De ce avem nevoie de lideri care manifestă compasiune?
Într-o excelentă prelegere intitulată Război și Pace în Vremuri Cibernetice, susținută de profesorul Michael Clarke, acesta subliniază faptul că în vremurile acestea atât de tulburi, democrația autentică se construiește pe patru piloni – legitimitate, spirit civic, integritate personală și compasiune. Reputatul profesor asociat de studii de securitate la King’s College Londra și expert în cadrul Comitetului Național Mixt privind Strategia de Securitate a guvernului Majestății Sale sublinia importanța întoarcerii la valorile profunde ale umanității – compasiunea, bunătatea, smerenia – care ne pot salva din confuzia în care ne aflăm cu toții în aceste vremuri atât de turbulente din punct de vedere social, politic, tehnologic.
Compasiunea e neecesară pentru binele mai înalt al companiei pe care o conduci
Într-un articol publicat de Harvard Business Review, se invocă un studiu realizat în 2012 care a constatat faptul că liderii care manifestă compasiune par mai puternici și au mai mulți angajați uniți. Alte studii au constatat faptul că organizațiile cu lideri plini de compasiune colaborează mai bine, iar angajații sunt mai încrezători, mai conectați cu ceilalți colegi și mult mai dedicați companiei. „Când am intervievat mai mult de 1000 de leaderi din 800 de organizații, 91% din ei ne-au spus că în stilul lor de conducere compasiunea este foarte prezentă, iar 80% au spus că și-ar dori să își îmbunătățească această calitate, dar nu știu cum”, susțin Rasmus Hougaard și Jacqueline Carter.
La ce ne referim când vorbim despre compasiune? La intenția de a contribui la fericirea și bunăstarea celorlalți. Un lider plin de compasiune are un interes real în a observa în comportamentul angajaților nu doar faptul că ei performează și cresc profitul companiei, ci și dacă ei prosperă la nivel personal. Asta nu înseamnă că încerci să îi mulțumești pe oameni dându-le tot ce își doresc, ci să știi să le dai ce au ei nevoie, chiar și un feedback mai dur. Liderii plini de compasiune trebuie să aibă înțelepciunea să înțeleagă cum să conducă pentru un bine mai înalt al comunității pe care o coordonează decât pentru un succes imediat sau un profit material evident. Vestea bună este că leadershipul plin de compasiune poate fi învățat. Cu ceva exerciții de voință putem deveni mult mai atenți la manifestări ale compasiunii și putem imprima înțelepciune modului nostru de a conduce.
În următorul articol, vom prezenta și opinia psihologului despre felul în care compasiunea se poate manifesta și cultiva ca atitudine de viață, dar și de leaderhip. Dar și care este diferența dintre compasiune și compătimire.
Sursă: Harvard Business Review
Rasmus Hougaard este fondatorul și directorul managerial al Potential Project, o organizație globală de leadership și dezvoltare de companii precum Microsoft, Accenture, Cisco și alte sute de astfel de organizații. Și-a lansat de curând cea de-a doua carte Cum să te conduci pe ține, Oamenii tăi și Organizația ta pentru rezultate extraordinare, prin HBR Press, în martie 2018.
Jacqueline Carter este partener și Directorul Nord-American pentru Potential Project. Este co-autor pentru Cum să te conduci pe tine, Oamenii tăi și Organizația ta pentru rezultate extraordinare (HBR Press, 2018) și de asemenea co-autor, împreună cu Rasmus Hougaard, pentru prima lui carte, Cu o secundă înainte: Îmbunătățirea performanței la locul de muncă.