Daniela Iliescu: „Sunt genul de decident care trebuie să ia o decizie informată“
Daniela Iliescu, Director General Patria Bank (în curs de autorizare BNR), a ales ca, după terminarea facultății în cadrul Academiei de Studii Economice, să nu urmeze un masterat în străinătate, deși făcuse eforturi pentru a aplica pentru o astfel de specializare. A decis că experiența practică este mai valoroasă.
A început să lucreze în audit și, gradual, a preluat coordonarea echipei de audit în servicii financiare a companiei PricewaterhouseCoopers. „E un domeniu care îmi place, nu pentru că „număr banii“, cum spune fiica mea, ci pentru că este o combinație între un business de oameni și numere. Fiind un business de servicii, interacțiunea cu oamenii sau stakeholders este cheia. Este un domeniu într-o dinamică accelerată, iar în combinația pe care o dau vortexul tehnologic și creșterea exponențială a reglementărilor, de multe ori uităm exact esența acestuia: băncile dau credite, creditul fiind un element esențial în progres și dezvoltare“, spune Daniela Iliescu.
A petrecut șapte ani la PricewaterhouseCoopers, unde a evoluat de la poziția de junior până la poziția de senior manager și coordonator al departamentului de Financial Services. Dincolo de efortul și cantitatea uriașă de muncă depuse, Daniela Iliescu crede că acest prim loc de muncă, prin oamenii pe care i-a întâlnit acolo și „job descriptionul” încredințat, i-a antrenat câteva abilități esențiale pentru orice angajat: responsabilitate, seriozitate, abilitățile de comunicare cu oameni din diverse arii și domenii, precum și cunoștințe tehnice specifice sectorului financiar.
Sunt mulțumită că munca noastră aduce o schimbare în societate
Ulterior, a lucrat timp de 10 ani la Axxess Capital, unde a fost consilier investițional pentru trei fonduri de investiții – RAEF, BAF și EEAF –, apoi a fost implicată în consiliul de administrație al IFN-ului, actualul Patria Credit, după care a preluat rolul de CFO al fondurilor.
Astfel, în ceea ce privește drumul către Patria, trecerea a fost firească. A participat la construirea băncii, ce este rezultatul combinării a trei organizații: Nextebank, Banca Comercială Carpatica și Patria Credit IFN. „Activitatea Patria Bank este inspirată de oameni în general și de românii responsabili și muncitori în particular. Sunt mulțumită că munca noastră aduce o schimbare în societate. Sprijinim micii antreprenori să se dezvolte (atât prin Patria Credit IFN, cât și prin bancă) și facem asta bine, după cum arată cifrele. Toate lucrurile astea mă determină să merg mai departe, încrezătoare, pe acest drum“, spune Daniela Iliescu.
Beneficiile unui EMBA
Crede că cea mai mare provocare profesională a fost și este implicarea ei în Patria Bank: „Complexitatea ultimilor doi ani din viața băncii a fost dată mai ales de construirea încrederii interne, a pieței și a stakeholder-ilor, față de faptul că banca este un proiect viabil, că putem să o aducem în zona de breakeven după un istoric de pierderi uriașe, că se poate construi un model de afaceri profitabil. Cred că este o provocare care nu s-a încheiat, dar continuă acum într-un nou cadru pentru mine, cel de lider. Sper că optimismul și încrederea mea în organizație, efortul meu și al întregii echipe de conducere vor motiva colegii din bancă în noua călătorie transformațională a Patria Bank către succes“.
De asemenea, cele mai mari satisfacții sunt când proiectele începute se finalizează cu rezultatul scontat. Cel mai recent exemplu este cel al vânzării de credite neperformante de către Patria Bank, încheiat recent. Dar, în egală măsură, este foarte bucuroasă când vede că oamenii din echipă se dezvoltă și ajung la cote mai înalte de performanță.
După terminarea facultății și 10 ani de experiență profesională și-a dorit o revizuire a unor concepte teoretice, dar într-un nou cadru și într-un mediu ce permitea un networking la nivel de top de management în piața locală. Astfel, ea a ales să urmeze un EMBA în cadrul WU Academy. A fost un program al cărui cost l-a acoperit atât din bursă, cât și din contribuția angajatorului și contribuția personală. Beneficiile au fost, după cum spune, mai ales din categoria celor de networking.
- Nu am un model de femeie puternică în carieră, dar am avut parte de bărbați lideri ca modele. Pentru mine contează mai puțin dacă mă raportez la femei sau la bărbați, ci dacă role-modelul mă impresionează și mă motivează prin inteligență, caracter și atitudine, caracteristici pe care le apreciez cel mai mult.
- Cred că rolul femeii în familie este cel de echilibru, emoție, căldură, dar și claritate în ceea ce privește deciziile luate. Rolurile nu mai sunt atât de clar definite ca în vremurile clasice. În familia modernă, rolurile sunt inter-schimbabile și depinde de fiecare membru al familiei modul în care, în anumite momente, familia își găsește echilibrul.
- Cel mai mare sacrificiu pe care îl resimt este timpul redus pe care îl petrec cu familia, mai ales cu fiica mea. Acesta este un aspect pe care îmi propun continuu să îl îmbunătățesc.
- Cel mai dificil lucru pe care l-am învățat este să am curajul să îmi înving frica: frica de schimbare, frica de a lua o decizie. Cred că găsirea resorturilor interioare prin care frica este depășită este un element esențial pentru progresul personal, dar și pentru progresul unei organizații de al cărei drum suntem responsabili ca manageri.
”Din cele 24 de ore, numărul de ore de muncă variază între 10 și 14 ore pe zi. Sunt o persoană matinală și aloc de multe ori timp jobului la ore neobișnuite, chiar și seara târziu sau dimineața devreme.
Acum sunt într-un moment în care tocmai îmi reașez obiceiurile de lucru. Am câteva „defecte profesionale” ce provin din formarea mea ca finanțist -dincolo de spiritul analitic și aplecarea spre detaliu, îmi place să mă implic în proiecte, în discuții tehnice și să înțeleg procesele. Sunt genul de decident care trebuie să ia o decizie informată. De la preluarea noului mandat petrec cel mai mult timp discutând cu colegii, înțelegând și cunoscând îndeaproape problemele organizației.”
Daniela Iliescu, Director General Patria Bank (în curs de autorizare BNR)
Articol preluat din numărul 257/mai 2019 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.