De ce e Malcolm Gladwell celebru
Gladwell a introdus şi, de fapt, a reintrodus, câteva concepte unice despre natura umană. A contrazis multe idei preconcepute, ca de exemplu cea legată de speranţa de viaţă, faptul că inteligenţa nu garantează succesul în viaţă, a analizat trendurile şi a descoperit, printre altele, motivul pentru care majoritatea hocheiştilor din NHL sunt născuţi doar în anumite luni ale anului. Folosindu-se de formaţia sa de istoric, americanul şi-a construit lucrările temeinic, a confruntat studii şi s-a uitat acolo unde alţii nu s-au uitat. Potrivit unui articol apărut în Business Insider, Gladwell a readus în discuţie câteva concepte importante pe care le redăm şi noi după cum urmează.
Regula celor 10 000 de ore: ai nevoie de 10 000 de ore de practică dacă vrei să devii genial în ceva. (Excepţionalii)
Legea celor puţini: o mână de oameni deţin o influenţă disproporţionată. Aceşti oameni au dat naştere unor trenduri, au avut idei care s-au răspândit ca o epidemie. Dacă ajungi să le ai, ajungi să deţii lumea, spune Gladwell în The Tipping Point.
Conector: conectorii fac legătura între idei, concepte şi oameni. Reţeaua lor socială este de aproape 100 de persoane. Deseori, aceştia fac legătura între industrii diferite şi sfera lor de conexiuni este multidisciplinară şi traversează graniţele sociale. (The Tipping Point)
Cunoscătorii: Sunt specializaţi în informaţii. Ei ştiu cele mai noi şi mai importante informaţii şi, adesea, sunt dornici să le împărtăşească cu ceilalţi. (The Tipping Point)
Vânzător: Oamenii care au acest dar sunt carismatici şi convingători. Au o abilitate foarte mare să-i determine pe ceilalţi oameni să fie de acord cu ei. (The Tipping Point)
Puterea contextului: Oamenii sunt foarte influenţaţi de mediul în care trăiesc. Mediul este totul. Teoria ferestrei sparte funcţionează: un cartier curat descurajează delincvenţa. (Blink)
Teoria feliilor subţiri: Durează doar o fracţiune de secundă să ne formăm o opinie despre cineva sau despre o situaţie. Abilitatea noastră de a evalua ce este important şi relevant provine în mod normal dintr-o felie foarte subţire de experienţă. De aceea sintagma „ascultă-ţi instinctul“ este atat de populară. (Blink)
Viaţa secretă a deciziilor luate la repezeală. Să judeci ceva la repezeală înseamnă, uneori, să fii rasist, sexist şi să faci alte aprecieri inconfortabile şi dăunătoare. Soluţia este să înţelegem că impresiile noastre se bazează pe mediul şi experienţele pe care le-am avut în trecut, dar, de asemenea, ne putem expune unor medii noi şi putem experimenta lucruri care ne pot determina să gândim altceva. (Blink)
Paralizia informaţiei: E mai bine să ai mai puţine informaţii decât prea multe. Acum, că tot am intrat în economia cunoştinţelor, problema este acută pentru mulţi oameni. (Blink)
Citirea gândurilor: Asta înseamnă cogniţie rapidă. Când ne întâlnim cu alţi oameni, avem permanent impresia că ştim ce gândesc şi simt persoanele din faţa noastră. Folosim un sistem de coduri faciale (FACS) pentru a face aceste judecăţi. (Blink)
Factorul de adeziune: Unele idei se implementează mai repede decât altele. Există mai multe feluri în care poţi promova o idee dacă îţi doreşti să aibă impact maxim, care să se potrivească mănuşă audienţei şi momentului.
Efectul Matthew: Succesul se bazează pe noroc la fel cum se bazează pe orice altceva. Ambiţia, promptitudinea şi inteligenţa sunt cu siguranţă foarte importante, dar norocul joacă un rol foarte important. (Excepţionalii)
Problema geniilor: IQ-ul nu este totul atunci cand vine vorba de succes. Depinde de personalitate, de educaţie şi de cunoştinşe, de puterea de muncă şi de noroc. (Excepţionalii)