De-a v-aţi ascunselea cu Logica
Ceea ce face ca această carte să fie deosebită, dincolo de împletirea conceptele teoretice ale teoriei jocurilor (constituite de John von Neumann şi Thomas Schelling) cu multe elemente de statistică, constă în faptul că autorul, Tim Harford (jurnalist la Financial Time, cunoscut cititorilor sub pseudonimul Adam Smith), reuşeşte să trateze cu un umor excepţional temele discutate.
Sunt capitole care discută rasismul şi implicaţiile sale economice, strategiile jocului de Poker, subvenţiile la agricultură, „piaţa” celor necăsătoriţi şi dinamica ei, chiar şi logica unor preferinţe de natură sexuală. Toate sunt privite prin ochii economistului care crede în logica vieţii, în logica care ghidează orice decizie pe care o luăm, contrar anumitor aparenţe.
Să nu mai fim „fără replică”
Ideea fundamentală a cărţii este că oamenii iau decizii bazate pe logică, chiar şi atunci când aceasta este greu de identificat. Aflăm, unii mai surprinşi decât alţii, că este uneori logic să consumăm droguri (ştiu, poate fi şocant!), să fim rasişti, să nu învăţăm, la fel cum de multe ori este logic să ne furăm unii pe alţii. Harford explică ce stă în spatele unor astfel de decizii aplicând principii de bază din economie. Efectul este că, folosind economia, odată ce terminăm cartea înţelegem un pic mai bine oamenii din jurul nostru, mai ales pe cei „de neînţeles”…
Citeşte integral articolul pe hrmanageronline.ro.