a lui Ruth s-a diminuat treptat, pana cand a atins nivelul anterior. Desi nimic rau nu se intamplase intre timp, Ruth a cautat ajutorul unui terapeut pentru a se lupta cu depresia care o cuprinsese.
Ruth nu este un caz special, ci doar o persoana cu un nivel biologic de fericire in partea de jos a termostatului, care a sperat, in mod eronat, ca banii ii vor creste nivelul de fericire.
Cazul ei, dar si multe alte cazuri documentate de-a lungul timpului, arata insa ca banii, in mod surprinzator, ne fac mai fericiti doar pe termen scurt. Apoi ne obisnuim cu ideea de a avea mai multi bani, sau mai multe bunuri, si revenim la nivelul nostru obisnuit de fericire.
Care sunt circumstantele care ne pot aduce fericire de lunga durata? (slide 2)
Psihologia pozitiva ne indica cateva directii:
Casatoria: Cu sau fara acte, relatiile echilibrate, sanatoase, ne fac mai fericiti. Asta nu inseamna ca ar trebui sa va grabiti sa va casatoriti: cercetatorii dezbat inca daca intr-adevar casatoria ne aduce mai multa fericire, sau daca, nu cumva, oamenii deja mai fericiti sunt mai sociabili, deci isi gasesc mai usor parteneri. Subiectul este inca deschis, insa statistica e clara – suntem mai fericiti impreuna cu altii decat de unii singuri.
Prietenii: Aceasta este una din circumstantele cu cel mai solid, masurat statistic, impact in fericire. Oamenii care au prieteni sunt, constant, mai multumiti de viata lor decat cei care nu socializeaza. Iata un bun motiv sa nu mai amanati acea iesire cu prietenii pe care v-o doreati de mult, dar pentru care nu gasiti timp niciodata pentru ca sunteti prea ocupati cu rapoarte, task-uri si respectarea unor deadline-uri la serviciu. In plus, nu am gasit nici o informatie in psihologia pozitiva despre cat de fericiti ne face statul peste program, in defavoarea iesirilor in oras cu cei apropiati.
Momente grele in viata: Nu va asteptati la asta, nu? Cu totii ne dorim sa avem cat mai putine momente de cumpana, sa evitam cu orice pret suferinta. Si, uimitor, cercetarea ne arata ca oamenii care trec prin astfel de momente cu bine, de multe ori devin mai fericiti ulterior. Asa cum spuneau bunicii nostri – dupa orice furtuna iese soarele. In acelasi fel, momentele grele din viata noastra, daca invatam sa le privim ca pe obstacole care ne calesc, si nu ca pe tragedii care ne doboara, ne pot ajuta sa apreciem mai mult momentele frumoase, si pot avea un impact pozitiv in ecuatia fericirii, in ultima instanta.
Tot la capitolul „circumstante” sunt incluse si elemente ca – religia (cu un efect moderat asupra gradului de fericire) sau a trai intr-o societate democratica, cu o economie dezvoltata (iarasi cu un efect moderat asupra fericirii personale).
Ultima componenta a ecuatiei propuse de Seligman, si poate cea mai interesanta, pentru ca aici avem cel mai mare control si libertate de alegere, este cea a „activitatilor voluntare”.
Cateva dintre cele mai interesante componente ale V-ului sunt:
Recunostinta: A invata sa fim recunoscatori pentru lucrurile bune din viata noastra este, spune stiinta, o idee extrem de buna daca ne dorim mai multa fericire pe termen lung. Exercitii simple, cum ar fi acela de a ne gandi in fiecare dimineata la 5 lucruri care speram sa ni se intample in ziua respectiva, sau a ne gandi seara la 3 lucruri pentru care suntem recunoscatori din ziua care a trecut, ne pot ajuta mult sa ne crestem starea de bine.
A ierta: Ranchiuna dauneaza fericirii, spun cercetatorii. Oamenii care invata sa ii ierte pe cei care au gresit fata de ei, sa inchida conflicte, in loc sa le perpetueze, sunt semnificativ mai fericiti, pentru ca astfel, de fapt, ei scad nivelul de emotie negativa din vietile lor. Asa ca merita, poate, sa va ganditi la cei care v-au suparat in ultima vreme si sa decideti sa ii iertati. Ar putea fi o investitie buna in propria fericire!
A ne folosi punctele tari: Atunci cand suntem implicati in activitati care ne plac, si care ne ofera ocazia sa ne folosim punctele tari, suntem mai fericiti. Iata un bun motiv sa petrecem ceva mai mult timp identificand ce talente avem si cautand sa le punem cat mai mult in valoare la serviciu, dar si acasa.
FLOW: Acesta este un concept complex, caruia merita sa ii dedicam un articol special insa pe scurt, este vorba de starea pe care o avem atunci cand suntem implicati intr-o activitate care ne absoarbe, ne face sa pierdem notiunea timpului. Cercetatorii ne arata ca oamenii care se cunosc pe ei suficient de bine pentru a sti exact care activitati ii aduc in starea de „Flow” si care aleg sa faca mai des acele activitati, sunt mai fericiti. Voi cand sunteti in Flow? – iata o tema buna de introspectie.
Viata cu sens: Un ultim element, insa extrem de important, este ideea de a gasi un sens, o misiune pentru viata noastra. La fel cum companiile au misiuni, asa si oamenii pot avea misiuni, pe care sa si le determine singuri. Stiinta ne arata ca merita sa ne punem intrebari precum: Eu ce vreau sa realizez in viata? Ce mi-ar placea sa las in urma? De ce fac ceea ce fac in fiecare zi?, chiar daca ele par un pic filozofice. Oamenii care isi formuleaza o misiune personala si aduc mai mult sens in vietile lor, sunt, constant, mai fericiti.
Nu cred ca psihologia pozitiva ne spune lucruri complet noi, pe care sa nu le fi intuit macar deja. Insa sper ca am reusit totusi sa va dau cateva teme de gandire si, poate, cateva idei, despre cum puteti aduce ceva mai multa fericire in vietile voastre.
Astept cu drag comentarii si impresii. Cum arata ecuatia fericiri pentru voi?
Alis Anagnostakis
Partner Mind Learners