De ce „descoperă-ţi pasiunea” NU este un sfat util
Carol Dweck, profesor de psihologie la Universitatea Stanford, le-a pus studenţilor săi următoarea întrebare: Câţi dintre voi aşteptaţi să vă descoperiţi pasiunea?
"Aproape toţi au ridicat mâna şi aveau o sclipire visătoare în ochi", povesteşte aceasta pentru The Atlantic.
Însă studenţii nu erau pregătiţi pentru ce a urmat.
"Când vă veţi descoperi pasiunea, credeţi că veţi fi motivaţi tot timpul 100%?", a continuat Carol Dweck.
Studenţii au dat din cap că da.
"Ei bine, îmi pare rău să vă dezamăgesc, dar lucrurile nu stau aşa în realitate", a precizat profesorul.
Un citat devenit viral spune că dacă vei găsi ceva care îţi place cu adevărat, atunci nu vei simţi că munceşti în nicio zi din viaţa ta.
Dar asta e o utopie; în realitate nu e totul atât de simplu.
Paul O'Keefe, asistent universitar la Yale—NUS College, a analizat efectele acestui tip de gândire: "Care e consecinţa? Ei bine, înseamnă că dacă faci ceva care se simte ca fiind muncă, atunci nu îţi place ceea ce faci".
El este co-autorul unui studiu, alături de Carol Dweck şi Greg Walton de la Stanford, care pune într-o altă lumină modul în care oamenii percep pasiunile şi lucrurile de care sunt interesaţi.
Aceşti specialişti au formulat o teorie potrivit căreia există două mentalităţi, una fixă şi una de creştere.
Prima se bazează pe ideea că ne naştem cu pasiunile noastre şi tot ce trebuie să facem este să le descoperim, iar cealaltă merge pe ideea că pasiunile se cultivă în timp.
Pentru a vedea cum ne afectează aceste mentalităţi, ei au făcut nişte experimente pe studenţi.
Concluzia a fost că cei din prima categorie nu mai erau interesaţi aproape deloc să afle lucruri despre alte domenii, concentrându-se doar pe ceea ce credeau ei că le place. Prin urmare, ratau nişte oportunităţi de dezvoltare în alte arii, din simplul motiv că nu aveau legătură cu pasiunea lor.
"E o chestie nebunească. Pasiunile nu se descoperă, căci nu aşa merg lucrurile în viaţă. Doar investind timp, acumulând cunoştinţe şi devoltându-le poţi să îţi dai seama dacă îţi place cu adevărat un lucru sau nu", spune prof. Walton.
Un alt recul al mentalităţii fixe este că oamenii au o scuză pentru a renunţa prea uşor. Nu şi-au descoperit pasiunea după o zi de mers la muncă? Atunci demisionează. Căci o vor găsi în altă parte. Problema e că astfel de acţiuni sunt dăunătoare pe termen lung. Motivul? Ei cred că atunci când îşi vor găsi PASIUNEA, atunci motivaţia lor va fi nesfârşită.
Însă această idee are o fractură de logică, căci e posibil să îţi placă să faci ceva, dar să nu fi bun la acel lucru. "Eu cânt la chitară de 25 de ani, dar nu am devenit mai bun la asta în tot acest timp", spune O’Keefe.
În schimb, personele cu mentalitatea de creştere cred că pasiunile sunt cultivate, nu moştenite. Nu ne naştem cu ele şi nici nu le descoperim ca prin minune. Din contră, muncim pentru ele, ca să le dezvoltăm. Explorăm, suntem curioşi.
În plus, aceştia sunt mai deschişi la oportunităţi care vin din alte domenii, spre deosebire de cei cu mentalitatea fixă. practic, ei văd în acest lucru o nouă şansă de a învăţa ceva şi nu resping din start o provocare. Astfel, se tem mai puţin de eşec.
Vă lăsăm cu vorbele lui Stefano Colli-Lanzi, CEO și Fondator al Gi Group, de la conferinţa Antreprenor în România, organizată de Revista CARIERE. El spune că greșelile sunt firești. Teama de greșeală paralizează activitatea și te împiedică să-ți asumi riscurile necesare pentru a face ce ai de făcut. Desigur, riscurile trebuie să fie calculate – afacerile nu sunt un joc de noroc, nu te joci cu viața oamenilor și cu tot ce ați construit împreună. Dar din greșeli se învață, așa cum se învață din toate. Greșește, dar învață din greșeli!