Don Quijote de la Mancha, eroul zilei de 16 ianuarie
Apare Don Quijote de la Mancha
Pe 16 ianuarie, în anul 1605, a fost publicată la Madrid, în Spania, prima ediție a „El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha”, de Miguel de Cervantes. Povestea lui Don Quijote s-a bucurat de un mare succes din partea publicului, iar cartea a devenit o capodoperă a literaturii spaniole și a literaturii universale.
A doua parte a apărut în 1615, sub numele de „El ingenioso caballero don Quijote de La Mancha”. Romanul este, în prezent, una dintre operele cele mai traduse din lume.
Deși fusese concepută ca o satiră la adresa popularelor povestiri cavalerești, povestea micului nobil Alonso Quixano (Don Quijote) din La Mancha care, influențat de lecturile sale, ajunge să se creadă un cavaler în căutare de aventuri, devine o frescă a societății spaniole și o reflexie asupra comportamentului uman. Don Quijote, deși considerat de ceilalți nebun, se dovedește a fi mai aproape de adevăr, datorită nobleții gândirii și a acțiunilor sale, decât persoanele considerate „normale”.
Datoriile României către URSS
Tot pe 16 ianuarie, dar în anul 1945, în urma Convenției de Armistițiu, care stabilea, la articolul 11, reparațiile de război datorate de România Uniunii Sovietice (300 de milioane de dolari), s-a semnat Convenția economică asupra mărfurilor pe care România urma să le livreze în compensarea daunelor cauzate de către România Uniunii Sovietice prin operațiunile militare și ocuparea teritoriului sovietic.
Iată ce trebuia să dea România Uniunii Sovietice: 150 de milioane de dolari produse petroliere, 54 de milioane de dolari cherestea, vite si cereale, și 96 de milioane de dolari vase maritime și fluviale, material mecanic și feroviar.
Prima femeie din Africa aleasă șef al statului
În anul 2006, pe data de 16 ianuarie, a avut loc o premieră pentru Africa: Ellen Johnson Sirleaf a depus jurământul ca noul președinte al Liberiei. Ea a devenit, astfel, prima femeie din Africa aleasă ca șef al statului.
Ellen Johnson Sirleaf, care are 76 de ani, este și astăzi președintele Liberiei. În anul 2011, alături de Leymah Gbowee (Liberia) și Tawakkul Karman (Yemen), a câștigat Premiul Nobel pentru Pace pentru lupta nonviolentă dusă pentru siguranța femeilor și pentru dreptul femeilor de a participa deplin la făurirea păcii.